Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържан е пловдивски лихвар, давал заеми срещу 10-15% месечна лихва

Снимка: БГНЕС

В Пловдив е арестуван лихвар, давал незаконно заеми на притиснати в нужда хора срещу месечна лихва от 10 до 15%. 

37-годишният мъж е развивал незаконната си дейност от 2018 година до момента, като е извлякъл 80 000 лева печалба

Мъжът е работел като кредитен консултант към небанкова финансова институция – фирма за бързи кредити, като паралелно с това самостоятелно е издирвал нуждаещи се от спешно финансиране хора, давайки им заеми. 

При обиск в дома му са открити множество чужди лични и банкови карти с ПИН кодове, финансови документи, с които е изнудвал длъжниците, над 50 големи талона на леки автомобили, тефтери със записки на имена и суми, както и договори за заеми.

Намерени са също около 10 000 лв. в брой и множество заложени вещи. За над три години престъпна дейност лихварят е раздал заеми на обща стойност 60 000 лева на 20 души. В момента той е в ареста за 72 часа, след което прокуратурата ще поиска постоянно задържане под стража. Законът предвижда за такова престъпление лишаване от свобода от 5 до 10 години, както и конфискация на част от имуществото. 

Разследването по случая продължава. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Станимир Георгиев, председател на сдружение

Инсталация, а не затвяране искат енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток-2"

Енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток-2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид. Предложението е възможност да се спре затварянето на енергомощностите и поставянето в зависимост на българската икономика, каза Станимир Георгиев, председател на Сдружение "Миньори..

публикувано на 23.04.24 в 12:07
Максим Минчев

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда "Максим Минчев"

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда на името на Максим Минчев. Първата награда ще бъде връчена в зала "Максим" на БТА на 5 юни – рождената дата на Минчев. Дългогодишният директор на БТА Максим Минчев беше президент на асоциацията, в която членуват над 60 журналисти, блогъри и писатели. Минчев има над..

публикувано на 23.04.24 в 11:45

Климатичните промени и младите

Климатичните изменения са едно от най-големите предизвикателства на днешното време . Това каза пред БНР Люк ван Оз – втори секретар на посолството на Кралство Нидерландия. УНИЦЕФ в партньорство с посолството проведе дискусия с млади хора именно на тази тема - "Образование, околна среда и действия за климата".   Според Люк ван Оз е..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Делото за смъртта на Ани и Явор на бул. "Сливница" влиза в съда

Делото за смъртта на 24-годишната Анна-Мария Малчева и на нейния годеник - 22-годишният Явор Стоянов, вече е в съда. Това се случва почти година след трагедията на столичния булевард "Сливница", когато двамата бяха блъснати и убити от лек автомобил, управляван от 18-годишния Адриан Антонов. Младият мъж ще отговаря за причиняване на смърт по..

публикувано на 23.04.24 в 11:32

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща между служебния  премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 10:52

Фонд "Научни изследвания" връчва грамоти за най-добри проекти за 2023 г.

Днес ще се състои церемонията по връчване на грамоти за най-добри проекти, отчетени през 2023 г. към Фонд "Научни изследвания" . "За втора поредна година ще бъдат връчени грамоти. Стремежът ни е да го превърнем в традиция , защото това е един празник на науката , едно признание на онези от нас, които са получили най-високи резултати в..

публикувано на 23.04.24 в 10:47

200 шофьори на ден карат с превишена скорост в Монтанско

По близо 200 нарушения на ден на скоростния режим са установени по пътищата в област Монтана за една седмица. Операцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol. 1 239 нарушения са установени при едноседмичната операция за спазване на скоростните режими в област Монтана.  Акция ”Скорост" бе..

публикувано на 23.04.24 в 10:44