Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Страстната седмица

Томас Цеетмаер дирижира Софийската филхармония за първи път

Томас Цеетмаер

На Велики четвъртък на Софийската филхармония отново ще гостуват забележителни музиканти. На диригентския пулт ще застане австриецът Томас Цеетмаер - уважаван диригент, който е и цигулар, основател и примариус на прочутия квартет, носещ неговата фамилия.

В програмата са включени две произведения: Реквием от Моцарт с участието на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и солистите Евгения Ралчева, Петя Петрова, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров; и Концерт за виола и оркестър от Бела Барток, в който ще солира Рут Килиус - член и съосновател на квартет „Цеетмаер“.

Рут КилиусКонцертът ще бъде в зала „България“ от 19 ч., при 50% разрешено запълване на местата за публиката, според актуалното изискване във връзка с противоепидемичните мерки.

В момента Томас Цеетмаер ръководи Камерния оркестър на Щутгарт, Германия, и Музикалния колегиум във Винтертур, Швейцария. От тази година му предстои да оглави още един състав - Националния оркестър на Оверн във Франция. Всичко това - паралелно с дейността му на солист - цигулар и камерен изпълнител с квартет „Цеетмаер“. Притежава почетни докторски степени от Музикалната академия "Франц Лист" във Ваймар и Нюкасълския университет.

След първата си репетиция със Софийската филхармония маестро Цеетмаер отбеляза в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт":
  
"Всички те са прекрасни музиканти, чудесни инструменталисти. Бяха много концентрирани и съм много щастлив от първата ни среща." И още: "Срещам български музиканти в оркестрите. Например соло-виолончелиста на оркестъра „Северна Симфония“, когато бях негов директор - Александър Сомов. С него изпълнихме и Концерта на Шуман. После той се премести в Страсбург, където се срещнахме отново. Много съм щастлив да бъда най-накрая тук, защото това е първото ми идване в България.“

Тук Томас Цеетмаер ще дирижира програма, която обединява две напълно различни произведения - Реквиема на Моцарт и Виоловия концерт от Барток. Но и двете са писани в последните дни на композиторите, които са ги създали.
 
"Концертът на Барток е сред най-важните сред виоловите концерти, а Моцартовият Реквием - сред Реквиемите. И двете са останали незавършени и са дописани от техните ученици. Има много трагизъм в това, но и двете произведения са велика музика и за мен е много интересно да ги представя заедно.“ - сподели маестрото.

Томас Цеетмаер балансира между солистичните си ангажименти, тези с Цеетмаер квартет и работата си като диригент през последните близо 20 години, когато и дирижира. Прави впечатление, че солистичната му дейност не остава на заден план, а доказателство за това е наградата „Опус Класик“, която получи през 2020 г. за албума си със солови сонати и партити от Йохан Себастиан Бах.
 
"Голяма част от работата ми сега е дирижирането. Главната. Бих казал, че и ангажиментът ми към квартета е важен - имаме интересни проекти, макар и с по-малко концерти. Както споменахте, записах и солов албум с цигулковите сонати и парти на Бах. Предстои да ги изпълня това лято и на фестивала в Залцбург. Така че продължавам да правя всичко, защото съм музикант. Но имам няколко оркестъра, с които работя сега и това заема най-голяма част от времето ми.“

Цялото интервю с Томас Цеетмаер чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36