Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Кипър решава дали да наложи нова национална карантина

Снимка: БГНЕС

Правителството на Кипър се очаква да вземе днес критични решения за справяне с коронавирусната пандемия. Изборът е между затягане на действащите ограничителните мерки и налагане на нова национална карантина, която ще е трета от началото на пандемията.

Първоначалното предложение за продължаване на действащите сега ограничителни мерки за коронавируса до 15-ти май бе отложено след продължило два часа и половина заседание на кабинета в четвъртък.

На него здравният министър Константинос Йоану поиска налагане на двуседмичен локдаун, влизащ в сила незабавно - от събота. Според министъра ситуацията е критична и няма други възможности освен спешни драстични мерки, за да се спре разпространението на коронавируса и да се намали безпрецедентният натиск върху болниците. 

В четвъртък за втори път през тази седмица броят на новите случаи с коронавирус надхвърли 900. Според експертите вериги за предаване на заразата вече има навсякъде.

След последвалите 3-часови консултации късно снощи на президента Никос Анастасиадис с Научния консултативен медицински комитет като сценарий се оформя затягане на ограниченията, а не строга карантина. Предполага се намаляване на разрешените излизания от вкъщи от 2 на 1 на ден, намаляване на разрешения брой лица в ресторанти и други мерки.

Остава предложението да се удължи с една седмица Великденската ваканция на учениците, в която те излизат днес, за да се пресече предаването на вируса в училищата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Църквата „Св. Варвара“ в Никозия.

Строги мерки срещу Covid-19 за Великден в Кипър

След регистрираните през тази седмица в Кипър рекорден брой на нови случаи на коронавирус и на хоспитализирани, правителството решава днес за удължаване на действащите ограничителни мерки до 15 май. Без блясък и процесии ще бъде празнуван и..

публикувано на 22.04.21 в 09:28

Кипър започва имунизации с ваксината на „Джонсън и Джонсън“

Кипър започва да прилага ваксината на „Джонсън и Джонсън”, след като вчера тя получи „зелена светлина” от Европейската агенция по лекарствата, заявиха днес от здравното министерство. От утре или най-късно от понеделник тази еднодозова ваксина ще..

публикувано на 21.04.21 в 13:16
Кипър облекчи някои от мерките срещу Covid-19, 16 март 2021 г.

Кипър удължава Covid мерките до средата на май

Правителството на Кипър ще удължи ограничителните мерки за коронавируса до средата на май, съобщи здравният министър Константинос Йоану. Президентът Никос Анастасиадис остави отворена възможността дори за затягане на някои от мерките срещу..

публикувано на 20.04.21 в 08:20
Кипър облекчи някои от мерките срещу Covid-19, 16 март 2021 г.

В Кипър вече са ваксинирани над 200 000 души от 880-хилядното население

Над 207 000 ваксинации, от които най-много - 128 000, са с продукта на „Пфайзер”, отчете в петък здравното министерство на Кипър. Това прави близо една четвърт от 880-хилядното население на острова. В същото време електронният портал за записване..

публикувано на 17.04.21 в 11:36
ВИЖТЕ ОЩЕ
Централният площад в Ниш

В неделя премахват от Ниш неизбухнали през 1999 година снаряди на НАТО

Квартал в южния сръбски град Ниш ще бъде евакуиран в неделя заради премахването на неизбухнали снаряди на НАТО, открити в района, съобщиха от градския щаб за извънредни ситуации. "Специалните екипи за разминиране ще бъдат на място. Те ще..

публикувано на 19.04.24 в 16:49
Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Ваксинирайте срещу коклюш и роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето

За предпазване на новородено от заболяването коклюш се препоръчва ваксиниране на жената в последните три месеца от бременността и на роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето през първите месеци. Това обясни за "Хоризонт" вирусологът от..

публикувано на 19.04.24 в 16:46

ЦИК: Регистрацията на кандидати за евродепутати - до 7 май

Регистрацията на инициативните комитети за участие в предстоящите на 9 юни избори за народни представители ще бъде до 29 април. Тя ще се извършва в районните избирателни комисии, реши Централната избирателна комисия.  Регистрацията на кандидатите за..

публикувано на 19.04.24 в 16:39

Осем случаи на коклюш в Кюстендилска област от началото на годината

Осем са случаите на коклюш в Кюстендил и областта от началото на годината, казаха за БНР от Регионалната здраван инспекция. Както БНР съобщи, две от заразените  - бебета под 2 месеца от кюстендилския кв. "Изток", починаха в столична болница...

публикувано на 19.04.24 в 16:32

Ангел Джамбазки очаква рекордно ниска избирателна активност и нова спирала от избори

България е в тежка конституционна и институционална криза след промените в Конституцията, чиято първоначална цел беше  орязване правомощията на президента. Това заяви в Благоевград евродепутатът Ангел Джамбазки, който прогнозира скандално ниска..

публикувано на 19.04.24 в 16:27

Протест пред НС заради промените в Закона за околната среда

Представители на "Зелено движение" и коалиция "За да остане природа в България" се събраха на протест пред парламента, за да заявят несъгласието си с промените в Закона за околната среда, които депутатите обсъждат.  Според протестиращите под..

публикувано на 19.04.24 в 16:16
Мария Нейкова, областен управител на Бургас

Мария Нейкова е новият областен управител на Бургас

Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.  С решение от днес от длъжността в Бургас е освободен Пламен Янев. На негово място е назначена Мария Нейкова.  Тя заемаше позицията областен управител два пъти досега по..

публикувано на 19.04.24 в 16:11