Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради твърдения в парламентарна комисия

Инвеститорите в „Градус“ ощетени с над 24 млн. лева

Собственикът на фирма „Градус“ Иван Ангелов и бизнесменът Светослав Илчовски.
Снимка: БГНЕС

Инвеститорите в „Градус“ са ощетени с повече от 24 милиона лева заради твърденията в парламентарната комисия, уронващи престижа на компанията. Това се казва в съобщение на дружеството, публикувано на сайта на Българската фондова борса. Припомням, че след изявлението на бизнесмена Светослав Илчовски за „кухи фирми“ и увеличаване на оборота „с нашите пенсии“, акциите на компанията поевтиняха с десет процента.

За втори път от заседанието на комисията по ревизия, ръководена от Мая Манолова, в което бяха изказани твърдения за престъпни деяния на компанията „Градус“, дружеството реагира през Българската фондова борса.

В позицията ѝ от днес се припомня цялата история на компанията, която бе листната на борсата през юни 2018 чрез аукцион, организиран от БФБ. От тогава до 5 май тази година акциите бележат поскъпване с 13 %.

„Това е най-прозрачният метод за публично предлагане, при който крайната цена се определя от пазарните участници, а не от „Градус“, е записано в позицията“, пишат от компанията.

В първичното публично предлагане участваха над 1200 инвеститора, включително международни инвеститори, банки, пенсионно-осигурителни и застрахователни  дружества, частни фирми и стотици  непрофесионални  инвеститори.

Седем от деветте пенсионни фонда са инвестирали в акции на компанията, като от юни 2018 г. до момента те са увеличили дела си, показва справка на Националното радио.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сийка Милева

Прокуратурата е започнала проверка на твърденията на Илчовски

Прокуратурата е започнала проверка на твърденията, изнесени от бизнесмените Светослав Илчовски и Иван Ангелов пред парламентарната комисия за ревизия на управлението в последните 10 години. Това обяви пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева,..

публикувано на 09.05.21 в 16:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите,..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ -..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър..

публикувано на 23.04.24 в 21:55
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият..

публикувано на 23.04.24 в 21:52