Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара: Позицията на Байдън за арменския геноцид е рана в отношенията между САЩ и Турция

| обновено на 25.04.21 в 10:00
Снимка: БГНЕС

Посланикът на САЩ в Анкара е бил извикан в турското външно министерство, за да му бъде предявен протест заради изявлението на президента Джо Байдън, с което той призна за геноцид избиването на арменци през 1915 г.

В изявление на министерството се посочва, че изказването на Байдън няма правно основание и "ще отвори дълбока рана, която ще подкопае взаимното доверие и дружбата между двете страни".

Вчера и Азербайджан реагира остро на декларацията от Вашингтон.

Изявлението на Байдън обаче се приветства от Армения, а също и в Гърция, където всички партии изразиха удовлетворение.

В Солун, където живеят повечето арменци в Гърция, имаше шествие и бяха поставени хиляди свещи в центъра на града в памет на жертвите на геноцида.

В събота американският държавен глава заяви, че гибелта на 1 милион и 500 хиляди арменци в Османската империя по време на Първата световна война представлява геноцид. Изявлението му разгневи Анкара и допълнително влоши обтегнатите отношения между двете двете страни, които са съюзници в НАТО. В изявлението на турското външно министерство до посланик Дейвид Сатърфийлд се посочва, че изказването на Байдън няма правно основание и Анкара "го отхвърля, намира го за неприемливо и го осъжда по най-категоричен начин". Позицията на Байдън е причинила "рана в отношенията, която ще е трудно да бъде отстранена", пише още външното министерство на Турция.

По-рано Азербайджан също реагира остро на декларацията на Вашингтон и подчерта, че "фалшифицирането на историята и използването й за политически натиск" са неприемливи. 
Декларацията на Байдън обаче беше приветствана от Ереван. Арменският премиер Никол Пашанян подчерта, че Съединените щати отново са доказали непоколебимото си намерение да защитават човешките права и универсални ценности.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нови санкции над Русия, 15 април 2021 г.

Байдън: Признаваме арменския геноцид, но това не е петно върху днешна Турция

Президентът на Съединените щати Джо Байдън призна избиването на арменците в Османската империя за геноцид на арменския народ. "Ние потвърждаваме историята. Правим го, не за да хвърляме вина върху някого, а за да гарантираме, че това, което се е случило,..

публикувано на 24.04.21 в 19:34

Джо Байдън възнамерява да признае арменския геноцид

Американският президент Джо Байдън е заявил в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган, че възнамерява да признае геноцида срещу арменците в Османската империя. Това предаде Ройтерс, като се позова на информирани източници. Първият..

публикувано на 24.04.21 в 02:23
Мустафа Карадайъ

ДПС не желае да се експлоатира темата за арменския геноцид

Парламентът обсъди искането за приемане на декларация по повод 24 април – „Ден в памет на жертвите на масовото изтребление на арменците в Османската империя“. Депутатът от „Изправи се! Мутри вън!“ Арман Бабикян поиска Народното събрание да приеме решение и..

публикувано на 23.04.21 в 12:03
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нови санкции над Русия, 15 април 2021 г.

Байдън може да признае арменския геноцид

Американският президент Джо Байдън се очаква да признае официално арменския геноцид от страна на Османската империя през Първата световна война. Това съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки неназовани официални източници.  Агенция Ройтерс коментира, че..

обновено на 22.04.21 в 09:07

С цвета и свещи отбелязват Международния ден в памет на Арменския геноцид

Тази година, предвид обстоятелствата породени от извънредното положение, в Стара Загора няма да има събиране на арменската общност в памет на предците, станали жертва на масово изтребление преди 105 години в Османската империя. Това съобщи за Радио..

публикувано на 24.04.20 в 17:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ускоряват издаването на изгубени лични карти за изборите за кмет на Габровница

Полицията в Монтана ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кмета на монтанското село Габровница. Извънредният вот е на 20 октомври. В седмицата преди..

публикувано на 04.10.24 в 21:47

Голямо количество канабис е иззето при спецакция в Габрово

Голямо количество канабис иззеха криминалисти от Габрово, при специализирана полицейска операция. Задържан е 47-годишен мъж от Севлиево. 81 растения канабис са били открити при проверка на частен имот край Севлиево, в местността Дълбок трап...

публикувано на 04.10.24 в 21:43

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира на централния площад "Велбъжд". Утре сутринта факлоносците ще преминат през ГКПП-Гюешево за Северна Македония и Сърбия. Финалът ще бъде на 18 октомври в Унгария. Деца от ОДЗ-та в..

публикувано на 04.10.24 в 21:27

Дипломираха се 28 акушерки и медсестри от великотърновския филиал на Варненския медицински университет

28 акушерки и медицински сестри от великотърновския филиал към Варненския медицински университет "Професор Параскев Стоянов" получиха своите дипломи на церемония в музей "Възраждане и Учредително събрание" в старопрестолния град. Десетият випуск..

публикувано на 04.10.24 в 21:13

Двама в болница след катастрофа на пътя Владая - Перник

 Катастрофа затруднява движението по пътя Владая - Перник, при км 279. Трафикът се осъществява в една лента и се регулира от Пътна полиция.  Инцидентът е станал малко преди 17 часа. Ударили са се два леки автомобила. Двама сериозно пострадали - мъж и..

публикувано на 04.10.24 в 20:02

Съд наложи 1000 лева глоба за бивш кмет на Берковица

Окръжен съд - Монтана одобри споразумение, с което наложи 1000 лева глоба за длъжностно присвояване на бивш кмет на община Берковица. Съдът одобри споразумение, постигнато между Окръжната прокуратура и защитата на обвиняемата Димитранка Каменова..

публикувано на 04.10.24 в 19:53

Освободиха петимата задържани в акцията срещу купуването на гласове в Кюстендилско

Петимата задържани при полицейската акция срещу купуване на гласове в Кюстендилско в сряда са освободени. Припомняме, че след полицейската опирация бяха образувани  пет бързи производства за извършени престъпления против политическите права на..

публикувано на 04.10.24 в 19:47