Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 демонстранти от шествие по повод 1 май бяха задържани в Истанбул

Площад "Таксим"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция задържа над 200 демонстранти, участващи в шествие за Международния ден на труда на централния площад "Таксим" в Истанбул, около който е въведена полицейска блокада.

Съобщава се за десетки ранени.

Турция забрани честванията заради наложените противоепидемични мерки.

По традиция на 1 май в Истанбул се поднасят цветя на лобното място на 35 работници, убити на Първомайските тържества през 1977 г.

Част от синдикатите и тази година са имали разрешение за церемонията, но според властите други са организирали незаконни събирания.

Арестувани са и 20 души по време на протест в Измир.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС свика извънредно заседание във вторник за полагане на клетва на новото служебно правителство

Служебният кабинет с министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева ще положи клетва на извънредно заседание на НС във вторник. Това съобщи от парламентарната трибуна председателстващият заседанието Йордан Цонев: "Вероятно ще има извънредно заседание във вторник, 20-ти август, за клетва на новия служебен кабинет, ако президентът издаде..

публикувано на 16.08.24 в 14:18
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (вляво) и съпредседателят на ДПС  Делян Пеевски (вдясно).

Пеевски оглавява групата в НС за приятелство с Турция, Борисов - със САЩ

Съпредседателят на ДПС  Делян Пеевски оглавява групата в Народното събрание за приятелство с Турция, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - със САЩ. Това стана ясно в края на днешния пленарен ден. Информацията беше прочетена от председателстващия последните минути на парламентарния контрол Йордан Цонев. Сред зам.-председателите на групата за..

публикувано на 16.08.24 в 14:09

В област Монтана стартира брането на бяло грозде

В област Монтана стартира брането на бяло грозде. Днес в ломското село Долно Линево дадоха официален старт на кампанията. Гроздоберът започна по-рано. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано от обикновено. "В последната седмица с по градус на ден се вдигаше захарността на гроздето, което ни накара да..

публикувано на 16.08.24 в 14:07

НСИ: Годишната инфлация за юли 2024 г. спрямо юли 2023 г. е 2,4 на сто

След като националната статистика три поредни месеца отчете дефлация в България, за юли месечните стойности са положителни - 0,8 на сто. Вече четиринадесети месец годишната инфлация в България е едноцифрена и продължава да намалява, сочи справка в Националния статистически институт (НСИ). Днес НСИ съобщи, че годишната инфлация за юли 2024 г. спрямо юли..

публикувано на 16.08.24 в 13:46
Александър Вълчев

ИТН внася нови промени в Закона за предучилищното и училищното образование

С декларация от парламентарната трибуна депутатът от ИТН Александър Вълчев обяви, че внасят промени в Закона за предучилищното и училищното образование, тъй като в приетите наскоро промени не включват непълнолетните между 16 и 18 години, които не продължават обучението си, а това - по думите му, е най-уязвимата възраст.  Демонстрации в София за и..

публикувано на 16.08.24 в 13:41
Виктор Хренин

Министърът на отбраната на Беларус предупреди за риск от въоръжена провокация от страна на Украйна

Министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин каза по време на съвещание по въпросите за военната сигурност, че има голяма вероятност от въоръжена провокация от страна на съседна Украйна, предаде Ройтерс като се позова на публикация в държавната информационна агенция на Беларус – БелТА. Това съобщи БТА. „В условията на присъствие на украински..

публикувано на 16.08.24 в 13:17

Данни за нелегалната миграция: 1004 граждани на трети страни са задържани у нас през юли

1004 граждани на трети страни са задържани този юли  на територията на страната. Това съобщиха от Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на дела, свързани с трафик на хора и незаконна миграция. Нараства броят и на досъдебните производства, като през юли те са 283, при 168 през юни.  Един от характерните..

публикувано на 16.08.24 в 12:57