Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бербатов: Най-грозното морално падение и акт на страхливост

Кандидат-президентът на Българския футболен съюз Димитър Бербатов коментира в своя блог футболните събития от изминалата седмица. Бившият нападател на националния тим и Манчестър Юнайтед взе отношение по темата с оттеглянето на оставката на Борислав Михайлов само ден, след като самият Бербатов обяви, че ще се кандидатира за шеф на родната централа. Голмайсторът бе категоричен, че случилото се е "най-грозното морално падение и акт на страхливост, което българският футбол е виждал".

Ето какво написа Бербатов:

(Р)еволюцията трябва да започне!

Безочие, наглост, постановка... Взимам назаем само част от заглавията в медиите! Това, което се случи онзи ден, само ден след като аз казах, че се кандидатирам за президент на БФС, е най-грозното морално падение и акт на страхливост, което българският футбол е виждал! И ако ние позволим това да се случи, значи ние сме глупаците... Но тук идва важната роля и на върховния орган - Клубовете! Казах го много пъти. Трябва да има някаква реакция, декларация на несъгласие, свикване на конгрес с подписка... Нещо... Знам, че има клубове, които искат да се разбунтуват. Клубове, които виждат какво се случва и искат да покажат реакция. Сега е моментът. И никой няма да ви вини. Никой. Вие сте в правото си! Всички сме заедно в това и ще се подкрепим взаимно. Има и клубове, които ги е страх. А не трябва! Казах ви, аз и моят екип сме с вас! Не бъдете заложници на страха. Аз мога само да ви покажа каква промяна искам да донеса, но вие решавате накрая. И ако не изберете тази промяна, какво изобщо правим?! Как ще вървим напред?! Защо чувам постоянно викове за промяна?  А никаква реакция!? 

Това, което се случва, е подигравка с нашия занаят, с нашия любим спорт! Светът ни се смее. "Скай Спортс" е в потрес. Мен ме питат хора от чужбина: "Защо няма реакция на клубовете, след като искат промяна, а така се подиграват с тях?!", "Защо расисти, които не знаят от коя страна се рита топката, са все още в управлението, а цяла България има непоносимост към тях?" Чудя се какво да им кажа...

Може би, че трябва да сме по-смели... Че промяната вече е тук...  Изправих се и ви я разказах онзиден. Какво и как искам да променя, аз и екипът ми. Нали това искаме всички?! Ние сме тук, с вас. Клубове, фенове, журналисти, хора, рЕволюцията трябва да започне! Трябва да се събудим и да действаме. Аз и екипът ми вече направихме първата крачка, сега следват още много такива... След онова грозно първо полувреме в "Бояна" нищо не е приключило. Точно обратното. Сега започваме. Футболът ни е заложник на шепа хора, които си мислят, че може да правят каквото си искат. Казвам ви, че номерът им няма да мине! Нека бъдем заедно, нека бъдем за промяната!

Фенове, вие сте в силна позиция! Сигурен съм, че не сте съгласни с това, което се случва. Виждам какво пишете и публикувате. Но вие имате и по-голяма роля в случая. Можете да я изразите, защото знам, че сте за промяната! Не е задължително да сте за мен и екипа ми, но трябва да сте за промяната! А сме показали, че сме силни, като се обединим! Какъв по-добър момент от сегашния?!

Накрая, ако излезем от чисто моралната част и погледнем от другата - правната страна, ще видим, че на 18 октомври 2019 г. Изпълнителният комитет на БФС реши: Правомощията на Президент на БФС се изпълняват от Михаил Касабов - вицепрезидент, до провеждането на конгрес на съюза. До провеждането на конгрес на съюза!!! По мои сметки конгресът не е минал, и това решение продължава да е в сила! Още повече, че в Устава никъде не пише за процедура по оттеглянето на дадена оставка... 

Върховният орган е конгресът! Изпълнителният комитет има изчерпателно изброени правомощия и с това действие се прави опит за изземване на функциите на върховния орган и реално "избиране" на Президент, което решение може да се вземе само от Конгреса! Нито Законът, нито Уставът допускат това!

В Деня на саможертвата трябва да сме готови да направим саможертви в името на любимия ни спорт! Въпросът е дали има желаещи?!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валентина Георгиева

Рожденичката Валентина Георгиева със сериозна заявка за олимпийски финал

Валентина Георгиева поведе в квалификацията на прескок на турнира по спортна гимнастика при жените на Олимпийските игри в Париж. Георгиева, която дебютира на олимпийски игри, днес има рожден ден и навършва 18 години. На коронния си уред прескок тя получи средна оценка от 13.999 точки, след като имаше 14.166 за първия опит и 13.833 за втория...

публикувано на 28.07.24 в 12:57
Алекс де Минор

Алекс де Минор се отказа от олимпийския турнир по тенис поради контузия

Австралиецът Алекс де Минор се отказа от участие в игрите поединично от олимпийския турнир по тенис в Париж, съобщиха от Австралийския олимпийски комитет. Де Минор, който е на шесто място в световната ранглиста по тенис, все още не е възстановен от травмата, която получи по време на участието си на "Уимбълдън". Въпреки направената..

публикувано на 28.07.24 в 11:45
река Сена

Бактерия провали тренировката на триатлонистите в Париж

Планирано за неделя тренировъчно плуване на триатлонистите беше отменено поради лошо качество на водата в река Сена. Това съобщиха от пресслужбата на организационния комитет на Олимпийските игри в Париж. "Организационният комитет на Олимпиадата, Международната федерация по триатлон и местните власти съвместно решиха да отменят част от..

публикувано на 28.07.24 в 11:37
Жоел Арате

Жоел Арате: Аркадата на Росенов не ме притеснява

Старши треньорът на националния отбор на България по бокс за мъже Жоел Арате остана доволен от..

публикувано на 28.07.24 в 11:33
Ю Се

Китаецът Ю Се с олимпийската титла на 10 метра пистолет

Китаецът Ю Се спечели първата индивидуална титла в спортната стрелба на Олимпийските игри в Париж. 24-годишният Се триумфира на 10 метра пистолет при мъжете, като събра резултат от 240,9 точки. По този начин той стана олимпийски шампион за пръв път в кариерата си, а освен това донесе и четвърто злато на страната си в тази дисциплина. Втори с..

публикувано на 28.07.24 в 11:24
Виктория Томова с труден съперник на старта в Париж

Шестима наши във втория ден на Игрите в Париж

Шестима български спортисти в 4 вида спорт ще участват във втория състезателен ден на Олимпийските игри в Париж.  Европейската вицешампионка на прескок Валентина Георгиева стартира участието си в квалификациите за многобоя в спортната гимнастика. Тя ще играе само на три уреда - греда, смесена успоредка и прескок. Късно снощи при мъжете Кевин Пенев зае..

публикувано на 28.07.24 в 07:07
Призьори - първи ден

Призьорите от първия ден на Олимпиадата в Париж

Финали от първия ден на Олимпийските игри в Париж - 13 дисциплини: спортна стрелба, 10 метра пушка смесено отборно състезание: 1. Китай (Юйтин Хуан и Лихао Шън) 2. Република Корея (Джи-хьон Към и Ха-джун Парк) 3. Казахстан (Александра Ле и Ислам Сатпаев) синхронни скокове във вода от 3-метров трамплин, жени: 1. Китай (Яни Чан и Ивън Чън) - 337.68..

публикувано на 28.07.24 в 06:51