Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата "Радиодеца" на БНР ще участва в онлайн изданието на Фестивала „Сен Дени”

Участие на вокалната група „Радиодеца“ в БНР на Фестивала на изкуствата и науката „Сен Дени” през 2017 година
Снимка: Евелина Стоянова

На 19 април вокална група "Радиодеца" на БНР ще вземе участие в онлайн изданието на Фестивала на изкуствата и науката „Сен Дени”, който в предишни години се провеждаше в красивия френски град Льош. 15-ото издание на фестивала ще се проведе от 18 до 23 април онлайн.
"Ние сме гостували четири пъти преди това - 2014, 2015, 2017 и 2019 г. с много голям успех и отново ни поканиха тази година, тъй като искаха да направят подбор от най-добрите си участия от деца и младежи от цял свят. И заедно с нас ще участват групите от Индия, от Финландия, Испания, САЩ, домакините от Франция и едни чудесни момичета от Казахстан. Отново се събира пъстра група, децата по този начин ще се видят онлайн, не на живо, но въпреки всичко атмосферата ще бъде прекрасна", каза за предаването "Рано в неделя" Илина Тодорова, диригент на вокална група "Радиодеца".

Илина Тодорова, диригент на вокална група „Радиодеца“         Снимка: Ани Петрова

На 19 април българската група "Радиодеца" ще участва във Фестивала заедно с представители на Финландия. Теодосий Спасов също ще се включи виртуално.

"Направихме един чудесен запис, на една прекрасна народна песен от нашия регион, от шоплука - "Пойдох на пазар", където той (Теодосий Спасов - бел. ред.) се включва заедно с децата,  разказва как успява да се справи в тези времена на изолация, които изолират културата. Във филма се включват деца, които разказват за техните преживявания и това е чудесно. Децата са бъдещето и трябва да им дадем този форум", допълни Илина Тодорова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27