Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 18 - 24 април 2021

Дизела и Кристина Николова
Снимка: Коджа кая - организатор

С победа на Кирил Николов - Дизела започна сезонът на вертикалното бягане у нас. Това се случи по 14-километровата дистанция на състезанието Коджа кая в Стара планина, където Дизела записа време 1:27:04, пресичайки финала почти 8 минути преди втория - Димитър Атанасов, трети при мъжете се класира Васил Атанасов. При жените първите три места бяха заети, съответно, от Златина Ганчева (2:15:14), Василена Узунова и Петя Димитрова.
Ден по-рано Дизела и Кристина Николова поставиха рекорди за най-бързо изкачване на връх Коджа кая (3,6 км, 500 м D+) - 21:14 и 30:13 минути.
Интересна бе и надпреварата по 42-клилометровото трасе. Там най-бърз бе Пламен Пенов (4:52:37), следван от Иван Гочев и Камен Недков - с 2 минути разлика между втория и третия. При жените очаквано победи Мария Николова - с почти същото време като най-бързия сред мъжете - 4:53:07. Втора и трета се класираха, съответно, Бояран Николчева и Гергана Малчева. 
В най-дългата дистанция - 75 км, Росен Русев зае първото място с най-добро време по трасето - 9:17:11. Втори и трети финиширапа, съответно, Пирин Галов и Павлин Райчев.

В събота започна 10-ото издание на Панчаревския маратон със старт за колоездачите, които направиха обиколка на Лозенската планина. В неделя бе ред на бегачите в 3 дистанции - маратон, полумаратон и 10 км. Първи на 21 км се класираха Ивайло Петков (1:41-37) и Симона Неделчева (1:48:08). На 42 км победиха Никола Кондарев (3:41:44) и Славена Топалска (4:36:04).

Край Златица в двата почивни дни се проведе първото издание на Златица ултра трейл. Вторият ден от състезанието бе Национален шампионат по планинско бягане - дълга дистанция (норматив за световно първенство) и Национален шампионат за юноши и девойки. Дистанциите са 60 км, с 2500м D+, 30 км, с 2000м D+ и 10 км, с 500м D+.

Сред по-високите категории маршрути, изкатерени по скалите у нас през последните дни, ще отбележим:
* Росен Аначков - "Jackpot" 8b, Лакатник;
* Жоро Гомес - "Creatine" 8a+, Лакатник.

ПО СВЕТА
Тримата алпинисти, които се опитват да направят премиерно изкачване на Дхаулагири по Северозападния ръб, успяха да фиксират парапетите до Лагер 1 - най-трудният участък, включващ 600 метра отвес. Тази година има по-малко сняг и това налага повече скално катерене, сподели румънецът Хория Колибасану. Той, сънародникът му Мариус Гане и словакът Петер Хамор прекараха няколко дни в Базовия лагер заради обилните снеговалежи в района, след което планът е да започнат да подготвят маршрута към Лагер 2.
Дхаулагири от северозапад

Килиан Жорнет обяви намерения да направи траверс на Еверест и Лхотце, минавайки по Западния гребен на най-високия връх на планетата. Няма яснота дали под това се разбира наистина Западният гребен, или става дума за кулоара Хорнбайн. Някои медии съобщават, че след изкачване на Еверест Жорнет ще слезе до Лагер 4 (8000 м) и от там ще атакува Лхотце по маршрута, по който минава Денис Урубко през 2010 г., а после ще се спусне по нормалния маршрут на Лхотце. Както винаги, обаче, каталунският ултрабегач пази до последно в тайна подробностите около своите намерения. Това е четвърта експедиция за него на Еверест, където успява да се изкачи през 2017 г.
33-годишният Жорнет, който само преди дни стана баща за втори път, ще бъде един от деветимата души, опитващи се да изкачат Еверест без допълнителен кислород, макар и с фиксирани от непалските шерпи парапети. 
Давид Гьотлер

Друг опит, който си заслужава вниманието, е на германеца Давид Гьотлер (гост на Банско филм фест преди няколко години), който през 2017-а изкачи с Ерве Бармас Южната стена на Шиша Пангма в алпийски стил. Гьотлер очевидно колекционира осемхилядници, тъй като има изкачени вече 6, без допълнителен кислород. Има редица стойностни алпийски изкачвания и с другите си партньори (повечето от които също гости на фестивала в Банско през годините) - Симоне Моро, Герлинде Калтенбрунер, Ули Щек. За момента няма подробности за намеренията му, свързани с Еверест.
Изненадващо желание да изкачи върха обяви и Алекс Чикон. След като направи опит за зимно изкачване на Манаслу тази година, баският алпинист потегли към Непал за бързо изкачване на Еверест, което по план трябва да отнеме около 20 дни. Чикон ще се движи по нормалния маршрут, няма да използва допълнителен кислород, нито помощта на шерпи над Базовия лагер.
Ситуацията на Еверест, обаче, отново е усложнена - освен огромния брой желаещи да изкачат върха, в Базовия лагер се появиха съмнения за случай на коронавирус. Въпросният клиент вече е в болница - със симптоми, макар и с отрицателен тест, а непалските власти разпоредиха изкачванията да се извършват по определен график, за да няма събиране на прекалено много хора по маршрута. Издадени са между 300 и 400 разрешителни. Как ще завърши всичко това - предстои да видим. В същото време, Еверест остава затворен от тибетска страна за чужденци. Там ще има единствено 40-членна китайска група.

Документалният филм на Поли Генчева за Боян Петров, който изчезна през май 2018 г. под връх Шиша Пангма, ще бъде прожектиран предпремиерно на филмовия фестивал в Тренто, Италия (между 30 април и 9 май). Лентата е направена изцяло с частно финансиране от филмовата компания на режисьорката.
“Започнахме да снимаме Боян през септември 2016 г. В онзи момент той беше с поредните патерици и на болкоуспокояващи след катастрофата в Кресненското дефиле през август. Поканата за Тренто дойде в момент, в който бяхме 95% готови с монтажа и постпродукцията. Съгласих се да участваме най-вече поради това, че фестивалът се случва във времето, когато се навършват точно 3 години от изчезването на Боян. Лично за мен 6 май се превърна в крайъгълна дата - беше денят, в който бяхме уведомени, че Боян е в неизвестност. Така, макар и 3 години по-късно, аз си изпълних обещанието към него. От друга страна, чисто символично филмът за Боян да тръгне от сърцето на Алпите и този класически фестивал, отдавайки почит на живота му по този начин, за мен беше вдъхновяващо. Реших, че и той самият би се зарадвал на това решение. Това е филм-портрет повече за човека Боян, отколкото за алпиниста, за силата на неговия дух, за болките и стремежите му. Разбира се, присъства и последната му експедиция с ексклузивни архивни кадри”- каза пред БНР Поли Генчева. Тя добави, че българската публика ще има възможността да види филма през есента по кината, а вероятно след това - и по телевизиите.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14