Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошко Йорданов: ИТН ще обяви намеренията си, след като получи мандата

| обновено на 19.04.21 в 11:04
Тошко Йорданов (на преден план), Филип Станев и Виктория Василева (зад Станев) след консултациите при президента Румен Радев.
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза след консултациите при президента Радев, че партията ще обяви намеренията си, след като получи мандат за съставяне на правителство. Той потвърди, че нямат намерение да се коалират с партиите на статуквото. 

„Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии от протестите. Така че каквото сме казали, това ще направим. Предварително не говорим какво ще се случи ако… или да гадаем“, каза Тошко Йорданов.

Той припомни, че по Конституция първият мандат ще бъде даден на ГЕРБ и отново каза, че ИТН ще се придържа към законовите процедури.

В консултациите от втората по численост група в парламента участваха нейният председател Тошко Йорданов, зам.-председателят на парламента Виктория Василева и депутатът Филип Станев.

„Ако правителството на ГЕРБ-СДС не бъде прието в българския парламент, ако изобщо бъде внесено, отговорността идва при вас“, каза в началото на срещата Радев. И продължи:

„Затова аз се надявам да чуя вашите намерения, вашата готовност за съставяне на правителство, при какви условия вие бихте съставили правителство, каква е вашата ценностна рамка, вашата граница на компромис, много важно - вашият диалог, който се надявам вие вече водите с другите парламентарни групи за условия и форма на подкрепа на едно такова правителство“.

„Вие вървите абсолютно по закон, който е дълг на президентската институция и благодарим затова, че го правите“, отвърна Тошко Йорданов.

„Ние, като политическа сила, също мислим да правим това - да спазваме конституцията и законите такива ,каквито са. Да, НС има законодателна инициатива, то може да променя законите и това е неговата роля, но в момента законите, такива, каквито са ще трябва да бъдат спазвани от всички, независимо дали им харесва или не“, добави той.

Както в началото на консултациите с ГЕРБ, така и с представителите на ИТН, президентът Радев очерта предизвикателствата пред страната: усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок пред Европейската комисия.

Държавният глава подчерта, че ситуацията налага формиране на стабилно правителство и се обърна към представителите на ИТН с думите: „Към вас са вперени очакванията на гражданите“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън и неговата дъщеря Ашли Байдън

Джо Байдън: Никой не е повлиял на решението ми да се оттегля от президентската надпревара

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви във вторник, че "никой" не е повлиял на решението му да се оттегли от надпреварата за преизбиране, което доведе до това вицепрезидентът Камала Харис да стане кандидат на Демократическата партия за първото място в Белия дом, предаде Асошиейтед прес. Говорейки с репортери, след като напусна..

публикувано на 20.08.24 в 16:00

Русия твърди, че е превзела Ню Йорк - ключово селище в източната Донецка област

Руските сили съобщават, че са превзели ключово селище в източната Донецка област, носещо името Ню Йорк, предадоха Ройтерс и АФП. Според руското министерство на отбраната това е "едно от най-големите сеща в Торецката агломерация и е стратегически важен логистичен център". Министерството съобщи, че руските сили са осигурили града, известен също..

публикувано на 20.08.24 в 15:45

Проучване: Вълна от независими и по-млади към Камала Харис

Вицепрезидентът Камала Харис води пред Доналд Тръмп , показва последното национално проучване на "Емерсън полинг" за електоралните нагласи в САЩ, което бе публикувано преди дни. Резултатът за нея е 50 процента, а за Тръмп 46 при статистическа грешка плюс/минус 3 пункта.  Забелязва се спад в подкрепата за Тръмп и покачване за демократите, като..

публикувано на 20.08.24 в 15:44

Пеевски: Заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС е нелегитимно

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че заседанието на Централното оперативно бюро на партията е нелегитимно, тъй като няма да се събере необходимият кворум. Заседанието беше обявено по-рано от депутати, лоялни на почетния председател Ахмед Доган. Срещата се провежда в лятната резиденция на Доган в парка "Росенец" и целта е да..

публикувано на 20.08.24 в 15:36
Нина Спасова

Нина Спасова: Ако Нетаняху не се съгласи за размяна на Баргути, няма да очакваме примирие

Няма особен оптимизъм в района на Близкия Изток, нито сред хората, нито сред медиите, които анализират ситуация. След срещата с Блинкен Нетаняху каза, че Израел ще приеме американското предложение , което е модифицирано след края на май. но все още условията са същите и непроменени за аудиторията.  Това каза в интервю пред БНР журналистът..

публикувано на 20.08.24 в 15:08

Изграждат хеликоптерна площадка на върху една от сградите на болница "Медика" в Русе

Първата в страната височинна хеликоптерна площадка ще бъде изградена до края на годината върху една от сградите на болница "Медика" в Русе. Тя ще бъде и част от националната система за спешна помощ по въздуха. Хеликоптерната площадка се изгражда на височина 25 м и за да е устойчива, е проектирана специална конструкция, която е с ширина 26 м и..

публикувано на 20.08.24 в 15:08

Благоевградската полиция откри и унищожи близо 300 кг канабис

Канабисови  растения с общо тегло близо 300 килограма разкриха и унищожиха на място служители на Гранична полиция. Наркотикът е открит в три ниви в землищата на три села в общините Петрич и Струмяни. В рамките на специализираната полицейска операция срещу производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества,..

публикувано на 20.08.24 в 15:00