Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Евроатлантизъм на килограм

Снимка: Ани Петрова

Откакто за първи път спечели парламентарните избори през 2009 г., ГЕРБ никога не е изпадал в подобна унизителна ситуация като тази през първите два дни от работата на това Народното събрание. Партията на Бойко Борисов беше обект не просто на критики, а и на откровени обиди и подигравки. Такова обикновено е отношението към някой, чиято песен е изпята. И чието мнение няма никакво значение. Разбира се, вариантът Борисов в един момент да възкръсне като някакъв балкански феникс не бива да се изключва, но засега изглежда твърдо заседнал в политическото пепелище. Стратегията, която е избрал в момента, а именно да се позовава постоянно на изначалния си евроатлантизъм, изглежда доста странна. Факт е, че през последните дни тази дума присъства по-често в речника му, отколкото присъстваше фразата за „светлото комунистическо бъдеще“ в речника на Тодор Живков.

Най-напред г-н Борисов определи кандидата си за премиер като символ на евроатлантизма. А Даниел Митов наистина го играе такъв. Без значение към коя партия принадлежи в момента, той не пропуска да подчертае верността си към оста Брюксел - Вашингтон. Вероятно смята, че така ще му простят партийното номадство. Едва ли г-н Митов си мисли, че така ще стане симпатичен на българските избиратели. По-скоро подчертаването на любовта към актуалните в момента идеали е насочена към чуждестранните ни партньори. Посланието е следното – вижте ме колко съм правоверен и ме имайте предвид. За каквато и да била служба в бъдеще. Може службата да е българска, а може и да е чужбинска. Даже второто е за предпочитане.

Съобщението на Бойко Борисов, че излиза в отпуск, за да може по-добре да подготви перфектния евроатлантически кабинет, също е насочено към амбасадите в София. Имайки предвид изолацията, в която се намира, премиерът в оставка явно разчита основно на чужбинските си покровители. Разбира се, ясно е, че проектокабинетът на ГЕРБ, ако ще да е натъпкан до козирката с евроатлантизъм, няма никакви шансове да получи парламентарно одобрение. И най-добре разбира това самият Борисов. Ето защо е толкова силно желанието му да запази подкрепата поне на чуждите фактори. А и битката на това поле е ожесточена. „Демократична България“, например, ще направи всичко възможно, за да не изгуби приза „любима евроатлантическа формация“ на правилните чужденци.

Ясно е, че ГЕРБ няма как да състави правителство. Големият въпрос е дали някой друг в парламента е в състояние да направи това. Да, някаква коалиция може да бъда сглобена. Добре звучащи оправдания за нейното съществуване винаги могат да се измислят - пандемията, икономическата криза, необходимостта от демонтаж на „модела ГЕРБ“. В случая обаче е съвсем основателно предупреждението на президента Радев срещу създаването на безпринципни коалиции. Пък и едва ли гласоподавателите ще погледнат с добро око на една такава сглобка. Те ще я разчетат не като жертвоготовен опит за „спасяване на нацията“, а като себично желание на повечето настоящи депутати да не рискуват веднъж заетите приятни работни места с явяване на нови избори.

Много по-честно спрямо избирателите ще бъде свикването на предсрочни избори, отколкото лицемерното съдружие на партии с коренно противоположни схващания за бъдещето, а и за миналото. Колкото и развинтено въображение да имам, не мога да си представя гушване между БСП и „Демократична България“, например. Вярно е, че т.нар. „автентична десница“ полага неистови усилия да прикрие патологичния си антикомунизъм, но от време навреме някой активист се изпуска и произнася на глас това, в което останалите „умни и красиви“ вярват, но не желаят да изрекат на глас. Примерно, че БСП трябва да бъде забранена. Е, как ви изглежда коалиция, в която стоят и се гледат любовно кандидат-забранители с кандидат-забранявани? Всякак може да изглежда, но не и нормално.

Също толкова ненормално звучат и призивите за лустрация, които отново отправиха политическите представители на „автентично десните“ при откриването на парламента. Да говориш за лустрация 32 години след 10 ноември е проява на тежка умствена увреда. Най-малкото защото лица, подлежащи на подобна процедура, вече почти няма. По чисто биологически причини. Вярно, децата на тези хора са в активна възраст. Само че тук е добре да припомним любопитния факт, че най-гласовитите сред тези деца са част от десния, а съвсем не от левия политически лагер.

