Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Караколев: Има достатъчно българско агнешко месо за празниците

Купувайте месо със син печат, съветва експертът

Снимка: БГНЕС

Браншът е готов да посрещне Великденската кампания“, каза пред БНР Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

„Има достатъчно агнета, за да бъде нахранен българският народ за Великденските и Гергьовденските празници, традиционно тази година ще се изконсумират около половин милион агнета.

Ще има обаче и вносно месо и тази година. Сигнализирали сме отговорните институции за дъмпинговите подходи, надяваме се да направят проверки. От Македония е месото и това явно ще е тенденция през следващите години.

Искаме да се провери македонското агнешко, защото имаме информация, че животните там се хранят с месокостно брашно или т. нар. "трупно брашно", което в България е забранено още от влизането ни в ЕС, да не се добавя то във фуража“, поясни още Караколев.

Браншът настояват това месо да се забрани веднага с влизането му в България, защото пробите за качеството не стават бързо.

"Българското агнешко месо е със син печат, всичко останало е с червен печат", каза експертът.

По думите му вече е законно и да си купиш месо директно от ферма.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-голямата студентска Олимпиада започва в Американския университет в Благоевград

Със запалване на олимпийския огън тази вечер в спортната зала на Американския университет ще бъде даден старт на най-голямата студентска Олимпиада в България. От 19 до 21 април участниците ще се състезават в 18 спортни дисциплини, като повечето от тях са традиционни за българската публика. Има и типични за Америка спортове като бейзбол и..

публикувано на 18.04.24 в 07:39
Илва Йохансон,  еврокомисар по вътрешните работи

Еврокомисар проверява промените след приемането ни в Шенген по въздух

На работно посещение в страната ни пристигат еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и Мариан-Кътълин Предою - вицепремиер и министър на вътрешните работи на Румъния. Визитата е по покана на българския министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Еврокомисарят ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния..

публикувано на 18.04.24 в 07:34
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Лидерите на ЕС: Налагаме допълнителни санкции срещу Иран!

"ЕС ще предприеме допълнителни санкции срещу Иран". Това се казва в заключенията на лидерите от срещата им на върха в Брюксел ,  по повод събитията в Близкия Изток. Те приеха и заключения за Украйна и отношенията с Турция. Осъдихме атаката на Иран и се съгласихме да наложим санкции", каза пред журналисти председателят на Европейския съвет..

публикувано на 18.04.24 в 07:33
Румен Радев-Серджо Матарела

Румен Радев и Серджо Матарела на полигона "Ново село"

Президентите на България и Италия днес ще посетят учебен полигон "Ново село". Румен Радев и Серджо Матарела ще бъдат посрещнати с почетен караул от състава на Многонационалната бойна група. Двамата президенти ще се запознаят с мисията и дейността на многонационалното формирование, на което през октомври 2022 година Италия пое ролята на..

публикувано на 18.04.24 в 07:27
проф. д-р Асен Гудев

Преждевременната смъртност от сърдечно-съдови заболявания у нас е 4 пъти по-висока от средната за ЕС

У нас се прилагат едни от най-модерните стратегии за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Има сравнително бърз достъп до нови лекарства и до някои от терапевтичните устройства, но е нужно координирано усилие за намаляване на случаите на инфаркт и инсулт и на последиците от тях. Това обясни в интервю за БНР проф. д-р Асен Гудев, член на..

публикувано на 18.04.24 в 07:01

Планова техническа профилактика на предаватели

На 18 април ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни АЙТОС 4 на честота 88.0 MHz, КАВАРНА 4 на честота 88.1  MHz  и КОСТЕНЕЦ 4 на честота  91.3  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg,..

публикувано на 18.04.24 в 06:00
Съдът в Дупница

Досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница

Образувано е досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница, казаха за БНР от прокуратурата в Кюстендил. Разследването е за унищожаване или увреждане на движими вещи. По данни на подалия сигнала, сечта е осъществена за времето от полунощ до 12:50 ч на 14 април.  Напрежение в Дупница заради отрязани дървета пред..

публикувано на 17.04.24 в 22:35