Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия гони двама български дипломати

| обновено на 20.04.21 в 16:38
Атанас Кръстин, посланик на България в Москва
Снимка: БГНЕС

Русия обяви за „персона нон грата“ двама български дипломати в отговор на експулсирането на двама служители на руското посолство в София в края на март.

Тази сутрин българският посланик в Москва Атанас Кръстин бе извикан в руското министерство на външните работи, където му беше връчена нота за обявяване на дипломатите за „персона нон грата“.

Става дума за първия секретар на консулството ви Николай Панайотов и първия секретар на службата по търговско-икономически въпроси към посолството ни в Москва Чавдар Христозов. Двамата трябва да напуснат територията на Русия до 72 часа.

На 22 март от България бяха изгонени двама обвинени в шпионаж служители на руското посолство в София – Александър Зинкин и Максим Рибкин.

Още тогава руската страна обеща реципрочни мерки. Говорителят на министерството на външните работи Мария Захарова заяви за БНР, че шпионският скандал у нас е резултат от неспособността на българските полиците да създават позитивен дневен ред. 

„Те трябва да създават позитивен дневен ред, но за целта са необходими усилия, действия и резултати. Много по-лесно е дневният ред да бъде създаден от нищото, от някаква западна конюнктура с антируски характер“.  

През последната година и половина Русия е обявила за „персона нон грата“ на реципрочна основа седем български дипломати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

България обяви за персона нон грата двама руски дипломати, след като главният прокурор Иван Гешев информира външния министър, че са събрани доказателства, че са извършвали разузнавателна дейност у нас. Новината идва, след като миналия петък от..

обновено на 22.03.21 в 19:49
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова

Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините

Над 6,2 милиарда лева е достигнала инвестиционната програма за общините, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова. Програмата е част от Бюджет 2024 и всяка промяна в нея трябва да бъде одобрена от парламента. Средствата обаче се..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Безводие мъчи хиляди жители на област Кърджали

Безводие мъчи хиляди жители на област Кърджали. Много населени места вече са на режим и изпитват трудности при екстремно високите температури. Заради засушаването нивото на реките е спаднало и голяма част от водоизточниците са пресъхнали. В..

публикувано на 18.07.24 в 14:09
Служебният министър на финансите Людмила Петкова

Министърът на финансите: Ще бъдат осигурени пари за всички пострадали от пожарите

Служебният министър на финансите Людмила Петкова увери, че с преструктуриране на разходите ще бъдат осигурени пари от бюджета за всички пострадали от пожарите.  Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите Процедурата за..

публикувано на 18.07.24 в 13:58
Манфред Вебер (Л) минава покрай Урсула фон дер Лайен преди да говори на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, Франция, 18 юли 2024 г.

Евродепутатите - разделени относно втори мандат на Урсула фон дер Лайен начело на ЕК

Евродепутатите се разделиха по отношение на кандидатурата на Урсула фон дер Лайен да остане начело на Еврокомисията за втори мандат.  Програмата на Фон дер Лайен е точната за следващите 5 години, заяви председателят на политическата група на ЕНП..

публикувано на 18.07.24 в 13:51
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл: Концентрирано присъствие на кораби на НАТО в Черно море е заплаха за Русия

Кремъл обяви днес, че Русия ще сметне каквито и да било планове за установяване на постоянно присъствие на военни кораби на НАТО в Черно море за заплаха, предвид участието на Алианса в конфликта в Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС. Говорителят..

публикувано на 18.07.24 в 13:49

Военен ритуал и общоградско поклонение във В. Търново за годишнината от рождението на Апостола

С военен ритуал, изпълнен от Националния военен университет "Васил Левски", и общоградско поклонение във Велико Търново беше чествана годишнината от рождението на Апостола на свободата. В центъра на Велико Търново е единственият у нас паметник..

публикувано на 18.07.24 в 13:43
Изслушване на министър Виолета Коритарова в НС, 18 юли 2024 г.

Министър Коритарова: Засега няма правно основание за премахване на "Подпорната стена" на "Алепу"

На този етап няма правно основание за премахване на изграденото съоръжение на плажа "Алепу", изчаква се окончателното решение на съда. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на..

публикувано на 18.07.24 в 13:27