Крайно неестествено ми изглежда и коалиционна любовна прегръдка между „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Според представителите на „автентичната десница“, които се държат така сякаш сутрин слушат Карлхайнц Щокхаузен, наобед прелистват албуми с творби на Деймиън Хърст, а преди заспиване си препрочитат за хиляден път Айн Ранд, всичко, свързано със Слави Трифонов, трябва да бъде презирано и отричано. И сега изведнъж да забравят естетическите си и всякакви други претенции и да се прегърнат с „Има такъв народ“? Не че е невъзможно, но е изключително лицемерно. От друга страна пък, „градската десница“ наскоро управляваше в коалиция със „селската“ такава. Така че, няма да е чудно, ако направят поредния историко-естетически компромис. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

350 военнослужещи от три държави на учение "Родопи – 24"

Над 350 военнослужещи от три държави започват учение у нас. Съвместната подготовка "Родопи – 24" ще тренира бойни действия и оцеляване в планината продължение на няколко дни. Подобно учение не се провежда за 1 път, казва командирът на 101 алпийски полк в Смолян полковник Стефан Димов. Тази година заедно с военни от Пловдив 24-та авиобаза..

публикувано на 19.03.24 в 08:41
Александър Маринов

Проф. Александър Маринов за ротацията: Боричкат се две козлета. Във водата ще паднат всички на моста

"Имаме боричкане на две козлета. Проблемът е, че не само двете козлета ще паднат в реката, във водата, а и всички, които са на моста ." Това описание на настоящата политическа ситуация направи пред БНР политологът проф. Александър Маринов, преподавател в СУ "Свети Климент Охридски". Създава се впечатление за театър, но кризата е..

публикувано на 19.03.24 в 08:25

На специална церемония: Обявяват носителите на наградите за социално отговорен бизнес

Носителите на годишните награди за социално отговорен бизнес ще бъдат обявени тази вечер на тържествена церемония, организирана от Българския форум на бизнес лидерите. В 21-вото издание на конкурса се състезават близо 130 социални инициативи на повече от 80 компании. Годишните награди за отговорен бизнес са стимул за насърчаване на политиките..

публикувано на 19.03.24 в 08:24
Емил Соколов

Емил Соколов: Не трябваше да се преговаря без Бойко Борисов

"Отчитам една грешка - за мен не трябваше да се сяда на масата на преговорите без Бойко Борисов ". Това мнение изказа пред БНР политологът Емил Соколов, който беше кандидат за депутат от ПП-ДБ на изборите за 49-о Народно събрание.  "Той в момента е в една много удобна позиция - на страничен наблюдател, който когато нещо не му харесва, бламира..

публикувано на 19.03.24 в 08:21

Премиера на на операта "Хората на Борг" във великотърновския театър

Във великотърновския театър тази вечер е световната премиера на операта "Хората на Борг" от австрийския композитор Хелмут Нойнам. Това е първата 12-тонова опера, написана в тази хармонична система, което я превръща в музикален експеримент от световно значение. Под диригентската палка на маестра Бистра Диляноф ще се изявят 15 солисти, хор и..

публикувано на 19.03.24 в 08:16
Агенцията за социално подпомагане

Наградите "Социален работник на годината" се връчват днес

По повод Световния ден на социалната работа, който се отбелязва днес, ще бъдат връчени наградите "Социален работник на годината". С тях се  отличават служители от териториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане. Призовете ще бъдат връчени от социалния министър Иванка Шалапатова и нейните заместници, от членове на парламентарната..

публикувано на 19.03.24 в 08:03

САЩ санкционираха кандидат за президент на Северна Македония

Държавният департамент на Съединените щати обяви, че са наложени санкции на един от кандидатите за президент на Република Северна Македония и на бивш специален главен прокурор на страната. Двамата, както и най-близките им , нямат право да получават американски визи. За бившата топ обвинителка Катица Янева в съобщението на американското..

публикувано на 19.03.24 в 08:01