Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Прокурори протестираха срещу промените в Закона за съдебната власт и НПК

Има риск от прекратяване на производства и избягване на наказателна отговорност, предупреди Прокурорската колегия

| обновено на 29.04.21 в 18:22

Мълчалив протест пред Съдебните палати в страната, декларации - на прокуратури от цялата страна и на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет - това беше отговорът на държавното обвинение на приетите на първо четене в правната парламентарна комисия законодателни промени, с които се закриват специализираният съд и прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи протестиращите пред столичната Съдебна палата,  а след това свика извънредно заседание на Прокурорската колегия.

Точно в 11 часа за 15 минути прокурори и прокурорски служители в цялата страна замълчаха пред работните си места в знак на несъгласие с приетите  - по предложение на Демократична България и подкрепени от „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и БСП промени вЗакона за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс.

Критиките на магистратите повториха тези на архитектите на специализираното правосъдие – ГЕРБ,  че написаните набързо промени удрят по работещи структури, които разследват на най-тежките престъпления като организирана престъпност, корупция и престъпления срещу републиката.

Главният прокурор Иван Гешев, заедно с говорителката си Сийка Милева, подкрепи протестиращите пред столичната Съдебна палата.

„Аз съм тук не като главен прокурор, а като прокурор и магистрат, за да подкрепя колегите си, които от друга страна са тук, за да демонстрират, че искат да защитават интересите на българските граждани и общество“, каза Гешев.

Сийка Милева обяви, че за случващото се ще бъдат уведомени европейските институции и посолства.

„Прокуратурата напълно подкрепя действията на колегите си. Ние ще изпратим становища до всички европейски институции и ще сигнализираме за това, че е на път да бъде застрашено върховенството на закона, най-основният принцип - разделение на властите и всичко, постигнато дотук през годините би било унищожено“, каза тя.

С червена тога ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова  увери, че с протеста колегите ѝ не пазят работните си места  и прикани медиите да питат.

„Нали народът, по една или друга причина, беше ограбен и се търсеха едни пари. Защо когато тези пари започнаха да се запорират, защо точно сега се поставя този въпрос. Какъв е размерът на запорираното имущество, кой е инициаторът на това запорирано имущество, какъв е произходът на това запорирано имущество? Задайте ни тези въпроси“, каза Маджарова.

Два часа след мълчаливите протести в цялата страна Прокурорската колегия също излезе с нарочна  декларация, според която приетите законови промени  застрашават върховенството на правото и прокурорската независимост.

В декларацията, прочетена от говорителя на Прокурорската колегия Калина Чапкънова, се предупреждава:

"Предвидените изменения ще възпрепятстват приключването на висящи наказателни производства в разумни срокове, както и налагането на справедливи и законосъобразни наказания на виновните лица. Съществува реален риск от прекратяване на вече започнали производства и целенасочено избягване реализирането на наказателна отговорност въпреки съществуващите към момента предпоставки за това".

Декларацията ще бъде изпратена до посланиците на страните  членки на Европейския съюз и до европейските институции.

Пред колегите си от Прокурорската колегия Иван Гешев коментира:

„На тъмно“ се приема едно по същество най-вероятно лобистко законодателство, единствено в интерес на обвиняеми и подсъдими лица с огромен финансов ресурс, а най-вероятно и може би на чужди на България национални интереси. Това е целта, дано не я постигнат! Но ако я постигнат, цената ще платят българските граждани и българското общество“.

В следобедните часове с декларация излязоха и Специализирания наказателен и Апелативния специализиран съд. Според съдиите, предприетите законодателни изменения са не само недопустим опит за подчиняване на правосъдието, но и са недопустимо отстъпление от ангажиментите на България пред Европейския съюз

„Нека обществеността бъде наясно, че законопроектите създават почва за трайно внедряване на организираната престъпност в местните социуми, с което намаляват значително ефективността на нейното разследване и наказателно преследване“, пишат спецсъдиите.

Според позиция на двете специализирани прокуратури промените в голямата си част противоречат на Конституцията, защото Конституционният съд вече е казал, че тези структури не са извънредни по своите функции. В документа се пита "дали желанието на политиците за закриването на специализираните органи на съдебна власт не се дължи на резултатите от тяхната работа и не обслужва ли чужди интереси или такива на организирани престъпни групи?".

