Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На второ място по смъртност сме в ЕС

Костадин Ангелов: Справяме се с третата вълна на Covid-19

Брифингите остават, съобщи министърът в оставка

| обновено на 16.04.21 в 11:19
Проф. Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

Справяме се и с третата вълна на Covid-19, което означава, че мерките, които бяха взети, бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат, заяви на брифинг за разпространението на Covid-19 здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

Тенденцията за намаляване на хоспитализираните е трайна, очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително тази тенденция, допълни той.

14-дневната заболяемост в България е 570 на 100 000 души население, през последните дни е около 515, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той изрази надежда тази бройка да падне следващата седмица под 500.

„Това ни отрежда 11-о място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство и 4-то място на Балканския полуостров след Турция, Сърбия и Северна Македония“, допълни той.

14-дневната смъртност е 24 на 100 000 – по този показател сме на 2-ро място в ЕС след Унгария и на 2-ро на Балканите след Северна Македония. 

Костадин Ангелов посочи, че оптимистичният вариант за постигане на колективен имунитет у нас е в края на юни, а песимистичният – в края на август. Това ще зависи от организирането на ваксинационния процес.

„Ако в България успеем да постигнем 65-70 процента ваксинирани, използвайки двете ваксини – „Пфайзер“ и „Модерна“, това означава, че ние ще можем да ваксинираме до края на юни около 2,5 млн. българи. Заедно с тези, които са преболедували ще станат приблизително 3 млн., на практика хора, които са се срещали с вируса, с антитела“, заяви още той. 

Едва тогава може да се мисли за минимални здравни мерки, отбеляза той.

Брифингите на здравните власти остават, въпреки че вчера Националният оперативен щаб бе разформирован, каза още Ангелов:

„Съвсем логично е следващия премиер, който и да е той, съгласно неговите разбирания, неговите компетентности и нужди, да създаде такъв консултативен орган. Брифингите на щаба продължават. Отговорността за контрола върху пандемията се носи от министъра на здравеопазването заедно с главния държавен здравен инспектор, както е било винаги по закон“.

У нас се отчита спад на заболеваемостта от коронавируса, но краят на третата вълна е далеч, стана ясно още на брифинга.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи декларацията на ПП-ДБ, нито кабинет с втория мандат

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи проекта на декларация със законодателни приоритети на "Продължаваме промяната - Демократична България", нито предложение за кабинет с втория мандат.  Това съобщи депутатът Росен Желязков след среща с преговорния екип на ПП-ДБ: "Ясно заявихме в края на разговора на колегите, че ние няма да участваме..

публикувано на 17.07.24 в 17:30

Горски пожар е избухнал в близост до голф игрището над Разлог

Горски пожар е избухнал в ниската част на Пирин, в близост до голф игрището над Разлог. Пожарът е локализиран в местността "Църнако", в землището на община Банско. На място са пет пожарни екипа, служители на горските стопанства от района и от Национален парк "Пирин", каза директорът на парка Росен Баненски, който участва в гасенето:..

публикувано на 17.07.24 в 17:22

Доц. Соня Алексиева: Културният туризъм у нас се развива добре, но ние не го рекламираме добре

България може да спечели много като целогодишна дестинация, развиваща един качествен, интересен и нестандартен туризъм. Под неговата шапка е и виненият, религиозният и фестивалният,  образователният и други видове. Това каза пиар експертът доц. д-р Соня Алексиева от Асоциацията за реклама и комуникации в туризма в интервю пред БНР...

публикувано на 17.07.24 в 17:22
Централен плаж Варна

Павлин Косев: Започваме да привличаме малко по-платежоспособни туристи

"Има ръст, има доста българи. Започваме да привличаме малко по-платежоспособни туристи".  Това каза пред БНР Павлин Косев от Българска хотелиерска и ресторантьорска организация. "Има голям микс от туристи. В моя хотел в момента са отседнали корейци, виетнамци, жители на африкански държави".  Хотелиерите сме предпазливи да се изхвърляме..

публикувано на 17.07.24 в 16:49
Снимката е илюстративна.

Пожар затвори границата на Гърция със Северна Македония

Пожар затвори границата на Гърция със Северна Македония. В гасенето на Пелопонес се включиха и пожарникари от екипа за европейска помощ.  Трудна и екстремна е пожарната обстановка в Гърция с температури около 43 градуса и на места силен вятър.  Максимални усилия са съсредоточени в Коринт, област Пелопонес.  Там помага група пожарникари от Молдова. 19..

публикувано на 17.07.24 в 16:45

От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания за събиране на дарения

От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания, с която събират дарения за покупка на специални пожарогасители за овладяване на горски пожари в райони без вода.  Дарения се събират на номер 17 777 с текст DMS OGNEBOREC, както и чрез сайта "platformata.bg". Повече от седмица стотици доброволци от цялата страна помагат на аварийните екипи и..

публикувано на 17.07.24 в 16:25
Снимката е илюстративна.

Стойчо Стойчев - за ролята на доброволците при потушаване на пожарите

Продължава работата по потушаването на пожарите в различни райони на страната. В помощ на огнеборците са и доброволци. "Пожарът се разгаряше. Беше трагична гледка". Това разказа пред БНР Стойчо Стойчев, ръководител на екип от щатни доброволци към община Варна. От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания за събиране на..

публикувано на 17.07.24 в 16:22