Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертви в ивицата Газа след израелски отговор на ракетен обстрел

| обновено на 11.05.21 в 21:07
Момиче стои пред руини на страда на вътрешното министерство на Хамас в южно предградие на Газа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

13-етажна сграда, в която са се помещавали офиси на ръководството на палестинската групировка "Хамас", беше унищожена при израелски въздушен удар в Газа тази вечер. Не е ясно дали има жертви, но според Ройтерс живеещите в района са били предупрудени да се евакуират час преди въздушния удар.
Малко по-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че бомбардировките в ивицата Газа ще бъдат засилени, след като стана известно, че две жени са загинали при палестински ракетен обстрел срещу израелския град Ашкелон:

"В разгара сме на кампания! Израелските въоръжени сили извършиха стотици атаки срещу "Хамас" и "Ислямски джихад" в Газа. Те бяха насочени срещу техните командири! Поразихме много важни цели".

Двадесет и шест души, в това число 9 деца, са загинали при израелските въздушни удари в палестинските територии, след като палестинска групировка „заля“ с ракети израелски цели. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще засили ударите.

По-голямата част от ракетите, изстреляни от Газа, са прехванати от израелската противовъздушна отбрана, като поне седем от тях били насочени към Ерусалим. Днес стана ясно, че две жени са загинали в Ашкелон, където е било поразено и училище. Съобщава се за 31 ранени. Атакуван е и град Ашдод.

При отговора на израелската армия са били убити най-малко 15 бойци на "Хамас" и двама на „Ислямски джихад“.

Най-сериозният конфликт между въоръжените групировки в Газа и израелската армия от няколко години насам започна на фона на сблъсъците край джамията „Ал Акса“, след като "Хамас" предприе ракетно нападение за първи път от седем години.

ООН започна, с помощта на Катар и Египет, посредническа мисия за овладяване на конфликта.

На свой ред американският държавен секретар Антъни Блинкън бе категоричен:

„Дълбоко сме загрижени по повод ракетните нападения, на които сме свидетели. Те трябва да спрат и то веднага. Всички страни трябва да покажат сдържаност и да предприемат практически мерки за намаляване на напрежението“.

Европейският съюз припомни, че „израелските и палестинските лидери имат отговорността да действат срещу екстремистите и подчерта, че статутът на светите места трябва да бъде спазван напълно“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

50 000 лв. гаранция за задържания по случая "ББР"

Единственият задържан по случая "Българска банка за развитие" - адвокат Иван Георгиев, е вече на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева.   Той е единственият обвинен заради необезпечения кредит от близо 150 милиона лева, който през 2019 година банката, ръководена тогава от Стоян Мавродиев, отпуска на фирма "Роудуей Кънстръкшън",..

публикувано на 16.08.24 в 12:00

Мартиан Табаков: В "Преди музикалните инструменти" си свободен да откриваш свойствата на звука

Изложбата на младия скулптор Мартиан Табаков "Преди музикалните инструменти" във Варна ще продължи до 1 септември т. г. Тя бе открита преди дни и вече се радва на зрителски интерес. "Казва се "Преди музикалните инструменти", защото става дума за моя личен път при откриването на звука и акустиката в моя личен път. Да речем, че един..

публикувано на 16.08.24 в 11:58
Тимур Халилов

Близки до Доган зоват прокуратурата да поиска имунитета на Пеевски след разкритията на Василев

След изнесените вчера от банкера Цветан Василев твърдения за фалита на Корпоративна търговска банка и заеми, свързани с председателя на ДПС Делян Пеевски, депутати от ДПС, които подкрепят почетния му председател Ахмед Доган и нечленуващи в парламентарната група на Движението, призоваха изпълняващия функциите на главен прокурор за конкретни..

публикувано на 16.08.24 в 11:56

Великобритания засилва мерките за подобряване на посещаемостта в училище

Във Великобритания глобите за родители, които не пускат децата си на училище, ще се увеличат от началото на тази учебна година след решение на правителството да изпълни плановете си за подобряване на посещаемостта.  От следващата седмица глобите за непозволени отсъствия ще се вдигнат с цели 40 паунда.  Съгласно новата система глобата ще се увеличи от..

публикувано на 16.08.24 в 11:45

Гръцките власти отново гасят пожара по билото на Славянка

Гръцките власти отново гасят по въздух пожара по билото на Славянка. Той се разпалва от вятъра, но не застрашава населени места. С много висок риск от пожарна активност са райони в Северна Гърция, където има много български туристи. По настояване на кмета и жителите на пограничния район по билото на Славянка отново самолети гасят по въздух...

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Министерство на образованието и науката

МОН иска повече пари за участие на студенти, докторанти и специализанти в практиките

Увеличаване на парите за участие на студентите, докторантите и специализантите в студентските практики иска Министерството на образованието. Предложението за промяна в наредбата е публикувано за обществено обсъждане до септември.  Образователното ведомство предлага заплащането да бъде и за онези, които участват в системата на дуалното обучение. До..

публикувано на 16.08.24 в 11:34

Червен код за горещо време в Сърбия

До края на седмицата в Сърбия ще остане много топло, предупреди сръбският Републикански хидрометеорологичен институт (РХМИ), цитиран от Танюг. Това съобщи БТА. Днес и утре максималните температури ще са от 37 до 41 градуса, в неделя от 33 до 38, а от началото на следващата седмица от 29 до 36 градуса. В цялата страна днес е в сила червен код за..

публикувано на 16.08.24 в 11:13