Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова към Борисов: Не посягайте на Сребърния фонд

Нинова обвини Борисов, че е изхарчил 5 млрд. лева от фискалния резерв

| обновено на 12.04.21 в 15:10
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

С пост във Фейсбук лидерът на социалистите Корнелия Нинова обвини премиера Борисов, че е изхарчил 5 млрд. лева от фискалния резерв, като, по думите ѝ, го е оставил в незапомнен спад.

Нинова се позова на официална информация на Министерството на финансите и призова Борисов да спре и да не посяга на пенсиите в Сребърния фонд.

Ето и пълния текст, публикуван от лидера на БСП на фейсбук страницата ѝ:

„Г-н Борисов, не посягайте на Сребърния фонд, защото този път няма да е като първия.

Сребърният фонд беше създаден през 2008 г. от правителство на БСП. Във фонда се събират 50% от приходите от приватизация, 25% от излишъка на републиканския бюджет и приходите от концесии.

Тези средства могат да се ползват единствено и целево само за пенсии.

Така е по силата на закона и на теория.

В момента сме изправени пред опасност Борисов да прегази закона, както вече се случи с резерва на Здравната каса през  2010.

От официалната информация на Министерството на финансите за периода от септември до декември 2020 г., за три месеца, Борисов е изхарчил от фискалния резерв 5 млрд. лева.

Това означава, че останалите "свободни" средства са само 1,4 млрд. лв. (без салдата на НОИ, НЗОК, Сребърния фонд и средствата от ЕС).

Такъв спад не е имало от 2010 г.

Помним как реагира тогава правителството на ГЕРБ - национализира резерва на НЗОК, над 1,3 млрд. лева се вляха в републиканския бюджет и потънаха в незнайни харчове.

Въпреки жалбата на БСП до Конституционния съд и всичките ни битки да спасим здравните вноски на хората, парите не бяха върнати в бюджета на НЗОК.

Ситуацията днес е сходна.

Резервът е празен и на премиера може да му хрумне да прибере до парите от Сребърния фонд.

Борисов, не го правете, защото сега последиците няма да са като първия път.

Това са парите за заслужения труд на нашите бащи и майки и са възможност за преизчисляване на всички пенсии.

Не може ГЕРБ да ги залъгва с 50 лева предизборно и да прибере 3,3 млрд. лева от техните пари следизборно.

Нека, докато се правят сметки за брой депутати и бъдещо правителство, не допускаме този човек да нанесе още вреди на държавата“, написа Корнелия Нинова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП ДБ: "Като цяло инцидентът увеличи фоновото замърсяване във въздуха, но не в нива, които са..

публикувано на 26.07.24 в 11:18

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар Желев. Още не е целесъобразно да се влиза и с какъвто и да вид техника, за да се проверява..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше разположена в района, за да следи качеството на въздуха и движението на облаците, образували се при пожара...

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена служба. Извършени са разпити на свидетели. Оглед ще започне, незабавно след като приключат действията..

публикувано на 26.07.24 в 10:49
Бойко Борисов

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон: "За миналото не съжалявам никога, защото и да се вайкаш, и да съжаляваш – полза няма. Това, което знам..

публикувано на 26.07.24 в 10:39

Съдът образува дело по жалбата на Андрей Гюров против отстраняването му от БНБ

Върховният административен съд образува дело по жалба на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров. Жалбата е постъпила вчера в деловодството на съда, а делото е насрочено за разглеждане на 2 август.  На 16 юли Управителният съвет на БНБ реши, че Гюров трябва да спре да изпълнява функциите на подуправител и ръководител на управление..

публикувано на 26.07.24 в 10:20

Малинов: Очаква се "Мини Марица-изток" да са на загуба за 2024 година в размер на над 200 милиона лева

Само за първите пет месеца на тази година загубата на дружеството "Мини Марица-изток" е в размер на близо 100 милиона лева, отчете по време на изслушване в Народното събрание служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той информира, че дружеството е завършило на загуба от над 137 милиона лева за 2023 година и допълни: "Към края на май..

публикувано на 26.07.24 в 10:18