Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината на „Янсен“ пристига в Испания

Ваксина "Джонсън&Джонсън"
Снимка: БГНЕС

Днес в Испания се очаква да пристигнат първите дози на ваксината на „Янсен“ (фармацевтична компания на „Джонсън&Джонсън“ – б.р.).

Министърът на здравеопазването Каролина Дариас обяви, че те ще бъдат разпределени веднага между автономните региони , за да се ускори имунизацията на хората между 70 и 79 годишна възраст.

През следващите два месеца и половина ще бъдат доставени общо 5.5 милиона дози от ваксината на „Янсен”, 300 000 през април, 1 300 000 през май и 3 900 000 през юни. Тъй като тя е само от една доза, това означава , че до края на юни с нея ще се ваксинират 5.5 милиона души.

Въпреки че ефективността ѝ според клиничните проучвания е по-ниска от тази на „Пфайзер”, „Модерна” и „АстраЗенека”, тя е ефикасна срещу британския, южноафриканския и бразилския щам на коронавируса.

Ваксината на „Янсен” беше одобрена преди месец от Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Световната здравна организация. Това се случи само 10 дни след като получи разрешение за употреба и в Съединените щати, където до този понеделник бяха ваксинирани над 6,5 милиона души , според данни, предоставени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Съобщени са 4 случая на тромбози, довели до смъртта на един пациент. След разследване Европейската агенция по лекарствата съобщи миналия петък, че на този етап не е ясно дали има причинно-следствена връзка между ваксинацията с „Янсен” и тромбозите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

САЩ: Няма връзка между ваксината „Джонсън&Джонсън“ и случаи на тромбози

Американските власти обявиха, че няма пряка връзка между ваксината срещу Covid-19 на „Джонсън&Джонсън“ и образуването на кръвни съсиреци, докато Европейската агенция по лекарствата разследва възможни случаи сред хора , които са имунизирани с..

публикувано на 10.04.21 в 09:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите...

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала..

публикувано на 14.07.24 в 08:21