Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Танев: Сред политиците има много, които искат здрав ред, това ме плаши

Проф. Тодор Танев
Снимка: БГНЕС

"Като че ли сред политиците има много, които искат здрав ред, това ме плаши". Този коментар направи пред БНР политологът проф. Тодор Танев, преподавател в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Като бивш министър във второто правителство на Бойко Борисов, той заяви, че е правилна констатацията, че в годините назад всеки, който е влизал в управлението с ГЕРБ, е изгарял след това:

"Борисов има изключителен нюх към възможностите, които дава отделната ситуация, за това да разтапя всичко и да го използва колкото може повече".

Политологът подчерта, че партията на Слави Трифонов не "играе" в полза на завръщането във властта на ГЕРБ и ВМРО и добави, че ДПС за пореден път са в силна позиция.

Ciela.bgВ предаването "Преди всички" проф. Тодор Танев представи новото издание на книгата, чийто автор на предговора и превода е - "Айхман в Йерусалим". Репортажът за баналността на злото", определяна като една от най-важните и влиятелни книги на XX век. 

"Кое е злото - сатанизираният дявол или баналната пасивност? Хана Аренд ни казва, че вместо да правим злия човек да изглежда като сатаната, по-добре е да се вгледаме в него и да видим, че той изглежда като нас, той е един от нас. Злото е навсякъде около нас, то е банално, обикновено, ежедневно. Няма героична сцена. И точна тук е опасността за всеки един от нас, че може да стане част от организирано зло - с това, че просто се предава на течението. От всяка ситуация има изход, но той изисква мисъл, иска морален избор от хората", коментира той. 

Оригинално предадено като поредица от статии за „Ню Йоркър“, отразяването на сензационния процес срещу нацисткия функционер Адолф Айхман се превръща в епично платно, на което Хана Аренд, създала най-добрата научна теория за тоталитаризма, рисува смайващата историческа картина на Холокоста, на жертвите и на техните палачи. Както и на безпрецедентната възможност оцелелите от нацисткия терор да изправят на съд едно от основните действащи лица в нацистката машина за масови убийства и да поискат възмездие.

Отвличането на Айхман, укриващ се в Аржентина, от израелските тайни служби в началото на 1960 г. и изправянето му пред съда в Йерусалим разбунва целия свят и отваря отново тъкмо започналите да зарастват рани от Втората световна война. Процесът срещу него, завършил с очакваната смъртна присъда, продължава месеци наред, които Аренд отразява с внимание към юридическите детайли, допълвайки ги с пространен биографичен разказ за живота на Айхман и за ролята му в организирането на транспорта към лагерите на смъртта.

Интервюто на Ирина Недева с проф. Тодор Танев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Дупница цената на водата е почти трикратно увеличена

Цената на питейната вода в Дупница вече е почти трикратно увеличена -  от 1,37 лв.  до 3,74 лв. за кубически метър , след като на практика фалиралото общинско ВиК дружество, със задължения от около 3 милиона лева, е в ликвидация, а градът и 16-те села от 1 август се обслужват от "Кюстендилска вода". Същевременно общинските съветници трябва да..

публикувано на 04.08.24 в 21:00
Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.

Д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието и храните на мястото на Таня Георгиева, която беше освободена след нейна молба по лични причини.  Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието Кандидатурата на Василева, която до момента заемаше поста на..

публикувано на 01.08.24 в 18:47
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Covid-19 не може да се нарече сезонен, ще е активен през цялата година

" Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция . За  Гърция и Белгия има данни за ръст  на заболелите,  в САЩ има също сериозен ръст  в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за "Нощен Хоризонт"  вирусологът проф. Радка Аргирова . Три вируса излагат на риск почивката на кипърци..

публикувано на 01.08.24 в 09:55

Цветан Цветанов: При бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара

"При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат "ДПС".  Такава прогноза направи пред БНР Цветан Цветанов, председател..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35