Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раул Кастро се оттегля като първи секретар на Кубинската комунистическа партия

Раул Кастро на конгреса на Кубинската комунистическа партия - 16 април 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

60-годишното управление на братята Кастро в Куба приключва. 89-годишнияг Раул Кастро потвърди, че се пенсионира и предава ръководството на Комунистическата партия на по-младото поколение, цитирам - "изпълнено със страст и антиимпериалистически дух". 

Пред неколкостотин членове на Комунистическата партия на историческия конгрес Раул Кастро обяви, че напуска поста първи секретар на Централния комитет - най-влиятелния пост в Куба. Той осъди, по думите му, икономическата война на Вашингтон срещу Куба, визирайки икономическите санкции, в сила от 60-те години на миналия век, но и подчерта:

"Потвърждавам на този Конгрес на партията, че ще развием показващ взаимно уважение диалог и нов вид отношения със Съединените щати, без намерението Куба да се отказва от принципите на Революцията и социализма, за да постигнем това."

Юздите на партията ще поеме 60-годишният Мигел Диас Канел, който от 2018-а е президент. Предшественик на тази длъжност беше Раул Кастро, който пое президентския пост през 2006 г. от болния си брат - Фидел Кастро, който почина през 2016 г. на 90-годишна възраст. Официалното предаване на властта се очаква в понеделник.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че Съединените щати не планират незабавна промяна в политиката си спрямо Куба. Разсекретени документи на ЦРУ показват, че първият опит за покушение срещу Раул Кастро е бил през 1960-а, когато на пилот са били предложени 10 000 долара, за да организира злополука. Мисията обаче е била анулирана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът край Черепово се очаква да бъде локализиран до 19 ч.

До час пожарът край харманлийското село Черепово ще бъде локализиран. Това съобщи зам.-областният управител на Хасково - Митко Петров. "На терен продължават да са 14 и път на пожарната и 2 тежки машини, които, към този момент, не работят, защото няма нужда от тях. Вятър има на места. Всички пътища в областта са отворени и са разчистени...

публикувано на 07.08.24 в 18:19

Тараклийският държавен университет става структура на Русенския университет ''Ангел Кънчев''

Вече има проект за Националната детска болница, а почистването на терена, на който трябва да бъде изградена, върви по-бързо от планираното. Това заяви преди началото на днешното правителствено заседание премиерът Димитър Главчев. Той посочи, че друг приоритет на кабинета възможно най-бързо да бъдат изплатени компенсации на хората, които пострадаха..

публикувано на 07.08.24 в 18:08

Овладян е източният фронт на пожара в планината Славянка на наша територия

Източният фронт на пожара в българската територия на планината Славянка е овладян. В Гърция обаче продължават да се възпламеняват огнища, които бързо прехвърлят границата. Горски служител пострада по време на гасенето в биорезервата Алиботуш. Сухо дърво е паднало върху ръката му. Той е със счупен пръст и след преглед в болнично заведение му е..

публикувано на 07.08.24 в 17:54

Израел нареди на палестинците се евакуират от северната част на Ивицата Газа

Израелските сили издадоха нови заповеди за евакуация на палестинците в северната част на Ивицата Газа. Боевете там продължават, въпреки че Израел се подготвя за очаквано нападение на север от Иран и от проиранската ливанска групировка "Хизбула" след убийството на преди седмица в иранската столица Техеран на лидера на палестинската терористична..

публикувано на 07.08.24 в 17:42
Украински военнослужещи стрелят с противотанков гранатомет SPG9 на позиция на фронтовата линия близо до Часив Яр в Донецка област, Украйна, 06 август 2024 г.

Хиляди руснаци бягат от районите на Курска област по границата с Украйна

Хиляди жители на руската Курска област бягат от районите по границата с Украйна, където вчера навлязоха украински войски, съобщава Франс прес. Голяма битка на украинската граница Операцията, за която Киев пази пълно мълчание, се превръща в най-мащабното нахлуване на руска земя, откакто преди 30 месеца Владимир Путин прати армиите си..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Среща у нас по предоговаряне на споразумението между "Боташ" и "Булгаргаз"

Представители на турската енергийна компания "Боташ" ще посетят идната седмица България за преговори с "Булгаргаз" по въпроса за предоговаряне на споразумението между двете компании. Това е била една от темите, обсъдени от министъра на енергетиката Владимир Малинов и турския му колега Алпарлслан Байрактар на среща в Истанбул. По-рано тази година..

публикувано на 07.08.24 в 17:12

Пътят София - Русе е затворен заради задимяване в участъка Плевен - Бяла

Заради задимяване от пожар е спряно движението по пътя Плевен - Бяла, в участъка от разклона за Гривица до разклона за Буковлък.  Обходният маршрут е през общинската пътна мрежа на Плевен. Пожар край Плевен е причината за промененото движение. Няма опасност за населени места, пет екипа продължават с гасенето на огъня, обясни  Станислав..

публикувано на 07.08.24 в 17:05