Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Земя на номади“ с „Оскар“ за най-добър филм, Мария Бакалова не успя да спечели

Българката впечатли с роклята си на церемонията в Лос Анджелис

| обновено на 26.04.21 в 18:43
Родената в Пекин Клоуи Чжао получи „Оскар” за най-добър режисьор за „Земя на номади“, който бе обявен и за най-добър филм.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата българска актриса с номинация за престижните филмови отличия на американската киноакадемия Мария Бакалова не получи "Оскар" за участието си в комедията „Борат 2”.

В категорията за поддържаща актриса, в която беше номинирана Мария Бакалова, призът отиде за Юн Ю-джун, която участва във филма "Минари", разказващ за корейско семейство, преследващо американската мечта през 80-те години на миналия век. На червения килим преди церемонията Бакалова сподели:

„Чувствам се като в сън. Играя от 12 години, но в драматичния свят. "Борат" беше първата ми комедийна роля. Надхвърлят се всичките ми очаквания. Семейството и страната ми гледа, развълнувани са и вдъхновени, че е възможно да сбъднеш мечтите си, ако вярваш в тях и се осмелиш да ги постигнеш".

Наградата представи Брад Пит, който разказа какво е вдъхновило всички номинирани актриси:

„За Мария Бакалова това е била Мерлин Монро. Записвала си е цитата на Мерлин „Ще бъда голяма филмова звезда някой ден”. Мария, добре дошла".

Би Би Си шеговито коментира, че за Бакалова физическата дистанция не е била проблем заради големия обем на роклята.

Роклята на „Луи Вюитон“, която носеше младата актриса, е направена от 100 метра тюл - лек мрежест материал - съчетан с дълбоко V-образно деколте, украсено с диамантена огърлица.

Мария Бакалова впечатли с роклята на церемонията в Лос Анджелис

Филмът "Земя на номади" за американската общност, която живее в подвижни домове и постоянно странства, беше победителят на вечерта. Лентата беше отличена за най-добър филм. Той се смята за един от най-непретенциозните, печелили тази награда - с бюджет под 5 милиона долара и с участието на предимно непрофесионални актьори. Освен това „Земя на номади” получи призовете и за най-добър режисьор за родената в Китай Клоуи Жао, която е втората жена и първата цветнокожа, получила това признание, както и за най-добра актриса за Франсис Макдорманд, която получава отличието за трети път.

"Винаги съм намирала доброта в хората, които срещам навсякъде по света. Така че тази награда е за всички, които имат вярата и смелостта да запазят добротата в себе си и да я съхранят един към друг, независимо колко трудно е това. Тя е за вас, вие ме вдъхновявате да продължа. Благодаря ви!", каза Клоуи Жао, която стана първата цветнокожа жена, удостоена с „Оскар“ за най-добър режисьор и едва втората дама, отличена в категорията. 

Наградата за най-добър актьор отиде за Антъни Хопкинс за изпълнението му в "Бащата", където играе мъж, покосен от деменция. Това е втората му статуетка - 30 години след „Ханибал Лектър”. 83-годишният Хопкинс стана най-възрастният актьор, отличен с "Оскар". 

Победителката в категорията на Бакалова - за поддържаща женска роля, е южнокорейката Юн Ю-джун, за изпълнението си в „Минари”.

„Категоризират хората като черни, бели, жълти, кафяви и т.н. Но не е хубаво да се делим така. Мисля, че ако съберем всички цветове, ще е много по-красиво. Дори дъгата има седем цвята!“, каза Юн Ю-джун.

Даниел Калуя бе обявен за най-добър актьор в поддържаща роля във филма „Юда и черният месия“.

Юн Ю-джун с Даниел Калуя и Франсис Макдорманд/ЕПА/БГНЕС

Емералд Фенeл получи наградата за най-добър оригинален сценарий за филма „Момиче с потенциал“.

"Всичко, коeто мога да кажа, е, че се опитвам много силно да не плача, което е ужасно трудно като англичанка, тъй като англичаните винаги плачат. Този филм беше направен от най-невероятните хора на света за 23 дни и те вложиха в него напълно своята гениалност, хумор и любов. Трябва да благодаря на толкова хора и се чувствам притеснена, че съм тук сама", каза тя.

"Оскар" за най-добър чуждестранен филм получи "Още по едно" на датския режисьор Томас Винтерберг

Наградата за най-добър анимационен филм бе присъден на творбата "За душата". Тя разказва за приключенията на душата на музикант, която е отделена от тялото му в резултат на инцидент. 

Поради пандемията церемонията се проведе пред едва 170 гости. Традиционната поява на номинирани на червения килим пострада най-силно от ограничителните мерки, защото много малък брой фотографи и журналисти отразяваха събитието.

Журналистът и кинокритик Владислав Апостолов коментира пред БНР, че паролата "Разнообразие" е била препотвърдена и от тазгодишните награди "Оскар".

Интервюто на Петър Волгин с Владислав Апостолов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59