Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-7 ще обсъждат "руската пропаганда и дезинформация", Блинкън заяви подкрепа за Чехия

Доминик Рааб
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавите от Г-7 ще разгледат предложение за създаване на механизъм за бърз отговор на руската "пропаганда и дезинформация", съобщи британският външен министър Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс:

„И така, когато видим тези лъжи, пропаганда или фалшиви новини, ние можем - не само отделно, но и заедно да ги опровергаем и честно да представим истината пред хората в тази страна, но също и в Русия или Китай или по целия свят ", каза Рааб.

Срещата, която цели да съживи ролята на Г-7, започва в понеделник, а в първия ден британският външен министър ще разговаря с американския държавен секретар Антъни Блинкън.

Относно опасенията на британски и американски официални представители, свързани с нарастващото сътрудничество между Русия и Китай, Доминик Рааб коментира, че по-голямо значение има "единомислието в международен план между страни с еднакви цели, които се застъпват за отворените общества, правата на човека, демокрацията и свободната търговия"

Блинкън подкрепи Бабиш за действията му срещу Русия:

Същевременно в разговор с чешкия премиер Андрей Бабиш американският държавен секретар Антъни Блинкън е заявил, че властите в Съединените щати ще подкрепят с колегите си в Чехия за отговора им на "подривните и смъртоносни действия" на Русия.

Чехия изгони руски дипломатически персонал заради обвиненията, че руски разузнавачи са организирали взривове в чешки оръжейни складове през 2014 година.

Блинкън, цитиран от пресслужбата си, е приветствал и изключването на руската "Росатом" от търга за изграждане на нов енергиен блок на чешката атомна централа „Дуковани“. 

"Държавният секретар Блинкън подчерта солидарността на САЩ с Чехия в смелия  отговор на подривните и смъртоносни действия на Руската федерация на чешката земя. Държавният секретар Блинкън и министър-председателят Бабиш се съгласиха за необходимостта от по-нататъшно единство и решителност в отговор към дестабилизиращите действия на Русия…

Решенията на чешкото правителство да изключи „Дуковани“ и значително да намали присъствието на руското разузнаване в Прага повишиха сигурността на Чешката република и НАТО ", се казва в изявление на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Трима задържани при операция на ГДБОП срещу наркоразпространението в столицата

Трима души са задържани при операция на ГДБОП срещу наркоразпространението в столицата. Заловено е и голямо количество дрога, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Иззети са доста сериозни количества различни наркотици, например около 230 кг марихуана, голямо количество амфетамин, имат екстази, имат кокаин, горе-долу цялата..

публикувано на 31.07.24 в 16:30
Трендафил Величков

Съветник предложи Пазарджик да стане национален център за подготовка на доброволци

Пазарджик може да се превърне в национален център за подготовка на доброволци, като за целта се използва добрата материална база на  Центъра за специализирана професионална подготовка към  Академията на МВР.  По този начин капацитетът на Центъра ще бъде използван на 100 процента, и като ресурс,  и като безспорна експертиза.   Това..

публикувано на 31.07.24 в 16:12

За първото тримесечие 490 мъже са взели "бащинство" за гледане на дете до 2-годишна възраст

Само 490 бащи са се възползвали от законовото си право да гледат детето си до 2-годишна възраст и да получават обезщетение за това, сочат данните на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на годината. За сравнение - за същия период на миналата година те са били малко повече – 507.  Законът дава право на мъжете да гледат детето..

публикувано на 31.07.24 в 16:11

"Хамас" заплаши с отмъщение след убийството на Исмаил Хания

Радикалната палестинска групировка "Хамас" заплаши с отмъщение след убийството в Техеран на лидера ѝ Исмаил Хания, за което обвини Израел. Редица държави осъдиха покушението, което повишава напрежението в Близкия изток. "Хамас" определи убийството на Исмаил Хания като "страхлив акт, който няма да остане ненаказан". Върховният духовен лидер..

публикувано на 31.07.24 в 15:44

На първо четене: Пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им. Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост по специален ред..

публикувано на 31.07.24 в 15:42
Национална детска болница - проект

Д-р Влатко Глигоров: Съобразявам се с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница

Съобразявам се с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.  Това заяви пред БНР д-р Влатко Глигоров, директор на Здравната инвестиционна компания за детска болница.  "Имам план, който трябва да изпълня, имам времева рамка. Те гледат прозрачността и цялостната концепция.  Има много експерти, включително и на..

публикувано на 31.07.24 в 15:40
Пожарът се вижда над село Микрево.

Продължават усилията за овладяване на големите горски пожари в Югозападна България

Властите уверяват, че няма опасност за населените места в района на двата пожара в Благоевградска област - eдиният е до границата със Северна Македония, а другият - до границата с Гърция, в планината Славянка.  Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места Военни хеликоптери се включват в гасенето на..

публикувано на 31.07.24 в 15:24