Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6,1 милиарда лева разходи за борба с пандемията за 15 месеца

Финансовият министър в оставка Кирил Ананиев
Снимка: Пресслужба към МС

Шест милиарда и 100 милиона лева ще бъдат разходите на държавата за справяне с пандемията от март миналата година до юни 2021 година. Това докладва на работно съвещание финансовият министър в оставка Кирил Ананиев.

4 млрд. и 100 милиона лева са похарчени за справяне с кризата през 2020 г.

„За тази година ще разходваме около 2 милиарда лева, което представлява 1,6% от БВП. Мерките за подкрепа на домакинствата за целия период на пандемията са 2,2 милиарда лева, от които 1,2 милиарда за миналата година и един милиард лева за тази година“., каза Ананиев.

Заради приетия мораториум върху решенията на правителството в оставка има трудности при програмите за наемане на безработни, заяви социалният министър в оставка Деница Сачева.

„Мораториумът може да е имал за цел да ни пречи на нас, но на практика пречи на млади хора, на безработни да започнат работа“, каза тя.

От икономическото министерство също твърдят, че имат проблеми по линия на инвестициите заради наложения мораториум.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Висш съдебен съвет

Гражданският съвет към ВСС обсъжда във Велико Търново последните промени в Конституцията

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет се събира във Велико Търново за дискусия по проблемите на практическото прилагане на последните конституционни промени и възможността за възникване на конституционна криза в управлението на държавата. В периода на обществените консултации, както и в хода на парламентарната процедура за промени в..

публикувано на 19.04.24 в 07:33
Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев (05.04.2024 г.)

Очаква се среща на "Дондуков" 2 за рокадите в служебното правителство

Все още няма отговор на въпроса дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета, предложени от служебния премиер. Румен Радев иска да обсъди с Димитър Главчев реалните мотиви за рокадите в министерството на външните работи и в това на земеделието и ще го покани на среща на "Дондуков" 2 днес. Няма официална..

публикувано на 19.04.24 в 07:30

Пари за седем министерства и 23 точки в заседанието на служебния кабинет

Служебното правителство се събира днес на второто си редовно заседание с предварителен дневен ред от 23 точки. Допълнително средства ще се отпуснат на първостепенни разпоредители с бюджет, както и на седем министерства, като в 2 от тях - това на социалната политика и на културата, средствата са за увеличение на заплатите. Предвидено е още..

публикувано на 19.04.24 в 07:26

Депутатите обсъждат отлагането на либерализацията на пазара на тока

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се предвижда отлагане с 1 година на либерализацията на пазара на ток  на едро. Днес е предвиден и първият редовен парламентарен контрол на служебното правителството, като първи на въпрос ще отговаря служебният премиер Димитър Главчев. Парламентът ще започне с..

публикувано на 19.04.24 в 07:25

БЧК възобнови програмата за хранителни помощи. Как се получават?

Българският Червен кръст започна раздаването на хранителни пакети за нуждаещи се  от цялата страна по възобновената програма за храни и основно материално подпомагане, финансирана от Европейския социален фонд+. Желаещите да получат такива пакети и отговарящи на условията, могат да потърсят най-близкия от общо 300 пункта на..

публикувано на 19.04.24 в 07:01

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия.  Обединеното кралство вече има..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18