Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две парламентарни сили предлагат повишаване на прага за регистрация по ДДС

Повишаване на прага на оборота, изискващ задължителна регистрация по ДДС, предлагат две парламентарни политически сили. Това става ясно от публикуваните законопроекти на сайта на парламента.

В момента всички компании, които имат оборот от 50 000 лева годишно, трябва да се регистрират, а за останалите – регистрацията е доброволна.

Според Мария Капон и групата депутати от „Изправи се! Мутри вън“ новият праг за задължителна регистрация по ДДС трябва да е четири пъти по-висок, а именно 200 000 лева.

От Демократична България предлагат праг от 166 000 лева, като посочват, че в директивата за този вид облагане е посочен единен праг от 85 000 евро.

И двете политически сили се аргументират с практиката, че много търговци изкуствено задържат оборотите си под настоящия праг, за да избегнат задължителната регистрация.

Капон е вносител и на още едно предложение, а именно за отпадане на т.нар. „данък уикенд“. Тя предлага налогът, при който фирмени активи се използват за лични цели, да се трансформира в данък „натура“ в Закона за доходите на физическите лица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крайбрежието на Амалфи

България e извън най-евтините летни дестинации за британските туристи

Във Великобритания потребителската група Which? обяви 10-те най-евтини европейски летни дестинации за британските туристи. Сред тях обаче не са традиционно евтини дестинации като България и Турция. Списъкът на групата, която следи за потребителските настроения, крие доста изненади, защото в челната десетка попадат по принцип смятани за скъпи..

публикувано на 18.04.24 в 17:11

Приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, които предвиждат облекчен режим на висше образование на чуждестранни граждани със статут на временна закрила у нас. С предвидената облекчена процедура се цели лесен достъп до висше образование на чуждестранните граждани, като се осигурява възможност да продължат своето..

публикувано на 18.04.24 в 17:04

НС прие на първо четене промени в Закона за земеделските производители

Народното събрание единодушно подкрепи на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, предложените от министерството на земеделието. Поправките са пряко свързани с удължаване на срока за прилагане на Схемата за държавна помощ за акциза върху газьола до края на 2026 година. Променя се и дефиницията за активен фермер, за..

публикувано на 18.04.24 в 16:52

Бавят се 122 млн. евро по Справедливия преход за Кюстендилска област

Бавят се 122 млн. евро за Кюстендилска област по Справедливия преход. Заради закриването на въглищните централи средства трябва да получат и областите Стара Загора и Перник.  Това беше коментирано на форум "Преход на възможностите", организиран от кмета на Кюстендил Огнян Атанасов с участието на представители на централната, местната и..

публикувано на 18.04.24 в 16:44

Дирекция в СЕМ е установила нарушения на закона и език на омразата в ефира на телевизия "Алфа"

Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии е установила нарушения на Закона за радиото и телевизията за използване на език на омразата в ефира на телевизия "Алфа". Това става ясно от резултатите от фокусирано наблюдение, свързано с отразяването в медиите на инциденти с бежанци, мигранти и чужди граждани в периода от 8 до 18..

публикувано на 18.04.24 в 16:40
доц. Албена Танева

Доц. Албена Танева: В много служебни кабинети сме виждали изявени партийни фигури

" Служебният кабинет е политически орган . В този смисъл се забелязва едно смесване на понятията партийно и политическо. В много служебни кабинети сме виждали изявени партийни фигури от целия политически спектър. Това не е нещо ново", обясни пред БНР д оц. Албена Танева, политолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Очаква се утре..

публикувано на 18.04.24 в 16:34

Телефонни измамници се представят за служители на БНБ

Българската народна банка отново предупреди за измамни телефонни обаждания от хора, които се представят за нейни служители.  В тях се изисква информация за сметки на гражданите и им се дават инструкции за извършване на преводи по тях.  "Тези обаждания са измамни и не се извършват от служители на БНБ", подчертават от Централната банка и съветват да не..

публикувано на 18.04.24 в 16:30