Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българската църква зад граница - огнище на вярата за нашите сънародници

| обновено на 01.05.21 в 10:59

епископ Антоний в студиото на „Хоризонт“
„Много млади хора, много студенти, много успели творци на културата, прекрасни лекари са част от нашата епархия. Мисията ни е да бъдем духовен мост към нашата родина и да сме огнище на вярата, за да запазим традициите“. Това сподели пред БНР митрополитът на Българската източноправославна епархия епископ Антоний. 

С шест архиерейски наместничества в Будапеща, Берлин, Стокхолм, Лондон, Барселона и Рим епархията в Западна и в Средна Европа е най-голямата в диоцеза на Българската православна църква. 

Българското сърце има носталгия към корените. Църквата е мястото, където българите могат да се срещнат със своите сънародници в една духовна, пречистена среда... Когато родителите водят децата си на църква, това е най-голямото училище. Потапяйки се в тази благодатна среда, това е най-голямата школа“, допълни епископ Антоний в предаването „Събота 150“. И поясни, че епархията има добри отношения с останалите църкви и вероизповедания, „защото живеем на една земя и сме длъжни да я пазим, дългът ни е да бъдем домоуправител на творението, на което Бог ни е поставил да бъдем венец“. 

Няма достоверни данни за българите зад граница. Предполага се, че са над 1,5 млн. Този Великден обаче отново ще е различен за тях, далече от роднините


Празнична Пасхална литургия в нощта на Възкресението, отслужена на български език от български свещеник, е част от великденските празненства в Кипър тази година. В първия ден на Страстната седмица страната влезе в нов двуседмичен национален локдаун заради коронавируса, но въпреки сериозните ограничения, утвърдилите се в българската общност на острова традиции се подoържат, дори и във виртуално представяне от българските училища. 

Коронавирусните ограничения променят и празнуването на Великден от сънародниците ни на острова.

Българската общност в Кипър по неофициална информация наброява 30 - 35 000 души. Няколко организации обединяват сънародниците ни, най-голямата от които е Съюзът на българите в Кипър. Българските деца се обучават в 10 български съботно-неделни училища.

Вече стана и традиция честването на големите християнски празници с църковни служби на български език, изнасяни от български свещеник - отец Станислав Симеонов, ефимерий на българската енория в Амохосто-Константийската епархия. Тези богослужения, които се провеждат в църква в град Паралимни, на източното крайбрежие на острова, събират много наши сънародници от всички части на острова. Според отец Станислав наложените строги карантинни мерки няма да спрат хората да дойдат в църквата в празничната нощ, макар че заради ограниченията за движение и вечерния час желаещи българи от другите градове няма да могат да се присъединят и да произнесат на български „Христос Возкресе”.

Промяна в празничните традиции има и в най-голямото българско училище на острова - училище „Никола Вапцаров” в Никозия, което е към Съюза на българите в Кипър. През последните години много известни станаха неговите „сладки” съботи и недели преди Великден, за които майки и баби майсторяха солени и сладки лакомства, а изложба-базар предлагаше сувенири и изделия, изработени от децата във великденската работилница. Танцовата и вокалната група на училището ни радваха с пресъздаването на българските пролетни обичаи в празнични концерти. 

Вече 12 години единственото българско училище в Барселона прави всичко възможно, за да приобщи децата на емигрантите към традициите и обичаите ни и да запази жив езикът на родителите им. Обучава ги не само по история и литература, а ги учи и на родолюбие. 

Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ е създадено благодарение на Асоциация „Св. Георги“ за приятелство и сътрудничество между България и Каталуния. Лично Христо Стоичков и още няколко ентусиасти са застанали зад идеята и след много усилия децата на сънародниците ни вече се обучават по български език и литература, история и цивилизации, география и икономика, български народни танци и музика. Обучението е по одобрени програми, адаптирани за български деца, живеещи в чужбина.

Директорката на училището Стоянка Колева прави всичко възможно, за да обединява българската общност не само с присъствието на децата в училище, а и в извънкласни дейности както за малките, така и за техните родители. Организира работилници, в които правят мартеници, новогодишни картички и дори онлайн боядисване на яйца. Целта е всички заедно да пренесат България зад граница. И успяват. Когато училището отваря врати на 27 септември 2009 г. започва с 22 деца, а сега те вече са 99, от 4-годишни до 12-и клас.

