Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честито Възкресение Христово!

| обновено на 02.05.21 в 18:32
Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. Възкресението на Иисус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.
Снимка: БГНЕС

Православните християни посрещнаха светлия празник Възкресение Христово, който символизира победата над злото и смъртта. В патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в София Врачанският митрополит Григорий донесе Благодатния огън. Той води и пасхалното богослужение там в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод и предстоятел на храма. 

За втора година в условията на пандемична обстановка се извърши празничното пасхално среднощно бдение в катедралата. Служението започна с литийно шествие на храмовото духовенство, изнасяне на иконата на Възкресение и Евангелието. Шествието се отправи и до Синодалната палата, където получи донесения от Ерусалим Благодатен огън.

Под камбанния звън на храм-паметника Св. Александър Невски и с думите: Христос Воскресе! Митрополит Григорий оповести настъпването на най-големия християнски празник Възкресение Христово.

"Наш свещен дълг е да свидетелстваме за Светлината", каза митрополит Григорий, който прочете пасхалното синодално послание на патриарх Неофит. Негово светейшество не присъства на службата поради планирани годишни прегледи. В словото се казва още:

"Нека бъдем достойни за това най-високо наше призвание, нека с живота и делата си всеки ден свидетелствуваме за великата божия милост към човека - за разрушаването на делата на мрака и за тържеството на живота. Защото в богочовешката личност на нашия Спасител смъртта биде погълната с победа и вече няма власт над нас, които сме получили осиновение и сме вече божии приятели."
Врачанският митрополит Григорий води пасхалното богослужение.

Вярващите дойдоха да получат благословия и да споделят празника:

"Пожелаваме много щастие на семейството си, на децата си най-вече, на внуците, успех занапред и да се оправи държавата ни и целия свят."

"Да се отървем от коронавируса."

"Здраве и благоденствие на българския народ."

"Пожелавам да има спасение за всички хора."

"Да има светли Христови празници, да пребъдат нашите деца, внуци, пра- прапоколение тук, на българска земя."

"Здраве и обич към цялата планета."

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит получи Благодатния огън от Йерусалим, който снизходи на Божи гроб.  

В Пловдив посрещнаха празника с богослужение и ритуално обикаляне на църквата, като по традиция най-масово посетената проява беше при храма „Света Богородица“.

„Богослужението за Възкресение Христово, Пасха и архиерейската Света златоустова литургия започнаха още в 23.30 в храма „Света Богородица". Службата беше оглавена от пловдивският митрополит Николай.

„Христос Воскресе. Надявам се всички да сме живи и здрави и така с този пламък да го запазим всички и до вкъщи“.

„Обикаляйки около църквата тази вечер, усетих това, което нашата вяра наистина символизира - възкръсването на Христос е символ за това, че каквото и да се случва, винаги може да е по-добре, винаги можем да възкръснем, така че всички тегоби, които ни предстоят ще бъдат преборени, стига да вярваме, че могат да бъдат преборени“, споделиха пловдивчани.

Тържествената програма по случай Великден продължи и днес с отслужване на пасхалната вечерня в църквата „Света Марина“, а следобед на площада пред общината беше изнесен голям празничен концерт.

Хиляди жители и гости на Благоевград станаха свидетели на уникална светлинна програма в нощта на Великден. Умело съчетание на светлини обгърна 33-метровия кръст над града.

Програмата започна точно в полунощ, когато християнският символ бе озарен в различни цветове, а около него се разнасяха лъчи.

Красивата картина можеше да бъде видяна от всяка точка на града, а благодарение на доброто озвучаване благоевградчани чуха църковната служба и извън храма.

В първите часове на най-големия християнски празник - Възкресение Христово, в благоевградската църква "Въведение Богородично" с тържественост бе отслужена пасхална Света литургия от отец Петър Стефанов.

Днес още от много рано сутринта десетки миряни дойдоха в храма "Въведение Богородично", за да запалят свещ и да отправят молитва за днешния празник на надеждата за спасение и любовта.

БГНЕС

В Бургас с по-малко хора и при спазване на мерките за безопасност храмовете в града посрещнаха Възкресение Христово. Десетки бургазлии се събраха пред църквата „Св. Иван Рилски“. Точно в полунощ отец Николай извести:

"Христос Воскресе!"

"Воистину Воскресе!"

За здраве и за по-добро бъдеще на държавата се помолиха хората:

"За здраве, да се оправи държавата, хората да бъдат много щастливи."

"Аз мисля, че ако човек вярва, че всичко ще се оправи, ще бъде така. Празникът за мен е предимно вяра - вяра в доброто, в бъдещето и в Господ. Ние празнуваме Него."

Десетки жители и гости на Варна присъстваха на архиерейската света литургия в нощта на Възкресение Христово и тази сутрин - на отслужването на Второ Възкресение в катедралния храм "Успение Богородично". Варненският и великопреславски митрополит Йоан поздрави присъстващите с "Христос Воскресе" и им пожела мир и единство

В Ловеч много вярващи посрещнаха Христовото Възкресение в катедралата "Св. Св. Кирил и Методий" в центъра на града, помолиха се здраве и отнесоха по домовете си Благодатния огън. 

Пред катедралата в Ловеч митрополит Гавриил оповести Христовото възкресение:

"Възкресението Христово е победа на живота над смъртта.  Христовото възкресение дава на човека сили, които го преобразяват. Нека Господ  ни  дарува здраве, радост, мир, любов съм него и към хората. Честит празник! Христос Воскресе!"

Вярващите се помолиха най-вече за здраве и отнесоха по домовете си Благодатния огън:

"За мир и любов помежду си."

