Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът започва консултации с парламентарните групи за правителство

Румен Радев е поканил днес на „Дондуков“ 2 представители и на 6-те партии в новия парламент.
Снимка: FB/Румен Радев

Президентът Румен Радев ще проведе днес консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание. След разговорите държавният глава трябва да определи кога ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от ГЕРБ-СДС.

Президентът ще обсъди поотделно с 6-те формации какви са възможностите парламентът да излъчи правителство. Румен Радев вече заяви, че постигането на управляващо мнозинство не трябва да е математически сбор от гласове.

„Безпринципна коалиция може да задълбочи кризата. Нужни са ясни приоритети, ясни граници на възможните компромиси и най-вече – ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти“, каза той пред депутатите при откриването на 45-ото Народно събрание.

Консултациите започват с представителите на ГЕРБ. Проектът им за кабинет с премиер Даниел Митов е готов. „Ясно е, че ние ще вземем мандат, ще покажем новия облик, който виждаме на кабинета, и след това няма да бъде гласуван“, каза премиерът в оставка Бойко Борисов в неделя.

Втори на консултациите на „Дондуков“ 2 ще бъдат от „Има такъв народ“ (ИТН) . Председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов се съмнява Народното събрание да изпълни целия си мандат. Позицията на ИТН за коалиции остава непроменена. „С ГЕРБ, БСП, ДПС – с тях коалиция няма да правим“, каза Йорданов.

Третата среща на президента днес е с БСП. Лидерът Корнелия Нинова заяви, че левицата ще гласува против правителство на ГЕРБ. А при връчване на мандат на „Има такъв народ“ да се „проведат консултации и БСП да даде подкрепа при условия“. Бързи мерки за овладяване на пандемията, ревизия на състоянието на бюджета и промени в изборното законодателство са сред условията за подкрепа.

Мустафа Карадайъ – лидер на ДПС, които са на консултации при президента по обед, каза, че биха подкрепили правителство на трите нови парламентарни групи, но ако е ясно, че „тази власт има ясно програма с точно указани цели, средства и срокове за тяхната реализация“.

Около партията на Слави Трифонов трябва да са насочени силите на парламента да излъчи управление на промяната, смятат от „Демократична България“ с уточнението, че подкрепата им няма да е безусловна. Председателят на групата Христо Иванов: „Много е важно да положим добросъвестни политически усилия да излъчим кабинет, който има ясна програма и ясен ресурс да направи онези промени, които българските граждани очакват от нас и кризата налага“.

От „Изправи се! Мутри вън!“ са готови на разговор за общи действия с „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Съпредседателят на парламентарната група, която ще е последна на консултациите при президента Мая Манолова заяви: „Ще изчакаме предложението на г-н Трифонов и тогава ще вземем нашето решение – евентуално за неговата подкрепа“.

Ако парламентът не успее да излъчи правителство, президентът ще назначи служебен кабинет, ще разпусне парламента и ще насрочи нови избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Путин заговори за нови договори за колективна сигурност

Президентите на Китай и Русия се обявиха за нова организация за сигурност в противовес на НАТО. В Астана, където се провежда срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, руският президент Владимир Путин говори за нов набор от евразийски договори за колективна сигурност. Новата регионална система за сигурност трябва да бъде отворена за..

публикувано на 04.07.24 в 15:11
Николай Марков

"Величие" призова Николай Марков да освободи поста на председател на ПГ

Ръководството на партия "Величие" официално призова Николай Марков да освободи поста на председател на парламентарната група, а Виктория Василева доброволно да се откаже от поста заместник председател на Народното събрание.  В публикувано на сайта на партията съобщение се казва, че това е решение на Централния съвет на партията и то е взето на извънредно..

публикувано на 04.07.24 в 15:10
Илхан Андай

Илхан Андай: Яваш-яваш Доган ще нареди пъзела

Яваш-яваш Ахмед Доган ще нареди пъзела . Нещата са вече под контрол . С тази констатация журналистът Илхан Андай започна коментара си за случващото се през последните дни в ДПС и уточни: " Почетният председател ще разбере, че е жертва на интригите на едни хора около него и по върховете на партията, които той отгледа от състояние на амбициозни..

публикувано на 04.07.24 в 15:09
Протестиращи фармацевти в Хасково -  4 юли 2024 г.

Ако няма решение по казуса с Наредба 4, след 1-2 месеца НЗОК няма да може да плаща на аптеките

Продължава да се търси решение на проблема възникнал с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по Здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за изпълнение на безплатните за пациентите рецепти. Това стана ясно след среща на собствениците на аптеките с Министъра на..

публикувано на 04.07.24 в 14:41
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат за съставяне на правителство.  Костадинов допусна, че "Възраждане" може да намери общ език дори с ПП-ДБ: "Независимо от това на кого бъде даден третият мандат, ключът в момента е в ръцете на ПП-ДБ. Ако те надмогнат политическото си късогледство..

публикувано на 04.07.24 в 14:15
Адриан Антонов (със сакото) и адвокат Марковски.

Прокуратурата поиска поне 10 г. затвор за 19-годишния Адриан, причинил смъртта на Ани и Явор

Прокуратурата поиска минимум 10 години затвор за 19-годишния Адриан Антонов за смъртта на годениците Ани и Явор. Преди делото за смъртта на Ани и Явор: "Ангели на пътя" на среща с правосъдния министър Той ги удари с колата си на пешеходна пътека в София миналия май със скорост 106 км в час. Тъй като Антонов призна вината си, делото се..

публикувано на 04.07.24 в 14:12

Опровергаха информации в Румъния за затваряне на Дунав мост по време на ремонта му

Информацията, която разпространиха румънски медии снощи, че по време на предстоящия ремонт Дунав мост ще бъде изцяло затворен и ще се блокира преминаването на туристи и товари, бе опровергана от областния управител на Русе Драгомир Драганов. 45 милиона за Дунав мост Вчера в централните си емисии новини румънските медии цитираха..

публикувано на 04.07.24 в 13:48