Преподавателите се стремят да поддържат висок интерес сред учениците, затова организират различни участия в конкурси и фестивали. Към училището е създадена и Фолклорна формация „Гергьовден“ за възрастни, която популяризира българския фолклор и народно творчество. В Барселона това е единственото българско неделно училище, но в Каталуния са три, а в цяла Испания над 50. Те не са изцяло финансирани от Министерството на образованието. Средствата се отпускат според броя на учениците. Засега се поемат разходите за учебниците, за заплати на учителите и наема на сградата. Останалото се допълва от символични такси от родителите. Мечтаят си обаче за собствена сграда, в която да има голяма библиотека с български книги. Докато това се случи, са благодарни и на това, с което разполагат. 


По неофициални данни българите в Чикаго са между 150 и 200 хиляди

„За мен това е светъл празник. За семейството да сме заедно. Сега имам и внучка. Искаме да я научим и нея на традициите. Да носи българското в себе си, да знае какво се случва точно на тези празници“. Докато Янка Велева ще бъде с децата си, Снежана Галчева и Зоя Минкова се подготвят да бъдат и с близките, но и с приятелите си след дългата пауза на карантината. 

В щата Индиана живее Ралица Коларова, която разказва как един Великден възкресява една от най-старите БПЦ в Америка. 

снимка: БГНЕС
ВИЖТЕ ОЩЕ

Френски екипи работят за ограничаването на петролен разлив, приближаващ източната част на Корсика

Френски екипи работят за ограничаването на екологичното влияние на петролен разлив, приближаващ източната част на Корсика. Два кораба на военноморските сили, натоварени с оборудване за почистване и 80 души екипаж пътуват към средиземноморския остров. Очаква се замърсяването да достигне крайбрежието още днес, пише Франс прес. Тежкият нефтопродукт..

публикувано на 12.06.21 в 21:27
Борис Джонсън

Борис Джонсън призна, че намалява оптимизмът му за пълното вдигане на локдауна

Британският премиер Борис Джонсън призна, че намалява оптимизмът му за пълното вдигане на локдауна на 21 юни. Борис Джонсън направи това изявление пред „Скай нюз“ и Би Би Си по време на срещата на Г-7 в графство Корнуол. Думите му, че ще бъде „предпазлив“ по отношение на последната четвърта фаза от неговата „пътна карта“ за..

публикувано на 12.06.21 в 21:14

12 проекта на археолози в област Велико Търново се финансират от Министерството на културата

12 проекта на археолози и реставратори в област Велико Търново се финансират от Министерството на културата с близо 370 хиляди лева. В античния град Никополис ад Иструм ще се реализират два проекта с подкрепа от над 50 хиляди лева. Там археологът Иван Църов продължава проучванията в югозападния сектор на форума:  „Където аз предполагам, че се..

публикувано на 12.06.21 в 21:07

Мирно и без инциденти протича шествието на "София прайд"

Мирно и без инциденти протича шествието на "София прайд". Хиляди се включиха в него, за да обиколят централните софийски улици под мотото "Отново заедно". Движението за автомобили в центъра на столицата е затворено, полицейското присъствие е засилено. Шествието трябва да завърши в този час пред Паметника на Съветската армия, където започна...

обновено на 12.06.21 в 20:56
Среща на лидерите на Г-7 в курорта Карбис Бей в английското графство Корнуол

Лидерите от Г-7 одобриха план за подкрепа на инфраструктурното развитие в по-слабо развитите страни.

Лидерите на страните-членки на Г-7 приеха план за подкрепа на по-слабо развитите страни по света. Американският президент Джо Байдън заяви, че иска проектът „Да създаде отново един по-добър свят“ да бъде алтернатива от по-високо качество на китайската инициатива „Един пояс, един път“. Това стана в рамките на срещата на високо равнище на Г-7 в..

обновено на 12.06.21 в 20:53

14 домашни и социални санитари по проект „Патронажна грижа +“ в община Дупница

14 домашни и социални санитари ще назначи по проект „Патронажна грижа +“ община Дупница, като вече е осигурено финансиране. По проекта за близо 440 хиляди лева се дава възможност за предоставяне на почасови социално-здравни услуги в домашна среда на възрастни хора над 65 години в невъзможност за самообслужване, на хора с увреждания или поставени под..

публикувано на 12.06.21 в 20:44

Катастрофа на 52-ри километър на магистрала "Тракия" в посока Бургас

Катастрофа е станала на 52-ри километър на магистрала "Тракия" в посока Бургас, съобщиха от пресцентъра на МВР. При инцидента има пострадали. Движението за кратко ще се осъществява само в аварийната лента, като в другите две ще бъде ограничено до приключване на огледа, който се извършва. Предполага се, че в района може да се образува колона от..

публикувано на 12.06.21 в 20:24