Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Туризмът страда от липса на доверие

Основни проблеми пред бранша бяха поставени на дискусия в рамките на „Ваканция и СПА“

Снимка: Дарина Григорова

Туристическият сектор от години изпитва затруднение с намирането на добре обучени и мотивирани кадри. Кризата, предизвикана от коронавируса, задълбочава този проблем. 

Какви са проблемите пред бизнеса, учебните заведения и младите хора, които искат да работят в туризма? Въпросите бяха поставени на дискусия в рамките на интернет изложението „Ваканция и СПА“, организирана от Варненска туристическа камара и от Икономическия университет във Варна:

Туризмът осигурява 12% от работещите, като заетите са над 364 000 души. При средна работна заплата за страната 1468 лева през декември 2019 година за сектор „Туризъм“ тя е била 906 лева, каза модераторът на дискусията Илин Димитров, председател Варненска туристическа камара.

Владислав Великов – управител на хотел, формулира проблемите така:

„Липса на доверие към бранша, което беше загубено заради пандемията. Прекалено много качествени хора се преориентираха към други индустрии и заради заплащането, и заради целогодишната заетост“. 

По думите му основните канали за набиране на персонал не работят добре, а за учениците и студенти практиката е недостатъчна и има разминаване между бизнеса и учебните заведения

Производствената практика за учениците е 10 работни дни по 6 учебни часа през юни, каза Ваня Емилова, учител в Гимназията по туризъм във Варна:

„Няма как през времето, когато няма активен сезон, да изучават практиката. Малко са фирмите, които подават ръка в тази насока. Би било добре повече работодатели да поемат такава инициатива, защото е печеливша“. 

Емилова подчерта, че училището няма възможност да е оборудвано с най-високите технологии и има нужда от обучение на обучители. 

Според ученичката Десислава местата за практика са малко, но те са добра възможност за трупане на опит и започване на работа. За работодателите също е трудно при подбора:

„Учениците са различни. Има хора от моя клас, които са много мотивирани. Има и такива, които не проявяват интерес“. 

Има затруднения при наемането на работа на ученици под 16 и 18 години, поясни още Владислав Великов. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерът в оставка: „Зелените коридори“ да продължат да работят

„Зелените коридори“ за ваксининация срещу коронавируса да продължат да работят. Това нареди премиерът в оставка Бойко Борисов на работно съвещание с министри: "Всяко ново количество ваксини да се вкарва максимално бързо и да се поставят на желаещите". Всеки понеделник в България ще пристигат по 270 хиляди дози от ваксината на..

публикувано на 07.05.21 в 14:04
Татяна Дончева от ИМВ в Народно събрание - 7 май 2021 г.

Партиите на протеста остават "за" закриване на органите на спецправосъдието

Решението на прокуратурата да сезира европейските институции за "безпрецедентния политически натиск върху специализираното правосъдие" предизвика реакции сред представителите на различни политически сили в Народното събрание. Според председателя на парламентарната Правна комисия Радостин Василев , прокуратурата се чувства засегната, но..

публикувано на 07.05.21 в 13:55
Кристиян Вигенин прави изказване от трибуната на Народното събрание-  7 май 2021 г.

Вигенин: Надявам се преизчисляването на пенсиите да бъде одобрено от следващото НС

Одобреното от Народното събрание на първо четене преизчисляване на всички пенсии няма да бъде гласувано окончателно от настоящия парламент. Причината са процедурни пречки. След едночасово заседание Председателският съвет на НС не постигна съгласие предложението на БСП за промени в Кодекса за социалното осигуряване да бъде гледано на второ четене..

публикувано на 07.05.21 в 13:33
Премиерът в оставка Бойко Борисов

Борисов: Не актуализираме бюджета, даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме

За първите четири месеца на настоящата година бюджетът има излишък над 115 млн. лв., съобщи правителствения пресцентър. Само за април се очаква излишък от 735 млн. лева. Това е обявил министър-председателят в оставка Бойко Борисов по време на правителствено заседание. Финансовият министър Кирил Ананиев информира, че до този момент са..

публикувано на 07.05.21 в 13:03

Директорът на БНР с официално искане да бъде променен текст в Закона за държавния бюджет

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио. Бюджетът на БНР за 2021 г. вече е намален с близо 1 милион лева с последното постановление на..

публикувано на 07.05.21 в 12:51
Председателят на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание - 7 май 2021 г.

Иван Иванов: КЕВР няма да позволи рязко повишаване на цените на тока, парното и газа

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да позволи рязкото повишаване на цената на природния газ и на енергията и топлоенергията. Това заяви в парламента председателят на КЕВР Иван Иванов. Заради тревогите по повод направените изявления от енергийните дружества, в които се настоява за драстично увеличение на цените, Иванов коментира:..

публикувано на 07.05.21 в 12:42

Прокуратурата сезира евроинституции за политически натиск и закриването на спецправосъдието

Ръководството на прокуратурата сезира европейските институции за "оказвания безпрецедентен политически натиск, целящ закриването на органите на специализираното правосъдие". От държавното обвинение предупреждават, че приемането на законодателните промени, свързани с двете специализирани прокуратури, ще доведе до блокиране на борбата срещу..

публикувано на 07.05.21 в 12:24