Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Виганд: ЕК наблюдава развоя на промените в Закона за съдебната власт в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия наблюдава развоя на промените в Закона за съдебната власт в България в рамките на изготвянето на доклада за върховенството на закона за 2021 година.

Това каза говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд в отговор на въпрос за вчерашното решение на правната комисия в Народното събрание, с което бе подкрепено закриването на специализираните съдилища и прокуратури и премахването на фигурата на специалния прокурор, който да разследва главния и неговите заместници.

Виганд добави, че няма да коментира самия проект, тъй като все още не е окончателно гласуван.

На въпрос дали създаването им не е изискване по механизма за сътрудничество и проверка, Виганд отговори, че борбата срещу корупцията по високите етажи на властта трябва да се води ефективно и в тази насока Комисията е дала конкретни препоръки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем души са арестувани след масово сбиване в района на Женския пазар в София

Седем души бяха задържани след масово сбиване в района на Женския пазар в столицата.  Сигналът за масовото сбиване е подаден минути след 19:00 в полицията. Според първоначалната информация е започнал скандал между мъж и жена, а после в техния спор са се намесили и други хора. В крайна сметка спорът е прераснал в бой между няколко десетки души...

публикувано на 15.08.24 в 21:28

Областният управител на В. Търново удължи забраната за палене на огън на открито

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков удължи до края на август забраната за палене на огън на открито и машинното почистване на треви и храсти покрай пътищата и железопътните линии в региона.  Високите температури, вятърът и засушаването, както и ползването на земеделска техника създават голям риск от бързо разпространение на полски..

публикувано на 15.08.24 в 21:24

Двама задържани за пожара в Сливенската планина, тръгнал от крайния квартал "Комлука"

Двама души са задържани за пожара в Сливенската планина, тръгнал от крайния квартал "Комлука", обяви директорът на ОДМВР Сливен старши комисар Димитър Величков. Те са криминално проявени. В момента се изяснява как точно са предизвикали пожара. Гори Бармук баир в Сливен (ОБНОВЕНА) В късния следобед в борбата с огъня се включи и хеликоптер на ВВС...

публикувано на 15.08.24 в 21:09

Ръст на заболелите от коклюш отчита РЗИ в Монтана

Тройно повече случаи на коклюш са регистрирани в област Монтана миналата седмица в сравнение с предходната.  Седем случая на коклюш регистрира Регионалната здравна инспекция в Монтана миналата седмица. Сериозен ръст се отчита спрямо предходната, когато са били само два. От началото на месеца болни от магарешка кашлица са били 13 души в..

публикувано на 15.08.24 в 20:57
Танк Challenger 2 на учението Winter Camp в Естония, 10 февруари 2024 г.

Украинските части са използвали британски танкове Challenger 2 за офанзивата си в Русия

Украинските войски са използвали британски танкове Challenger 2 в офанзивата си в Русия, потвърди британски военен източник пред Би Би Си.  Смята се, че за първият път британски танкове, управлявани от украински войници, са използвани в бойни действия на руска територия. И Киев, и Москва обявиха, че са постигнали успехи на бойните полета..

публикувано на 15.08.24 в 20:31

Незаконният хоспис в Банкя, в който загина човек - на фирма с регистрация за пансион за животни

Незаконният хоспис за стари хора в Банкя, в който вчера избухна пожар и загина човек, е на фирма, която има регистриран пансион за животни и то на друг адрес. Това каза пред БНТ заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали Хосписът в Банкя, в който при пожар..

публикувано на 15.08.24 в 20:26
Пред фонтана на президентството се проведе демонстрацията срещу промените в закона, организиран от Феминистки мобилизации / Feminist Mobilisations, Български фонд за жените / Bulgarian Fund for Women и други - 15 август 2024 г.;

Демонстрации в София за и против промените в Закона за училищното образование

Десетки протестиращи се събраха пред президенството тази вечер, за да изразят неодобрението си от факта, че държавният глава Румен Радев не наложи вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява популяризирането на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Президентът е подписал..

публикувано на 15.08.24 в 19:48