Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общинският смесен хор „Гена Димитрова“ отбелязва 25 години от създаването си

Общинския смесен хор „Гена Димитрова“ в Плевен
Снимка: личен архив

В Плевен отбелязват 25 години от създаването на Общинския смесен хор „Гена Димитрова“. Формацията под диригентството на Анелия Дечева подготвя спектакъл за годишнината си и въпреки ограниченията заради пандемията, макар и в по-различен формат, репетициите продължават. Последните изяви на хора заедно с плевенската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров спечелиха сърцата на публиката във Варна и Добрич с „Реквием“ на Моцарт.

“Реквием“ на Моцарт изправи на крака публиката във Варна и Добрич преди дни.Изпълнението е на общинския хор "Гена Димитрова" и плевенската филхармония под диригентството на Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония:

"В България хоровото изкуство в средата на XX век е било на такава висота, че от целия свят са търсили българските хорове навсякъде. Днес нещата не стоят по този начин. Хоровото изкуство в България постепенно умира. Причината вероятно е тази, че вече ги няма аматьорските хорове, които са създавали отношението към хоровото изкуство и постепенно хоровете намаляват, стават по-малки има все по-малко желаещи, тъй като и заплатите в музикалния сектор са по-скоро в сферата на комичното", каза Найден Тодоров.

Анелия Дечева              Снимка: личев архив

След  закриването на плевенската опера  се създава общински хор като отделна формация, каза диригентът Анелия Дечева:

"По-късно бе преименуван на името на Гена Димитрова и ние сме много щастливи, че сме наследници на една от най-великите гласови богини, българска изпълнителка прославила България в целия свят. През 90-те години нас ни спасяваха турнетата в Германия, в Италия, в Испания, в Америка. Можехме да черпим и опит, и самочувствието на певци, които стъпват на световните сцени". 

Ние сме като едно голямо семейство, споделят хористите и това вероятно е част от успеха:

"Аз отскоро съм в този хор, почти две години, и съм изключително щастлива да бъда сред приятели, страхотни професионалисти, музиканти. Госпожа Анелия Дечева ми даде много голям шанс в живота, защото за мен тази музика, която се изпълнява тук е класа. Така че любовта към музиката  е първото нещо, което ме спря и аз останах в този хор с много голяма любов и удоволствие. Второ да работиш с всички тези талантливи, приятни хора, които също много ми помагат и те карат да се чувстваш прекрасно в тези трудни времена на стрес, на негативни емоции около нас, тук ние получаваме много положителни емоции и от концерти", каза Ивелина Първанова.

Общинския смесен хор „Гена Димитрова“ в Плевен                Снимка: личен архив

"След закриването на плевенската опера, благодарни сме на общината, че ни даде шанс да запазим този хор. Смятам, че всички колеги искат да докажат, че това е било правилно решение, че този хор продължава да съществува и затова винаги сме много щастливи, когато имаме възможност да изпълняваме оперна музика", допълни Ани Иванова.

"Ние сме като едно голямо семейство и се опитваме да правим красота, да даваме любов и хубави емоции на хората и се подкрепяме във всякакви ситуации - житейски и нежитейски. Правим изкуство, красиво", каза Снежана Димитрова.

"Имаме като в спорта, някой казват спортен хъс, други казват спортна злоба, при нас е музикален хъс - любов. Няма ли душа, няма ли сърце, няма ли тази любов към музиката нищо друго не съществува", допълни Роберт Христов.

Юбилеят на Общинския смесен хор „Гена Димитрова“ ще бъде отбелязан със спектакъл на 8 юни, на открита сцена в Историческият музей в Плевен.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Пламен Карталов

На 9 юли започва фестивала „Музи на водата“ на езерото Панчарево

Близо 50 спектакъла ще се изиграят в рамките на второто издание на фестивала „Музи на водата“ на езерото Панчарево, съобщи директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. „Музи на водата“ започва на 9 юли и ще продължи до 17 септември.   Макар това да е второто издание на фестивала „Музи на водата“ на езерото Панчарево и..

публикувано на 22.06.21 в 20:05

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В третото издание от 28-я летен сезон на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“: 20.00-21.00 ч.: - Резюме на срещата с автограф с оперната прима Александрина Пендачанска в Софийската национална опера и балет по повод 33-годишнината от знаменателния й дебют на 25 май 1988 г. в зала 1 на НДК 21.00 – 22.00 ч.: -..

обновено на 22.06.21 в 20:00
Актьори от постановката „Чудото на Свети Георги“

Постановката „Чудото на Свети Георги“ събира актьори от България, Сърбия, Северна Македония и Румъния

Драматично-кукленият театър „Иван Радоев“ в Плевен подготвя поредното си предизвикателство към зрителя. Този път те ще слушат актьорското изпълнение в съвместната премиера на езиците на балкански държави. Режисьорът е от Сърбия, актьорите са от България, Сърбия, Северна Македония и Румъния, пиесата е „Чудото на Свети Георги“ от Русомир..

публикувано на 22.06.21 в 18:52

Do Sho: Влакът, на който се качваш със затворени очи, отпушени уши и открито сърце

Каварненската инвазия в класацията БНР Топ 20 продължава вече втора поредна седмица . И ако за повечето от слушателите ни победителите Jeremy? са особено популярни, то за сребърните медалисти от група Do Sho се знае по-малко. А, оказва се, това е груба грешка, особено за меломаните, които харесват качествена българска музика...

публикувано на 22.06.21 в 18:26

Започва десетото юбилейното издание на майсторския клас на проф. Сузана Клинчарова

На 17 юни в Нов български университет започва десетото юбилейното издание на майсторския клас на една от най-известните арфистки проф. Сузана Клинчарова . Ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и студенти и курсисти по арфа от НБУ ще имат възможността да се докоснат до красотата на музиката и до работата на..

публикувано на 22.06.21 в 14:05

Sofia Art Projects - градският център като сцена за изкуство в публична среда

От 10 до 18 юни се проведе фестивалът Sofia Art Projects с мотото “Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии".  В него участваха 11 чуждестранни и български артисти и куратори. Фестивалът се проведе в Ларгото в София. Това е доста радикален опит да се покаже изкуство в публична среда , коментира пред БНР кураторът Весела Ножарова...

публикувано на 22.06.21 в 06:31

XPOME - историята на две десетилетия графити шедьоври

Под този текст можете да чуете целия разговор с ХРОМЕ, включително с какви флакони се рисува първоначално, историята на някои от култовите му парчета, за рисуването в Камбоджа и графити туризма, откъде идва името на крюто LPG и други.  Графитите са най-достъпното изобразително изкуство, независимо дали го разбирате или одобрявате в различните му..

обновено на 21.06.21 в 13:16