"Независимостта е принцип на правовата държава. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира единствено условията за свободно от натиск решаване на делата и преписките, като функционалният имунитет гарантира тяхната независимост при извършване на служебните им действия. Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно, пълно и всестранно разследване. Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет", пише още в позицията на двете специализирани прокуратури.

С декларация срещу промените излезе и Асоциацията на прокурорите, а вчера и Камарата на следователите и Прокуратурата.

Премиерът Борисов коментира пред министри от кабинета в оставка приетите на първо четене от правната парламентарна комисия промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираните структури и исканията за актуализация на държавния бюджет: 

"Те искат да им подпишем празен чек, без да знаем, какво правят с тези пари. Правят си правителство, назначават си финансов министър, вкарват актуализация в бюджета. За три дни приключва всичко! Те показаха, че могат най-важните решения, да ги взимат за три дни. Даже по време на Октомврийската революция, декретите на Ленин, те не са минавали за три дни. Както могат да съберат огромно мнозинство, да махнат КПКОНПИ, да махнат Специализирани съдилища, прокуратури специализирани. Както могат да служат на мафията, да им перат запорираните пари, да си ги източат от чужбина... така могат да си направят едно правителство за три дена и това правителство да им реши всички въпроси, които ги интересуват".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два сигнала в област Видин, че членове на СИК са давали указания на избиратели за кого да гласуват

В област Видин една от политическите партии е подала два сигнала, че представители на секционни комисии са давали указания на избиратели за кого да гласуват. Единият от случаите е във видинския квартал "Нов път". Политическа партия сигнализира, че представител на секционна комисия е гласувал на машина вместо избирател. Според сигнала мъжът,..

публикувано на 02.10.22 в 22:00

Стефан Янев: Нашият резултат е добър, очаквам да влезем в парламента

"Изненада е ниската избирателна активност. Смятам, че нашият резултат е добър и очаквам влизане в парламента ". Това каза пред БНР лидерът на "Български възход" Стефан Янев. Разпределение на мандатите при 7-партиен парламент и при НС с 8 партии Според него най-важната тема е този парламент да успее да излъчи..

публикувано на 02.10.22 в 21:54

Приключи изборният ден в област Сливен, РИК приема протоколи

Изборният ден в Сливенска област приключи в 20.20 часа. Първите протоколи вече са приети от РИК. Те са от подвижната секция и военна болница. В спортна зала „Васил Левски“ продължава приема на изборните протоколи от секциите в Сливен. По-късно се очакват да пристигнат секциите от малките населени места в общината и другите три общини в областта..

публикувано на 02.10.22 в 21:44

Предварителни резултати: Преднина за ГЕРБ-СДС във Великотърновско, ниска активност

В област Велико Търново първите избирателни комисии започнаха да предават изборните си книжа половин час след приключването на изборния ден. Първите резултати показват преднина за коалицията ГЕРБ-СДС. Безпроблемно, но с ниска избирателна активност е преминал изборния ден, споделят председателите на първите секции от Велико Търново, които..

публикувано на 02.10.22 в 21:44

АФП: Борисов печели, но проблем са коалиционните партньори

Партията на консервативния бивш премиер Бойко Борисов се класира на първо място на парламентарните избори в България в неделя, според екзит пол, въпреки че сега той е изправен пред трудността да намери коалиционни партньори, отбелязва "Франс прес".. Въпреки че на предишния вот през ноември миналата година в центъра на вниманието в България беше широко..

публикувано на 02.10.22 в 21:44
Костадин Паскалев

Костадин Паскалев: Трябва Конгрес и смяна на ръководството на БСП

"БСП продължава своето свободно падане в политическото пространство. ... Непрекъснатата загуба на електорат е заради ръководството на партията. ... БСП има пред себе си една единствена възможност - незабавно провеждане на Конгрес, смяна на ръководството на партията и работа за силно ляво обединение ". Това каза пред БНР Костадин Паскалев от БСП и..

публикувано на 02.10.22 в 21:42

Най-висока избирателна активност - в 23-ти МИР, най-ниска - в Кърджали

От Централната избирателна комисия не са регистрирали сериозни нарушения по време на днешния вот, който определя състава на следващото 48-о Народно събрание. Към 16 часа избирателна активност е абсолютно идентична с тази от изборите на 14 ноември миналата година -  25,58 процента. Най-висока е тя в най-големия избирателен район на страната – 23..

публикувано на 02.10.22 в 21:19