Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявяват присъдата на полицая, обвинен в убийството на Джордж Флойд

Протест след смъртта на Джордж Флойд.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдебни заседатели решават за присъдата в делото срещу бившия американски полицай, обвинен в убийството на Джордж Флойд в Минеаполис. Дерек Шовин е обвинен в предумишлено убийството втора и трета степен и втора степен непредумишлено убийство. 

По време на заключителните пледоарии обвинението заяви „това е убийство,“ а защитата заложи на тезата, че Шовин е спазвал процедурите на обучението си като полицай. 

Адвокати и свидетели използваха определенията „приемливо“ и „неприемливо“ що се отнася до използването на сила от Шовин спрямо афроамериканеца. Подобни определения са били ключови в предишни дела срещу униформени. 

Преди три десетилетия в подобно дело съдът единодушно решава, че за „приемливостта“ на употребата на сила се съди от гледната точка на полицая вместо да се вземе предвид общата картина. 

Така съдебните заседатели имат задача е да се поставят на мястото на Шовин и да решат дали благоразумен полицай би действал както него при същите обстоятелства. С други думи, дори общата картина да показва, че не е имало опасност за живота на Шовин някои могат да приемат, че той е действал, защото е вярвал, че животът му е бил в риск. 

Джордж Флойд загина при задържане от полицията след като Шовин го притиска с коляното си в продължение на девет минути на 25 май миналата година. Задържането уловено на камера показа отчаяните опити на Флойд да обясни, че не може да диша. 

Смъртта на Флойд породи безпрецедентни протести в страната и чужбина и се превърна в една от ключовите теми на президентската кампания миналата година.   

По информация на няколко източници на Ен Би Си американският президент Джо Байдън се очаква да се обърне към нацията след произнасяне на присъдата по делото. От администрацията също планирали действия за възможни демонстрации в отговор на присъдата. 

Около съдебната зала на процеса в Минеаполис има сериозни мерки за сигурност, изпратени са и представители на Националната гвардия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Полицейска снимка на Дерек Шовин

Делото за смъртта на Джордж Флойд е насрочено за 8 март 2021

Делото срещу бившия полицай Дерек Шовин и още трима негови колеги за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис беше насрочено за 8 март догодина. Изслушването беше съпроводено с протести в много американски градове. На предварителното..

обновено на 30.06.20 в 12:53
Антирасистки протест в Нант, Франция - 6 юни 2020 г.

Кой бе Джордж Флойд, чиято смърт разпали протести в целия свят

Днес е погребението на Джордж Флойд – 46-годишният афроамериканец, чието убийство от бял полицай го трансформира в глобална икона на борбата с расизма и полицейската бруталност, пише АФП. Висок 1,93 м, Флойд бе известен сред приятелите си и..

публикувано на 09.06.20 в 14:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин. Това стана ясно на среща при управителя на София област Силвия Арнаутска с представители на държавните институции и общинските власти. При управителя на София област..

публикувано на 29.07.24 в 12:26

Взрив в завода за целулоза край Свищов

Взрив е избухнал около обед в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов.  Имаше запалване в инсталацията за хлорен диоксид, която е част от инсталацията за производство на целулоза, след което има възникнал взрив, потушен е пожарът, тепърва ще се..

публикувано на 29.07.24 в 12:14

ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа

Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за..

публикувано на 29.07.24 в 12:10

Правителството следи с тревога изявления в РСМ, насочени към нарушаване на международни ангажименти

Правителството на Република България следи с нарастваща тревожност изявления и декларации на официални представители на Република Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност вкл...

публикувано на 29.07.24 в 11:41
Николас Мадуро и Едмундо Гонсалес

Президентът на Венецуела Мадуро и опозиционният лидер Гонсалес се обявиха за победители на изборите

И президентът на Венецуела Николас Мадуро, и съперникът му от опозицията Едмундо Гонсалес обявиха победа в президентските избори, които протекоха на фона на взаимни обвинения, както и на съмнения в чужбина за честността на вота. Избирателната..

публикувано на 29.07.24 в 11:36
Миконос, Гърция, 18 юли 2021 г.

Ръст на международната престъпност по гръцките острови

Пренатоварените от туристи гръцки острови станаха цел на международни престъпни банди. Днес започва масирана полицейска акция на остров Миконос срещу обири и разпространение на наркотици. Организирани банди пристигат от чужбина и действат на..

публикувано на 29.07.24 в 11:30

Очакваният френски противопожарен самолет може да черпи вода от 4 наши язовира

От 4 язовира може да черпи вода френският самолет, който ще се включи в гасенето на пожара на българо-гръцката граница. Директорът на териториалното поделение към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите Харизан..

публикувано на 29.07.24 в 11:15