Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската църква зад граница - огнище на вярата за нашите сънародници

| обновено на 01.05.21 в 10:59

епископ Антоний в студиото на „Хоризонт“
„Много млади хора, много студенти, много успели творци на културата, прекрасни лекари са част от нашата епархия. Мисията ни е да бъдем духовен мост към нашата родина и да сме огнище на вярата, за да запазим традициите“. Това сподели пред БНР митрополитът на Българската източноправославна епархия епископ Антоний. 

С шест архиерейски наместничества в Будапеща, Берлин, Стокхолм, Лондон, Барселона и Рим епархията в Западна и в Средна Европа е най-голямата в диоцеза на Българската православна църква. 

Българското сърце има носталгия към корените. Църквата е мястото, където българите могат да се срещнат със своите сънародници в една духовна, пречистена среда... Когато родителите водят децата си на църква, това е най-голямото училище. Потапяйки се в тази благодатна среда, това е най-голямата школа“, допълни епископ Антоний в предаването „Събота 150“. И поясни, че епархията има добри отношения с останалите църкви и вероизповедания, „защото живеем на една земя и сме длъжни да я пазим, дългът ни е да бъдем домоуправител на творението, на което Бог ни е поставил да бъдем венец“. 

Няма достоверни данни за българите зад граница. Предполага се, че са над 1,5 млн. Този Великден обаче отново ще е различен за тях, далече от роднините


Празнична Пасхална литургия в нощта на Възкресението, отслужена на български език от български свещеник, е част от великденските празненства в Кипър тази година. В първия ден на Страстната седмица страната влезе в нов двуседмичен национален локдаун заради коронавируса, но въпреки сериозните ограничения, утвърдилите се в българската общност на острова традиции се подoържат, дори и във виртуално представяне от българските училища. 

Коронавирусните ограничения променят и празнуването на Великден от сънародниците ни на острова.

Българската общност в Кипър по неофициална информация наброява 30 - 35 000 души. Няколко организации обединяват сънародниците ни, най-голямата от които е Съюзът на българите в Кипър. Българските деца се обучават в 10 български съботно-неделни училища.

Вече стана и традиция честването на големите християнски празници с църковни служби на български език, изнасяни от български свещеник - отец Станислав Симеонов, ефимерий на българската енория в Амохосто-Константийската епархия. Тези богослужения, които се провеждат в църква в град Паралимни, на източното крайбрежие на острова, събират много наши сънародници от всички части на острова. Според отец Станислав наложените строги карантинни мерки няма да спрат хората да дойдат в църквата в празничната нощ, макар че заради ограниченията за движение и вечерния час желаещи българи от другите градове няма да могат да се присъединят и да произнесат на български „Христос Возкресе”.

Промяна в празничните традиции има и в най-голямото българско училище на острова - училище „Никола Вапцаров” в Никозия, което е към Съюза на българите в Кипър. През последните години много известни станаха неговите „сладки” съботи и недели преди Великден, за които майки и баби майсторяха солени и сладки лакомства, а изложба-базар предлагаше сувенири и изделия, изработени от децата във великденската работилница. Танцовата и вокалната група на училището ни радваха с пресъздаването на българските пролетни обичаи в празнични концерти. 

Вече 12 години единственото българско училище в Барселона прави всичко възможно, за да приобщи децата на емигрантите към традициите и обичаите ни и да запази жив езикът на родителите им. Обучава ги не само по история и литература, а ги учи и на родолюбие. 

Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ е създадено благодарение на Асоциация „Св. Георги“ за приятелство и сътрудничество между България и Каталуния. Лично Христо Стоичков и още няколко ентусиасти са застанали зад идеята и след много усилия децата на сънародниците ни вече се обучават по български език и литература, история и цивилизации, география и икономика, български народни танци и музика. Обучението е по одобрени програми, адаптирани за български деца, живеещи в чужбина.

Директорката на училището Стоянка Колева прави всичко възможно, за да обединява българската общност не само с присъствието на децата в училище, а и в извънкласни дейности както за малките, така и за техните родители. Организира работилници, в които правят мартеници, новогодишни картички и дори онлайн боядисване на яйца. Целта е всички заедно да пренесат България зад граница. И успяват. Когато училището отваря врати на 27 септември 2009 г. започва с 22 деца, а сега те вече са 99, от 4-годишни до 12-и клас.

