Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ротация на класовете за присъствено и дистанционно обучение

В класните стаи се връщат учениците от 5-и, 9-и и 12-и клас.
Снимка: БНР, архив

Учениците от 5-и, 9-и и 12-и клас в цялата страна преминават днес от дистанционно към присъствено обучение съгласно графика за двуседмична ротация в училищата на учениците от прогимназиалния и гимназиален етап на образование.

Ако графикът за ротация на по-големите ученици от 5 клас нагоре бъде изпълнен, петокласниците, деветокласниците и дванайсетокласниците ще учат присъствено от днес до 14 май.

Също от днес от присъствено към онлайн обучение преминават 7-и, 8-и и 10-и клас, които се върнаха в училищата на 12 април заедно с началния етап.

Учениците от 6-и и 11-и клас, които се очакваше да се върнат в клас на 17 май, може би ще започнат да учат присъствено седмица по рано, стана ясно от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

„До края на май или от 4 юни, когато са седмиците, съответно пък от 17-и, когато по график трябва да се върнат цели три класа - да учат пет класа, 12-и клас приключват учебната година присъствено в средата на месец май. По този начин 6-и и 11-и клас, надявам се до края на учебната година, за могат да учат присъствено“

И занапред остава възможността за провеждане на присъствени учебни занятия за всички ученици от 5-и до 12-и клас в паралелки, които са единствени в съответният випуск на училището. Учениците от 1-и до 4-и клас в цялата страна продължават да учат присъствено.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виолета Коритарова

Министър Коритарова: Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи

Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи. Това гарантира министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините.  Обсъдена беше инвестиционната програма за общински проекти, която се изпълнява със средства от държавния бюджет. Министърът призова местните власти..

публикувано на 16.04.24 в 20:20

Кметовете на кюстендилските села стягат избирателните секции

Кметовете на кюстендилските села трябва да проверят състоянието и да подготвят помещенията, където ще се гласува на 9 юни, наредиха от Общината. Където се налага, ще се направят леки ремонти.  Избирателните секции по селата са над 50, обикновено са в читалищата, рядко - в някоя административна сграда или пенсионерски клуб. Кметовете трябва да..

публикувано на 16.04.24 в 20:01
Последиците от израелски въздушен удар в град Джабалия в Ивицата Газа, 11 октомври 2023 г.

Израелски танкове отново нахлуха в селища в северната част на Ивицата Газа

Израелски танкове са нахлули отново в Бейт Ханун и Джабалия - селища в северната част на Ивицата Газа, съобщава Ройтерс.  Бейт Ханун бе сред първите мишени на израелската армия миналия октомври. Поради бойните действия и разрушенията много от местните жители напуснаха града. Немалко се завърнаха през последното затишие, но сега отново..

публикувано на 16.04.24 в 19:54

Задържаха мъж, предизвикал ПТП в София и избягал

42-годишен мъж е задържан от полицията в София, след като е избягал от катастрофа.  Установено е, е арестуваният е предизвикал пътно произшествие близо до търговски център в Лозенец, след което е успял да избяга. След кратко преследване и издирване е задържан от полицията на улица "Горски пътник". От СДВР уточниха, че няма данни за стрелба,..

публикувано на 16.04.24 в 19:48

Ремонтират два пътя в община Георги Дамяново

След 60 години ремонтират два пътя в община Георги Дамяново. За пълната им рехабилитация държавата отпуска повече от 8 млн. лв. Пътищата за селата Видлица и Дива Слатина ще бъдат ремонтирани. Министерството на регионалното развитие и благоустройство отпуска над 8 млн. лв.  "Видлица е първото село в общината откъм Монтана“, съобщи кметът на..

публикувано на 16.04.24 в 19:45
Си Цзинпин

Китай подкрепи мирната конференция за Украйна в Швейцария през юни

Президентът на Китай Си Цзинпин се е съгласил да подкрепи мирната конференция за Украйна, насрочена за юни в Швейцария. Това обяви германският канцлер Олаф Шолц след разговор със Си в Пекин. "Китай и Германия възнамеряват да координират интензивно организацията на конференцията на високо равнище в Швейцария  и бъдещи международни..

публикувано на 16.04.24 в 19:40
Иван Капитанов

Иван Капитанов е назначен за заместник-министър на земеделието

След като предложи на президента Румен Радев да освободи земеделския министър Кирил Вътев заради несправяне с работата, служебният премиер Димитър Главчев направи рокада и сред заместник министрите в агроведомството - съобщават от Министерския съвет. Досега Кирил Вътев имаше петима заместници, Главчев отстранява двама от тях - Александър..

публикувано на 16.04.24 в 18:57