Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция обеща да отговори на решението на САЩ да признае арменския геноцид

| обновено на 25.04.21 в 20:03
Снимка: БГНЕС

Решението на американския президент Джо Байдън да определи като геноцид масовите убийства на арменци в Османската империя е "просто възмутително" и Турция ще отговори по различни начини в следващите месеци. Това е заявил Ибрахим Калън - говорител на президента на югоизточната ни съседка Реджеп Ердоган, в интервю за Ройтерс. 
Калън не е уточнил дали Анкара ще ограничи американския достъп до военновъздушната база "Инджирлик", която беше използвана за подкрепа на международната коалиция в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Президентският говорител е заявил, че Ердоган ще говори по въпроса след среща на кабинета утре.
Калън добавя, че американски представители са уверили Турция, че декларацията на Байдън не представлява законова основа за потенциални искания за репарации. В първия разговор между двамата лидери, откакто Байдън пое поста, Ердоган е заявил, че изявлението би било цитирам "колосална грешка". Турция приема, че много арменци в Османската империя са били убити при сблъсъци с турски военни по време на Първата световна война, но отрича убийствата да са били организирани и да са били геноцид.

Турция обвини Съединените щати, че се опитват да пренапишат историята с признаването на арменския геноцид

Турското външно министерство привика американския посланик в Анкара и обяви, че позицията на Вашингтон е предизвикала рана в отношенията между двете страни, която трудно може да бъде излекувана.

От улиците на Истанбул до най-високите етажи на властта турците са единни в гнева си от решението на американския президент Джо Байдън да заеме страната на Армения, Франция, Германия, Русия и редица други държави, които признават, че през Първата световна война е извършен арменски геноцид.

„Няма да приемем от никого уроци по нашата собствена история“, написа в Туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Джо Байдън стана първият американски президент, който използва думата геноцид в ежегодното изявление по повод годишнината от клането между 1915 и 1917 година.

В опит да смекчи предстоящата яростна реакция на Турция, в петък Байдън разговаря по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган и двамата се договориха да се срещнат очи в очи по време на срещата на върха на НАТО през юни.

Самият Ердоган в послание до арменския патриарх в Истанбул заяви, че „трети страни“ се опитват да политизират продължаващия вече един век дебат дали е извършен геноцид.

В Армения премиерът Никол Пашинян приветства изявлението на Джо Байдън. В публикация във Фейсбук Никол Пашинян заяви, че това е мощна стъпка към справедливост и историческа истина.

По-късно Пашинян обяви, че подава оставка. Причината не е свързана с арменския геноцид, а с политическата криза в страната, предизвикана от конфликта с Азербайджан в Нагорни Карабах.

На 20 юни в Армения ще се проведат парламентарни избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев обявява кога ще връчи мандата

Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които вече обявиха, че веднага ще го върнат неизпълнен Парламентарната рулетка ще се завърти за втори път с предизвестен край. В началото на..

публикувано на 19.07.24 в 07:54

Депутатите изслушват Главчев и Запрянов за срещата на върха на НАТО

Депутатите ще изслушат служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и министъра на отбраната Атанас Запрянов. След това ще се проведе редовен парламентарен контрол, в който ще участват 7 министри.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник Служебният премиер Главчев и министърът на отбраната Атанас..

публикувано на 19.07.24 в 07:49

Продължават битките с пожарите в цялата страна

Продължават усилията за овладяване на пожарите в страната, включително на  големия пожар около Воден и близките села. Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите Вчера огънят достигна граничното с Турция село Крайново. В района на бедствието са служебният премиер Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов...

публикувано на 19.07.24 в 07:32

Опасни жеги и обилни валежи с гръмотевици

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила днес за 6 области.  Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област София и област Перник - в останалите области от страна е обявен жълт код за горещини и интензивни..

публикувано на 19.07.24 в 07:24

Кипър регистрира повече пристигнали туристи в сравнение с миналата година

Туристическите пристигания в Кипър са се увеличили през първите шест месеца на годината, което показва, че поставената за този сезон цел за развитие на сектора се изпълнява, казаха от правителството. Допълнителни 10 млн. евро ще бъдат предоставени с бюджета за догодина за популяризиране на страната в чужбина.  Над 1,65 млн. са посещенията на туристи в..

публикувано на 19.07.24 в 05:20
Володимир Зеленски

Зеленски е готов да работи с Тръмп, ако бъде избран за американски президент

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Би Би Си, че е готов да работи с всеки, който бъде избран за президент на Съединените щати, включително Доналд Тръмп. "Ние трябва да работим със Съединените щати. Ако дойде нов екип, ще трябва да работим с тях усилено. Не се страхуваме от усърдна работа", подчерта Зеленски. Той каза също, че..

публикувано на 19.07.24 в 05:12

Кипър отпуска спешно средства за преодоляване на водната криза

Над 6 млн. евро отпуска правителството на Кипър за допълнителни спешни мерки за справяне с водната криза и подкрепа на земеделците заради неблагоприятните климатични условия. В резултат на продължаващата суша язовирите в страната са пълни едва до 37% от обема им.  От юли до декември тази година ще се засили експлоатацията на сондажи, за да се укрепи..

публикувано на 19.07.24 в 03:53