"Да се помолим за  здраве, за Божията благословия. В тези трудни времена, в които живеем Господ  да ни пази и да ни закриля."

"Да възкръсне доброто в българите. Да успеем да  се смирим и да бъдем мъдри".

"Благодатният огън  да ни носи здраве, благословия, благодат и мир".

В Плевен стотици православни християни посрещнаха Великден в трите храма в града. Те отнесоха в домовете си от благодатния огън и най-много си пожелаваха здраве.

Отец Венци Христов води пасхалната служба в храм „Света Троица“, който е на 123 години.

Ето какво заявиха миряни пред БНР:

„Според мен ни е необходимо да разбираме другия човек, различния от нас. Това е най трудното, защото ние сме заживели, благодарение, може би на случващото се, заживели сме сами в собствения си свят измислен, когато другият човек го няма, значи няма нищо, няма ни и нас“.

„За съжаление смирението е малко, а напрежението е голямо. Толкова много негативна информация на политици. Те трябва да се смирят. И не само ние православните християни, но всички, целият свят трябва да се смири, което е много трудно. За Господ няма невъзможни неща“.

„Но да се молим преди всичко за спасението на душите“.

Незабравка Кирова/Силистра

Възкресение Христово посрещнаха и вярващите от Силистра, където  Пасхалната света литургия беше отслужена от Доростолския митрополит Яков и местното духовенство.

Десетки силистренци се събраха в православния катедрален храм „Свети свети първоапостоли Петър и Павел“, където изслушаха песнопенията за делата и подвизите, извършени от Спасителя.

Когато настъпи полунощ, всички излязоха на двора, огласен от тържествения камбанен звън и изпълнен с още и още прииждащи богомолци.

Преди да си тръгнат, отнасяйки вкъщи запалените си свещи, силистренци си пожелаха:

„Възкресение нека във всеки от нас да възкръсне доброто, да станем един към друг по добри и да има любов помежду ни“.

„Здраве, здраве и здраве. Всичко друго се постига и се купува. Имаме нужда да вярваме. Много голяма нужда имаме да вярваме. Вярата е един вид лекарство за душата“.

Днес с вкусни гозби и дъхави козунаци вярващите ще ознаменуват края на постите.

Христовото Възкресение посрещнаха стотици вярващи и във Видин пред катедралния храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“. Митрополит Даниил отслужи пасхалното богослужение.

Снимка: Стоян Радев/Сливен

Всички храмове в Сливен се изпълниха с вярващи, които точно в полунощ се поздравиха с „Христос Воскресе“. В централния храм „Св. Димитър“ десетки християни дойдоха, за да получат Благодатния огън, който бе донесен от специални пратеници, които го очакваха на летището в София.

Отец Евгений възвести тази нощ Христовото Възкресение пред храм „Св. Димитър“:

„Христос Вокресе! Воистина Воскресе!“

По-рано Сливенският митрополит Йоаникий отправи своето Пасхално послание към свещенослужителите и християните от епархията:

„Нека тази радост всякога огрява сърцата на всички верни и да ги сплотява при извора на вечното веселие възкръсналия Христос Господ, амин! Христос Вокресе! Воистину Воскресе!“

Във великденската нощ хората се помолиха за здраве и спокойни дни:

„Здраве на близките, на приятелите, на най-близките хора, на роднините, успех и мир!“;

„За здраве при условие, че много хора си отидоха в пандемията и се надявам вече да приключи“.

„Господ да ни помага, да ни праща повече смирение и да не го оставяме по пътя“.

Стотици се събраха и пред храм ,,Свети три Светители“ в Шумен. Част от иконите бяха изнесени навън заради мерки за безопасност. Точно в полунощ с празничен камбанен звън отец Красимир  извести „Христос Воскресе“.

И в Габрово храмовете бяха изпълнени с хора. Църквата спази традицията и раздаде червени великденски яйца за благословение на хората.

Празничният ден в Русе е изпълнен с концерти на открито, а вратите на християнските храмове са отворени за всички вярващи.

Пред катедралния храм "Света Троица" семействата получаваха напълно безплатно издание на книгата "Библия за деца".

Празникът на Възкресение Христово беше посрещнат и във Враца с пожелания за здраве и с надежда.

Пред микрофона на БНР врачани честитиха Възкресение Христово и споделиха:

„През тези времена с пандемии мисля, че всеки има нужда от надежда за по-доброто. Сякаш всичко се обновява. Сякаш започваш с нови сили, с нова любов, с нова вяра“.

„Най-светлите, най-хубавите, най-красивите чувства, които могат да вълнуват едно човешко същество“.

На Великден стотици вярващи посетиха четирите църкви в Ямбол, както и манастира „Рождество на пресвета Богородица” край село Кабиле.

Ямболският архимандрит Димитрий пожела:

"Най-сетне Господ дано чуе молитвите ни и да се отървем от тази пандемия, защото всички са изключително изнервени, всички са изключително притеснени. Отчуждихме се максимално един от друг. Пожелавам на всички мир, любов, спокойствие и най-вече добро отношение към хората".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите след 4-часов дебат. Докладът, изготвен от временната парламентарна комисия по казуса, ще бъде изпратен..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък четири лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци.  Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, както и за произволното нарушаване на правото на собственост и на личен и семеен..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия.   След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града Израелски атаки по Иран, но не..

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане под стража" и "домашен арест" от два месеца на осем месеца и възможност за събиране на трафични данни..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите програми включват подобряване на компетентността на ученици и учители, кариерно ориентиране,..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява пътуванията в чужбина за някои служители поради опасения, че чужди сили могат да се опитат да получат достъп..

публикувано на 19.04.24 в 16:54