Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнично богослужение за Второ Възкресение

По време на службата евангелският разказ за Христовото Възкресение се чете на различни езици и така се напомня, че благата вест е била отнесена от апостолите до всички народи

| обновено на 02.05.21 в 19:51
Празнично богослужение за Второ Възкресение бе отслужено в митрополитския храм "Света Неделя" в столицата.
Снимка: БГНЕС

Празнично богослужение за Второ Възкресение беше отслужено в православните храмове. На службата, наречена още Вечерня, за втори път след полунощ прозвуча евангелският текст, възвестяващ възкръсналия Спасител. Българският патриарх Неофит участва молитвено в богослужението в столичната митрополитска катедрала „Света Неделя“.

Стотици вярващи изпълниха храма, а по традиция Светото евангелие бе прочетено на няколко различни езика, напомняйки, че благата вест е била отнесена от апостолите до всички народи в целия свят.

Службата за Второ Възкресение в митрополитската катедрала "Света неделя" оглави Белоградчишкият епископ Поликарп, който прочете великденското послание на патриарх Неофит и на Светия Синод към българския народ:

В него се казва, че светът продължава да бъде раздиран от неправди и противоречия, от войни и прояви на омраза, да бъде болен, а вечните евангелски ценности са изместени от егоизъм. А особено подходящ за размисъл върху всичко това е имено днешния ден на Христовото Възкресение, се отбелязва в посланието.

То завършва с благословията благодатта, мирът и любовта на възкръсналия от мъртвите Иисус Христос и общението със Светия дух да бъдат с всички нас:

"Радостно празнуваме победата и тържеството на живота, постигнати във възкресението, мирът и благодатта на Възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас. Христос воскресе!".

Вярващите се помолиха за здраве и смирение:

„За всички хора, които страдат, и най-вече за здраве, успех и благополучие на целия народ“;

„Това е нещото, което особено в тези тежки времена, в които живеем, е единственото ни спасение и то ни дава сила да продължим напред“;

„Не всичко е забързаното ежедневие. Не всичко е това, което ни дават предметите около нас. Да спрем за малко и да помислим за това какво правим на тази Земя и защо сме тук“;

„Моля се за всички хора по света. Не трябва човек да е егоист и да се моли само за себе си“;

„Един свят празник, в който ние имаме Бог на небето, който ни закриля, който се грижи за нас и който се опитва да ни прави по-смирени и по-добри хора. Той се пожертва за нас“, споделиха вярващите, изпълнили храма.

Спазена беше и традицията да се премерят сили с великденските яйца:

„Разбира се, че яйца и козунаци. Това винаги е празнично“.

„Традиция, която винаги е изпълнена с любов и трепет, най-вече събирането на семейството в тези светли, хубави празнични дни“.

Десетки вярващи присъстваха на празничното богослужение  Второ възкресение в старозагорския катедрален храм „Свети Николай“.

В края богослужението Старозагорският митрополит Киприян прочете посланието, отправено от българския патриарх Неофит и членовете на Светия Синод към българския народ:

"В този ден за всеки от нас и за цялото човечество е посочен пътят към спасение и вечния живот. Христос воскресе!".

Здраве, разум и добро намерение за всички пожела в празничния ден заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, която също беше на тържественото богослужение днес:

"Днес трябва да бъдем добронамерени и да пожелаем светли да бъдат бъднините за всички нас, за целия народ".

И в Пазарджик във всички храмове днес бе отслужена тържествена литургия Второ Възкресение.  По-голямата част от миряните се помолиха за здраве и за Божията благословия, с която страната ни да премине по-леко през кризата:

„Без вяра нищо не става. Някога, 28-ма година, когато е била чумата, всички останали в Троянския манастир, са оживяли. Всички, които са избягали от Троянския манастир специално - по лозята, по горите, всички са измрели. Отишли монасите при владиката и му казали: "Владико, да затворим вратите. Идва чумата. Не, момчета. Не може да я затворим. Хората са дошли за молитва, за изповед, за причастие. Не можем да върнем никого. Оставяме всичко на Бога и на Божията майка. Всички, които са останали в манастира, са оживяли. С Божия помощ да можем да излезем от кризата“.

„Вяра, любов и това е. Трябва да сме единни, да си вярваме, но ние се мразим. Това не е хубаво. Народът по този начин страда“.

„Помолих се за България. Всички да сме добри, да сме смирени, да тръгне животът малко по-хубаво“.

Вижте галерия с кадри от службата  за Второ Възкресение в "Света Неделя" на фоторепортерите на БГНЕС:


 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слагат две камбани на храма в центъра на Бобов дол

Две 50-килограмови камбани се поставят на строящия се от 20 години храм "Свето Успение Богородично" в центъра на Бобов дол, каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова.   Храмът е благословен от тогавашния патриарх Максим, а за изграждането му е съдействал и покойният вече патриарх Неофит, който обещал на бобовдолци да го освети..

публикувано на 24.04.24 в 16:28
Любомир Николов, директор на СДВР.

СДВР: Димитър Стоянов е отишъл в "Пирогов" с няколко часа закъснение

Журналистът Димитър Стоянов е отишъл да се освидетелства в болница "Пирогов" със закъснение от няколко часа. Това съобщи директорът на столичната полиция старши комисар Любомир Николов. Той уточни, че действията на МВР са по процедура и няма значение кой е човекът, срещу когото е подаден сигнал.  Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на..

публикувано на 24.04.24 в 16:27
Областният управител на Русе Данаил Ковачев

Областният управител на Русе е подал жалба за злоупотреба с държавни средства

Жалба до Административния съд и сигнал до премиера и министъра на финансите за злоупотреба с държавни средства е подал областният управител на Русе Данаил Ковачев.  Става дума за буферен паркинг в района на Дунав мост, за който държавата отпусна 3 милиона лева на Община Русе.  За проблемите около изграждането на паркингите в района на граничния..

публикувано на 24.04.24 в 16:22

Митничари декларираха в НС, че нямат информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали "Капитан Андреево" и "Лесово"

Митническите служители Георги Господинов и Николай Петков декларираха, че нямат информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали пунктовете при Капитан Андреево и Лесово.  Двамата служители на агенция "Митници" отговарят на въпроси на депутати от ресорната временна анкетна комисия в парламента.  Господинов заяви, че внезапните..

публикувано на 24.04.24 в 16:20

Румен Спецов защити служителя на НАП, участвал в инцидента с Димитър Стоянов

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов обяви, че служителят на агенцията, участвал в инцидента с журналиста Димитър Стоянов, е "станал жертва на брутална агресия и арогантност, демонстрирана на улицата от страна на Стоянов".  Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Това става ясно от съобщение от..

публикувано на 24.04.24 в 16:13

Старт на кампанията за евровота в Кипър

В Кипър днес официално стартира предизборната кампания за Европейския парламент, като бяха внесени листите с кандидатите за депутати в него. За първи път в политическата история на страната три партии на кипърските гърци включват в бюлетината си кипърски турци. 63-ма са претендентите за 6-те места на членове на Европейския парламент,..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Людмила Петкова

Промяна в наредбата за отпускане и изплащане на обезщетения за безработица обсъди НСТС

При подаване на заявление за изплащане на неполучено обезщетение за безработица от наследници на починал вече няма да се представя удостоверение за наследници. То ще се набавя по служебен път от Националния осигурителен институт.  Това предвижда промяна в наредбата за отпускане и изплащане на обезщетенията за безработица, която беше..

публикувано на 24.04.24 в 16:09