Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мила Минева: Политически играчи имат интерес от усещането за все повече хаос

Проблем е, че партиите в парламента говорят за народа и суверена като за нещо хомогенно, смята преподавателят

Мила Минева
Снимка: Ани Петрова

Българското политическо пространство ускорено се отправя към предсрочни парламентарни избори. 

"Изключително интересно е това ускоряване, от друга страна се чудя дали това не е медиен ефект. Медиите, които имат нужда от 24 часово производство на новини, непрекъснато натягат напрежението и донякъде това ускоряване ми се струва, че е от една страна медиен ефект, от друга страна трябва да кажем, че има политически играчи, които имат интерес от създаването на усещане за все повече хаос, повече истерия, защото ускоряването до това води", коментира в интервю за БНР Мила Минева, преподавател по социология от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По думите ѝ не е имало драма 
с избора на нов състав на Централната избирателна комисия:

"Нормално е политическите партии да се карат Защо обаче това беше свързано с очакване за хаос и невъзможност да се намери политическо решение? Защото ГЕРБ нагнетяват напрежението, откакто започна процедурата и не само ГЕРБ, а и такива анализатори като мен, които обикалят студиата и обясняват как цари хаос и сме напът да видим президентска република. Ако бавно и спокойно мислим върху това, което се случва, нищо подобно не виждаме - виждаме нормален политически процес, в който едни политически партии, които имат различни интереси, се договарят как да продължат нататък с нормалните процедури", изтъкна Минева в предаването "Хоризонт до обед".

Според нея един от проблемите на днешното Народно събрание е, че непрекъснато някоя партия говори от името на суверена и на народа, като че ли той е хомогенен.

"Това, което виждаме и това, което се надявам политическите партии да видят е, че народът не е в единствено число. Ние сме много народи, с много различни интереси, често противоположни интереси. Работата на политическите партии е да произвеждат консенсус между нас, различните граждани, които отвъд това бихме могли да се караме".

Социологът посочи, че много хора искат да влязат в Народното събрание, но нямат никакво желание да управляват:

"Нека да си припомним, че изборите, които провеждаме, не са избори за Мис Свят, те са за това кой ще ни управлява и аз много се надявам в следващата предизборна кампания да чуем заявки за управление. И е хубаво да кажем, че това Народно събрание свърши една важна работа - показа, че парламентът е място за спор, за дебат, място, в което могат да се карат, но и да се постигат решения".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят в Чипровци показва на деца как се тъкат чипровските килими

Историческият музей в Чипровци възобнови инициативата да обучава деца как се тъче чипровски килим. Целта е учениците да се запознаят със занаята и с най-често използваните елементи в чипровските килими. За обучението е необходимо предварително записване на Фейсбук страницата на Историческия музей в Чипровци, а заплащането е минимално, каза..

публикувано на 16.06.21 в 19:52
Събор в Старо село

Втори национален събор на староселци се проведе в Силистренско

Втори национален събор на староселци се проведе в Силистренско. Тази година трябваше да е с участието на 9 населени места с името Старо село в България и още пет от Румъния, Гърция, Сърбия, Македония и Молдова. Акцент на фестивала бе пресъздаването на традиционна българска сватба с реални младоженци. Пет са селата у нас с името..

публикувано на 16.06.21 в 14:41
Митко Новков

Богата и разнообразна програма за празника на "Христо Ботев"

На 18 юни е празникът на програма Христо Ботев в градината пред Народния театър с участието на приятели на програмата. „Това е празник на БНР, не само на програма „Христо Ботев“, ако мога така да определя програма „Хоризонт“ като немирникът, който разкрива неща и е като Ян Бибиян на медиите, докато „Христо Ботев“ е онзи добър мечок от..

публикувано на 16.06.21 в 13:13

Очакванията за гласуването на българите в Германия и Чикаго

В полунощ   изтече срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина . На 11 юли нашите сънародници зад граница ще гласуват в рекорден брой избирателни секции. С над 70 000 заявления и над 500 секции, които ще бъдат „автоматично“ разкрити за вота на 11 юли, достъпът до урните зад граница никога не е бил по-лесен. Всичко това е резултат от..

публикувано на 16.06.21 в 11:56

Книгата "Дървета и храсти" в помощ на децата

Книгата "Дървета и храсти" представлява колекция от хербаризирани листа на разпространени в нашата страна дръвчета и храсти. Автор е главен асистент Габриела Петрова, преподавател в катедра "Ботаника" на Биологическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". " Освен колекция тя представлява и много повече като идея и..

публикувано на 16.06.21 в 09:14

Да се сдобиеш със сертификат без ваксиниране - рискове и последствия

Европейските сертификати, които удостоверяват ваксиниране срещу Covid-19, не могат да бъдат фалшифицирани, уверяват от „Информационно обслужване“. Ф алшифицирането на  QR  – кода е невъзможно , тъй като при проверка той показва на кого е издаден сертификатът и с коя ваксина е имунизирано лицето. В социалните мрежи циркулират твърдения, че..

публикувано на 16.06.21 в 08:15
Бранимир Ботев

Бранимир Ботев подкрепи предложението за ваучери за почивка на ваксинирани българи

Предложението на Националния борд по туризъм всеки ваксиниран българин да получава ваучер на стойност 50 лева за почивка у нас или при посещение на заведение е страхотно. Това каза за БНР Бранимир Ботев, президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество, бивш заместник-министър на туризма: "Подобен тип нестандартни идеи е много..

публикувано на 15.06.21 в 19:19