Преподавателите се стремят да поддържат висок интерес сред учениците, затова организират различни участия в конкурси и фестивали. Към училището е създадена и Фолклорна формация „Гергьовден“ за възрастни, която популяризира българския фолклор и народно творчество. В Барселона това е единственото българско неделно училище, но в Каталуния са три, а в цяла Испания над 50. Те не са изцяло финансирани от Министерството на образованието. Средствата се отпускат според броя на учениците. Засега се поемат разходите за учебниците, за заплати на учителите и наема на сградата. Останалото се допълва от символични такси от родителите. Мечтаят си обаче за собствена сграда, в която да има голяма библиотека с български книги. Докато това се случи, са благодарни и на това, с което разполагат. 


По неофициални данни българите в Чикаго са между 150 и 200 хиляди

„За мен това е светъл празник. За семейството да сме заедно. Сега имам и внучка. Искаме да я научим и нея на традициите. Да носи българското в себе си, да знае какво се случва точно на тези празници“. Докато Янка Велева ще бъде с децата си, Снежана Галчева и Зоя Минкова се подготвят да бъдат и с близките, но и с приятелите си след дългата пауза на карантината. 

В щата Индиана живее Ралица Коларова, която разказва как един Великден възкресява една от най-старите БПЦ в Америка. 

снимка: БГНЕС
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хеликоптер "Кугър" транспортира до Пловдив мъж, пострадал в района на Седемте рилски езера

Военнослужещи с вертолет "Кугър" изпълниха задача за транспортиране на пострадал мъж в района на Седемте рилски езера.  Мъжът е откаран с вертолета в МБАЛ "Свети Георги" в Пловдив с множество травми.  Задачата е извършена при тежки метеорологични условия и е изпълнена след искане от страна на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита..

публикувано на 24.05.24 в 21:28
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Легитимността на Зеленски е приключила

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че легитимността на неговия украински колега Володомир Зеленски е приключила. Ройтерс: Путин е готов за примирие, отчитащо настоящите разделителни линии на фронта "С кого водим преговори? Съгласен съм с вас, че това е основателен въпрос. Разбира се, даваме си сметка, че легитимността на действащия..

публикувано на 24.05.24 в 19:52
Булевардът

Гигантски пикник ще бъде устроен на "Шанз Елизе" в Париж

Вместо автомобили - гигантска карирана покривка ще покрие "Шанз Елизе" в неделя. Най-прочутият френски булевард кани хиляди гости на исторически пикник под парижкото небе, точно под силуета на Триумфалната арка. 273000 кандидати се бориха за място на възглавничките около трапезата. 4000 избраници ще обядват на две смени.  Храната е изцяло за..

публикувано на 24.05.24 в 19:23

Кулеба: Путин отчаяно се опитва да провали мирната среща на върха в Швейцария

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че руските коментари за желанието на Москва за споразумение за спиране на огъня имат за цел да осуетят водената от Киев мирна среща на върха, която трябва да се проведе в Швейцария следващия месец. Ройтерс: Путин е готов за примирие, отчитащо настоящите разделителни линии на фронта "Путин..

публикувано на 24.05.24 в 19:19

Ройтерс: Путин е готов за примирие, отчитащо настоящите разделителни линии на фронта

Руският президент Владимир Путин е готов да спре войната в Украйна чрез примирие, което отчита настоящите разделителни линии на фронта. Това предаде Ройтерс, като се позова на четири свои източника в Русия. Според единия от пожелалите анонимност източниците на Ройтерс Путин е готов да воюва толкова, колкото е необходимо, но има готовност и да..

публикувано на 24.05.24 в 18:45

Александър Балкански: Няма друга държава в ЕС, в която цирковете да не използват животни

Вече не използваме животни и това е голяма загуба за цирка . Абсолютна грешка! Това каза в предаването "РадиоТочка" Александър Балкански, основател на цирк "Балкански". По думите му цирковото изкуство е загубило една основно правило - да възпитава чувства и способност за общуване с животните.   " Българите бяхме едни от първите в ЕС и в..

публикувано на 24.05.24 в 18:44

Васил Найденов: Демокрацията не е само за свободните хора, тя е за интелигентните

Аз знам какво искам и това е лошо в музиката. Може би това е причината да съм вечно недоволен от себе си, от музиката, от видеоклиповете . И затова много, много не правя нови неща. Харесвам си едно на хиляда. Това призна един от най-популярните поп изпълнители и любимец на няколко поколения българи певец Васил Найденов в интервю пред..

публикувано на 24.05.24 в 18:36