Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

108 600 нови безработни от началото на годината до 2 май

Снимка: БГНЕС

Близо 108 600 са новорегистрираните безработни в цялата страна от началото на годината до 2 май. Това сочат най-новите данни от специализираното наблюдение на пазара на труда, което Националният статистически институт и Агенцията по заетостта извършват заради пандемията от Covid-19.

За същия период започналите работа чрез бюрата по труда са 83 400 души. Най-много новорегистрирани безработни до момента са отчетени между 4 и 10 януари - над 15 700 при едва 3300 устроени на работа.

В 15 области новорегистрираните безработни са в повече от започналите работа през последната наблюдавана седмица от 26 април до 2 май. Тази разлика е силно изразена в Монтана, Видин и Пловдив.

За този период общо записаните в бюрата по труда в цялата страна са 3776 души, а устроените на работа - малко над 4 000.

Като цяло вече точно един месец продължава тенденцията за превес, макар и с по няколко стотин души в цялата страна, на намерилите препитание над регистрираните в бюрата по труда.

Социални експерти обясняват това с продължаващото и към момента действие на мерки като 60 на 40 за запазване на заетостта, облекчаването на противоепидемичните мерки и най-вече отварянето на магазини и ресторанти, както и със субсидираната заетост. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вихрен Иванов

Над 100 състезатели от 10 държави на ултрамаратона в Русе - "Дунав 24 часа бягане"

Днес в Русе ще бъде даден стартът на ултрамаратон , който ще продължи 24 часа. Това събитие е от изключителна важност за хората, които изпитват тялото и духа си чрез този спорт.  За втора поредна година на градския стадион в Русе ще се проведе ултрамаратон "Дунав 24 часа бягане" . Дисциплините са 3 по 2 часа, 6 часа, 12 часа и 24, като ще има..

обновено на 21.04.24 в 07:45
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54