Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна нощ на сблъсъци в Ерусалим

Стотици са ранените в сблъсъците в Ерусалим в понеделник.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трета поредна нощ на сблъсъци между палестинци и израелската полиция в Ерусалим. Ранени са стотици палестинци и над 20 израелски полицаи. По-късно днес се очаква ново засилване на напрежението заради планираното еврейското националистическо шествие в града.

Традиционният марш се провежда ежегодно по случай Деня на Ерусалим, който е израелски национален празник, отбелязващ обединението на града през юни 1967 г. Много палестинци обаче го смятат за умишлена провокация.

Бивш високопоставен израелски служител на отбраната призова маршът да бъде отменен или пренасочен, като предупреди, че „бурето с барут гори и може да експлодира по всяко време“.

Напрежението в града остава високо.

В основата е потенциалната възможност семейства в квартал на Ерусалим да бъдат изгонени от домовете си в резултат на продължаващо дълго време дело за земя в района.

Заселници твърдят, че тя е израелска. Заседание по процеса трябваше да се проведе днес в Израелския върховен съд, но изслушването беше отменено в неделя по искане на израелския генерален прокурор.

Нова дата ще бъде определена в рамките на следващите 30 дни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Съветът за сигурност на ООН.

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията в Източен Ерусалим

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията в Източен Ерусалим, който е арена на сблъсъци между палестинци и израелската полиция, съобщава "Ройтерс". Според дипломати брифингът е по-искане на две трети от страните, които в момента участват в..

публикувано на 10.05.21 в 01:37
И полицаи са пострадали в сблъсъците.

Над 100 ранени при сблъсъци в Ерусалим

Над 100 палестинци бяха ранени при сблъсъци в Източен Ерусалим между крайнодесни еврейски активисти, палестинци и израелската полиция, предаде Би Би Си. Има задържани. Сблъсъците през изминалата нощ са най-сериозните от началото на свещения за..

публикувано на 23.04.21 в 10:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Демонстранти спират движението по магистрала E-75 като част от протеста срещу плановете за добив на литий в Сърбия, Белград, 10 август 2024 г

Полицията е разпръснала протестиращите, блокирали 2 гари в Белград

Сръбската полиция разпръсна протестиращи, които окупираха снощи две жп гари в Белград след многохилядната демонстрация срещу проект за добив на литий в Западна Сърбия, съобщава БТА. Пореден протест срещу добива на литий в Сърбия На гара "Прокоп"..

публикувано на 11.08.24 в 14:35

ПТП затруднява движението по АМ "Тракия" в района на 288 км в посока София

Движението на автомагистрала "Тракия", в района на 288 км в посока София, е затруднено заради самокатастрофирал автомобил. По първоначални данни има двама пострадали, транспортирани за преглед. В участъка движението  се регулира от..

публикувано на 11.08.24 в 13:52

Хиляди украински бойци участват в офанзивата на руска територия

Хиляди украински войници участват в офанзивата на руска територия, заяви пред АФП висш украински представител, чието име не се посочва. "Ние атакуваме. Целта е да бъдат разтеглени позициите на врага, да бъдат нанесени максимални загуби и да..

публикувано на 11.08.24 в 13:40
Серхий Марченко

Киев вини САЩ за увеличаването на бюджетния си дефицит

Министърът на финансите на Украйна призова в интервю за „Файненшъл таймс“ своите западни съюзници да ускорят изплащането на заем от 50 милиарда долара, твърдейки, че закъсненията в доставките на оръжия са допринесли за огромния бюджетен дефицит, който..

публикувано на 11.08.24 в 12:55
Тържествен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2024” „Цар Симеон Велики“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

Министърът на отбраната все още не е разговарял с номинираната за премиер Горица Грънчарова

Служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов все още не е разговарял с посочената за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, но среща с нея предстои. Министърът каза това във Варна, където участва в честването на 145-ата годишнина от..

публикувано на 11.08.24 в 12:07

Дни на младежта организират в Монтана

Дни на младежта организира Младежки център – Монтана. Поводът е Международния ден на младежта 12 август. От днес до сряда са предвидени различни събития и образователни дейности. Първата проява е тази вечер. По повод Международния ден на младежта..

публикувано на 11.08.24 в 11:56

Поредна творба на Банкси се появи в Лондон

Поредното произведение на известния британски уличен художник Банкси, представляващо протягаща се голяма котка на утринното слънце, беше свалено само часове по-късно, което предизвика негодуванието на събрали се хора в лондонския квартал Крикълууд,..

публикувано на 11.08.24 в 11:52