Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Лора Маркова - в лексикона на "Алегро виваче"

Номинираните за наградата "Млад музикант на годината 2020" отговарят на 10 въпроса

Лора Маркова

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. След преброяването на гласовете предстои и подготовка на церемонията по награждаването.
Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за приза, определян изцяло от слушателите, ще се представят сами пред аудиторията, като отговорят на 10-те въпроса в своеобразния радиолексикон на "Алегро виваче".

Седма в поредицата по азбучен ред е цигуларката Лора Маркова. Отговорите й можете да чуете в звуковия файл.

***

Лора Маркова е носителка на наградата “Олга Камбурова“ 2019, присъждана на млади таланти от екипа на предаването „Алегро Виваче“ на БНР.

Родена е през 2003 г. в София. На 5-годишна възраст започва да свири на цигулка – приета е в класа на Благородна Танева в НМУ „Любомир Пипков“, където учи и в момента.

Когато е на 11, Лора е поканена за солистка на Фестивалния оркестър под диригентството на Емил Табаков в Новогодишния концерт в зала 1 на НДК, излъчван и по БНТ на 1 януари 2015 г. На 16 става най-младият концертмайстор на професионален оркестър в България по покана на диригента Йордан Камджалов и неговия Genesis Orchestra.

Има в колекцията си много награди от национални и международни конкурси, сред които са Международният конкурс за цигулари в Ниш (Сърбия, 2013); „Добрин Петков“ в Пловдив; „Андреа Постакини“ в Италия; „Недялка Симеонова“ в Хасково; „Антон Рубинщайн“ в Дюселдорф; „Пиколо виолино“ в Италия; Международният конкурс за цигулари в Одеса. През 2018 г. получава Гран при от международния конкурс „Музиката и земята“ в София, а през 2019 г. става лауреат на престижния международен конкурс „Концертино Прага“, организиран от Чешкото национално радио. Благодарение на това участва в концерт на наградените млади музиканти с Чешката филхармония в зала „Рудолфинум“ в Прага и в концертно турне в Южна Бохемия. Също през 2019 г. Лора Маркова е наградена с Гран при на международния конкурс „Надежди, таланти и майстори“ в Добрич.

Към концертните изяви на Лора през 2019 г. се добавят тези във фестивалите „Варненско лято“ и “CIMA” във Виена. Между 2014 и 2019 г. участията на Лора са многобройни, като по-значимите от тях са в Дните на България във Франкфурт, „Музика Мунди“ в Брюксел, „Съкровища от България“ в Карнеги Хол - Ню Йорк, и други концерти във Франция, Италия, Гърция, Германия, Швейцария, Португалия.

Лора Маркова (в средата) с първа награда от конкурсаУчаства в майсторски класове на проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Дора Шварцберг, проф. Леонид Кербел, проф. Захар Брон, проф. Иври Гитлис, проф. Павел Верников, проф. Светлана Макарова, Кеворк Мардиросян, проф. Марио Хосен, Веско Ешкенази, Светлин Русев, Мила Георгиева, Димитър Буров, Леонидас Кавакос и др.

Големите постижения на Лора Маркова през 2020 г. са Гран При от Международния конкурс „Асен Диамандиев“ в Боровец и Първа награда от Международния конкурс „Леонид Коган“ в Брюксел. Преди броени дни тя побуди в международния конкурс "Тибор Варга Джуниър" в Сион, Швейцария.

Чуйте в първия звуков файл как Лора Маркова отговори на 10-те въпроса на "Алегро виваче", а във втория е нейният разказ за участието и победата в конкурса "Тибор Варга Джуниър" 2021.

***

Очаквайте и останалите номинирани за "Млад музикант на годината 2020" в лексикона на "Алегро виваче" - в 11 поредни вторника след 21:10 часа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Люка Дьобарг

Люка Дьобарг: Важно е талантът да бъде оценен като нещо специално

Люка Дьобарг е френски пианист, когото все повече меломани по света оценяват като особено интересен интерпретатор. Достигнал е Христовата възраст от 33 години, преминавайки през какви ли не житейски премеждия, търсейки и откривайки пътя си в изкуството – и не без усилия, но с много устрем и преборване на собствените си демони.  Запознахме се..

публикувано на 23.08.24 в 15:09
Георги Тутев

Спомени за композитора Георги Тутев

На 23 август се навършват 100 г. от рождението на изтъкнатия български композитор Георги Тутев, един от създателите на Дружеството за нова музика в България - движение, довело на българската сцена музикалния авангард, организатор на международния фестивал “Музика нова“ в София.  Творби на Тутев са изпълнявани на много от фестивалите за съвремена..

публикувано на 23.08.24 в 13:20

Станислава Айви: Литературните адаптации са сред най-желаните филмови истории

Днес изтича срокът за кандидатстване за първия форум на литературните адаптации за голям екран в рамките на фестивала "Синелибри". 10 проекта ще имат своя шанс да се представят пред продуценти. Това обясни в интервю за БНР Станислава Айви от екипа на "Синелибри". "Нашият фестивал е уникален – профилът ни е в адаптациите. Това прави..

публикувано на 23.08.24 в 10:56
Иван Стайков и Венета Нейнска

Покана за танц към публиката в Шабла, Варна, Созопол и Бургас

Пианистката Венета Нейнска и цигуларят Иван Стайков тръгнаха на турне в четири крайморски града. В рамките на една седмица те ще представят пред публиката програма, наречена "Покана за танц", а началото беше поставено в град Шабла на 20 август. Венета Нейнска е създател и директор на Sofia Art Institute, който организира проекта "Концерт с история"...

обновено на 22.08.24 в 20:00
Роза Николова

Роза Николова и "Смъртта на времето": Когато търсим изход в лабиринтите на времето

" Светлината е уязвима, мракът я заобикаля, но все пак тя е по-силна ...така е и с душите на хората. А какво е понятието "копнеж" за мен - това е някакво място, за което аз не знам къде е и какво е, то е копнеж по завръщане, ти знаеш, че някога си бил, но си забравил пътя до там , припознаваш го на разни места, връща се в сънищата ти, сподели за..

публикувано на 20.08.24 в 11:02
Робърт Левин

Проф. Робърт Левин: Високото ниво на младите музиканти вдъхва оптимизъм за бъдещето на нашето изкуство

Ако сте почитатели на клавирната музика, не може да не сте чували името на американеца Робърт Левин. През октомври той ще отпразнува своята 77-годишнина с продължаваща кариера, изпълнена с постижения и ценно наследство, което ще остави след себе си. Защото проф. Левин е отдал живота си на музиката, открил е за себе си и сега предава на..

публикувано на 19.08.24 в 18:16

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 11-то издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - В навечерието на втория международен конкурс за млади тенори “Гласът на Камен“ разговаряме с директора на Старозагорската опера и член на журито Огнян Драганов - Гостува ни тенорът Марин Йончев в..

обновено на 19.08.24 в 15:30