Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС, САЩ и Великобритания призоваха за намаляване на напрежението между израелци и палестинци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз, Съединените щати и Великобритания призоваха Израел и палестинците за намаляване на напрежението след ескалацията на насилието между тях, предаде БиБиСи. 

В понеделник групировката "Хамас" изстреля ракети срещу Ерусалим, а в отговор израелската армия извърши военни удари по военни обекти в Ивицата Газа. 

Според палестинските здравни власти при израелското нападение са загинали 20 души, включително деца, докато Израел посочи, че сред убитите са най-малко трима командири на "Хамас".

Напрежението между Израел и палестинците ескалира през последните дни, като само в понеделник над 300 палестинци бяха ранени при последните сблъсъци с израелската полиция край джамията "Ал Акса". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ракети, изстреляни от Ивицата Газа, са паднали край Ерусалим

Нова ескалация на напрежението в Ерусалим. При  сблъсъци в района на джамията Ал-Акса израелската полиция използва гумени куршуми, сълзотворен газ и зашеметямащи гранати срещу палестинците. Събщава се за много ранени и от двете страни.  Напрежението..

обновено на 11.05.21 в 00:01

Израел порази обекти на "Хамас" в Газа

Израелската армия съобщи, че е атакувала три обекта на „Хамас” в отговор на изстрелване на ракета от Ивицата Газа. „Изтребители на израелската армия и хеликоптери поразиха оръжейно съоръжение на "Хамас", тунел за контрабанда на оръжия и военен пост“,..

публикувано на 16.04.21 в 07:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

В СОС обсъждат стандарт за разделно събиране на отпадъци във всички столични райони

Комисията по екология към Столичния общински съвет ще заседава днес като едно от предложенията е да се въведе във всички райони като стандарт трицветната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. В доклада на ресорния заместник-кмет..

публикувано на 23.07.24 в 08:07

Пожарът в Гърция продължава да настъпва към България

Няма промяна в ситуацията с пожара в граничната планина Славянка, каза тази сутрин за Радио Благоевград директорът на Държавно горско стопанство - Катунци, инж. Пламен Поюков.  Той уточни, че пожарът към момента все още е на гръцка територия, но..

публикувано на 23.07.24 в 08:06

Сбогуваме се с последния български офицер, участвал във Втората световна война

Съмишленици ще си вземат последно сбогом с последния български офицер, участвал във Втората световна война - капитан Атанас Илев. Той беше последният жив възпитаник на Военното на Негово Величество училище, кавалер на ордена "За храбост". Кап. Атанас..

публикувано на 23.07.24 в 08:03

На 25 юли започва кампания в помощ на пострадалите от пожара в село Воден

"Кампанията започва от 25 юли и ще продължи до 30 август . Ще можем в момента, в който на хората им е необходимо, да им занесем продуктите. Ще трябва да осигурим специален транспорт." Това обясни Митка Георгиева, председател на УС на Сдружение..

публикувано на 23.07.24 в 07:59
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Блинкън на обиколка в Азия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се отправя на обиколка в Азия в опит да утвърди американското лидерство на фона на нарастващото влияние на Китай, предаде агенция Франс прес. Посланието на Блинкен е, че "Америка е изцяло ангажирана с..

публикувано на 23.07.24 в 07:48

"Указателната табела" в планината е прогнозата за времето

Нещата в ПСС стават по протокол , уточни планинският водач Момчил Дамянов, който обучава и други водачи. Той определи акцията като "нормална". Относно предупредителните табели Дамянов подчерта, че конкретно в Стара Планина когато се..

публикувано на 23.07.24 в 07:44
Християн Мицкоски

Мицкоски: Проектът за Коридор 8 не може да бъде изпълнен

Планът на Република Северна Македония за средствата от плана на ЕС за растеж на Западните Балкани е подготвен преди две седмици и държавата очаква одобрение от ЕК, посочи в интервю за тв Телма премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски, предаде..

публикувано на 23.07.24 в 07:42