Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън се е отказал да посети Шотландия

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън се е отказал от плановете си да посети Шотландия, за да води кампания в полза на Консервативната партия преди общите избори там на 6 май. Според "Гардиън" появата му на север може да доведе до обратен ефект и да мобилизира привържениците на независимостта на Шотландия. 

Дъглас Рос, лидер на шотландските коснерватори призна, че Борис Джонсън няма да ходи в Шотландия въпреки изявленията му през януари, че нищо не може да го спре да води кампания за запазване на съюза. "Гардиън" коментира, че това е ясен знак, че партията са страхува, че лошият рейтинг на премиера в Шотландия може само да навреди на кампанията ѝ. 

Говорителката на премиера Алегра Стратън заяви, че причината посещението да не се състои е коронавируса, но "Гардиън" припомня, че Джонсън е посетил доста места в рамките на кампанията на торите в Северна Англия и дори Шотландия през януари, когато случаите на заразявания бяха много високи, а ограниченията много по-строги. Шотландските консерватори обещават да налеят милиарди за справяне с продоволствената бедност в училищата и за финансиране на здравеопазването с идеята да отклонят гласове на избиратели на Лейбъристката партия, които са против независимостта на Шотландия. Дъглас Рос смята, че по този начин ще спре Шотландската национална партия да поиска втори референдум за независимост. 

Очакванията обаче са, че националистите на Никола Стърджън ще спечелят мнозинство в новия парламент. Последната анкета на  Ipsos Mori показва, че 51% от гласоподавателите в цялото Обединено кралство смятат, че Стърджън ще получи право на втори референдум за независимост, ако спечели убедително изборите в Шотландия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия

Стърджън обвързва изборната победа с втори референдум за независимост на Шотландия

Борис Джонсън няма да се противопостави на втори референдум за независимост на Шотландия, ако Шотландската национална партия спечели мнозинство в изборите през май, твърди лидерът на партията Никола Стърджън. В интервюто за „Гардиън“ първият..

публикувано на 12.04.21 в 07:56
Шотландският парламент в Единбург, 26 февруари 2021 г.

Политически сблъсък в Шотландия по въпроса за втори референдум за независимост

Политическите лидери в Шотландия имаха сериозен сблъсък по въпроса дали е необходим втори референдум за независимост в момент, когато Обединеното кралство се опитва да се възстановява от пандемията от коронавирус. Дебатът се проведе онлайн по Би..

публикувано на 31.03.21 в 11:51

Ваксинацията в чужбина - поглед от Шотландия

Йоан Минков, български студент в Шотландия разказва за ситуацията там. Трети локдаун и продължаващи ваксинации. Планът на британското правителството е ваксиниране на 13 милиона до средата на февруари и успява.  Записването е в интернет, с предимство за..

публикувано на 22.03.21 в 16:24
Шотландският парламент в Единбург, 26 февруари 2021 г.

Частично облекчаване на локдауна в Шотландия

В Шотландия започна облекчаване на локдауна като вече ще могат да се срещат до четири души от две домакинства на открито, включително в частни градини и дворове. В Уелс от понеделник ще отворят фризьорските салони. Отделните части на Обединеното..

публикувано на 12.03.21 в 11:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци,..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11..

публикувано на 29.07.24 в 19:31