Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Индийският вариант на коронавирус може да предизвика глобални проблеми

Снимка: pixabay

Разпространяващият се в Индия вариант на COVID-19 е по-заразен и вероятно е в състояние да преодолее някои от защитите на ваксините, допринасяйки за разрастването на огнището на зараза в страната.

Това съобщи в интервю за АФП главният учен на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Суминатхан като предупреди, че "епидемиологичните особености, които наблюдаваме днес в Индия, показват, че това е изключително бързо разпространяващ се вариант".

На 8 май Индия регистрира за първи път над 4000 смъртни случая от COVID-19 за денонощие и над 400 000 нови инфекции.

Ню Делхи се бори да овладее огнището, което претоварва здравната му система и много експерти подозират, че официалните данни за смъртните случаи и броя на заразените са грубо подценени.

Суминатхан - педиатър и клиничен учен, каза, че вариантът B.1.617 на COVID-19, открит за първи път в Индия през октомври миналата година, очевидно е фактор, допринасящ за катастрофата, която се разгръща в родината ѝ.

Според нея, B 1.617 вероятно ще предизвика безпокойство, тъй като има някои мутации, които увеличават предаването и които също потенциално биха могли да го направят устойчив на антитела, генерирани от ваксинация или естествена инфекция.

Но настоя, че този вариант на коронавируса сам по себе си не може да бъде обвиняван за драматичния скок на броя на заразените и на смъртните случаи в Индия, посочвайки, ме през последните месеци е имало "огромно социално смесване и големи събирания".

Масовите предизборни митинги, проведени от министър-председателя Нарендра Моди и други политици, например бяха посочени от някои като причина за стряскащия ръст на инфекциите.

Много от жителите на страната да смятат, че кризата е приключила, пренебрегвайки носенето на маски и други мерки за защита, вследствие на което вирусът тихо се разпространява.

Независимо, че Индия се опитва да увеличи мащабите на ваксинацията, за да овладее огнището на зараза, Суминатхан предупреди, че само ваксинирането няма да бъде достатъчни, за да се овладее ситуацията.

Тя посочи, че Индия, която е най-голямата държава в света за производство на ваксини, е ваксинирала напълно само около 2% от населението си от над 1,3 милиарда души.

"Ще отнеме много месеци, ако не и години, за да стигнем до покритие от 70 - 80 % ", каза тя.

С тази перспектива „в обозримо бъдеще трябва да разчитаме на нашите сигурни и изпитани мерки за обществено здраве и социални мерки“, за да се намали броят на заразените.

Вълната от случаи в Индия е плашеща и поради опасността броят на инфекциите да увеличи драстично вероятността за поява на нови и по-опасни варианти.

"Колкото повече вирусът се размножава и разпространява и предава, толкова повече шансове имат мутациите да се развият и адаптират", каза Суминатхан.

Вариантите, които натрупват много мутации, в крайна сметка могат да станат устойчиви на сегашните ваксини, с които разполагаме, предупреди тя и допълни, че „това ще бъде проблем за целия свят”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.