Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН обсъжда конфликта между израелци и палестинци

Продължава смъртоносното напрежение между израелци и палестинци

| обновено на 12.05.21 в 07:54
Ивицата Газа, 12 май 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Районът на Тел Авив беше подложен на ракетен обстрел снощи - втори от началото на поредния конфликт между Израел и палестинската групировка Хамас, която контролира ивицата Газа.

Общо 480 ракети са били изстреляни срещу Израел от началото на конфликта. Израелските удари - извършвани от поне 80 бойни самолета - доведоха до разрушение на 13-етажен блок с офиси на Хамас.

Броят на жертвите от двете страни е най-майлко 40 - 35-ма палестинци и 5-ма израелци, предаде Ройтерс.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече Хамас и друга групировка в Газа - „Ислямски джихад“, да платят скъпо за войнствените си действия.

Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания заяви, че ислямистите са „готови“ да отговорят, ако Израел ескалира насилието. „И ако иска да спре, също сме готови“, каза Хания, цитиран от Франс прес. 

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно днес, за да обсъди продължаващите размирици между израелци и палестинци. Срещата, която ще бъде при закрити врата, е била поискана от Тунис, Норвегия и Китай. Във вторник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за намаляване на напрежението.  
 
Това е втората такава среща на Съвета за сигурност за изминалите три дни. При първата в понеделник не бе постигнато съгласие за общо изявление. Запознати казват, че тогава Съединените щати не са били готови да подкрепят изявление, в което се призовава Израел да спре действия свързани със заселване в източен Ерусалим. Източен Ерусалим е район, който Израел анексира и приема за част от своята столица.

За сега не е ясно как ще действат Съединените щати днес по време на срещата в Съвета за сигурност. От Държавния департамент избегнаха конкретика по въпроса, но Нед Прайс, говорителят на институцията, заяви, че Америка иска да види мерки, които деескалират ситуацията.

Междувременно от Белия дом заявиха, че съветникът по национална сигурност Джейк Съливан в разговор с израелския си колега е заклеймил “продължаващите ракетни нападения от "Хамас" и други терористични групи, включително срещу Израел и Тел Авив.”

Съливан също е подчертал подкрепата на президента Джо Байдън за сигурността на Израел и “правото на страната да защитава себе като в същото време предпазва цивилни граждани.” Било е окуражено предприемането на стъпки за успокояване на ситуацията. Стана ясно, че Съливан също е обсъдил с правителството на Египет мерки за намаляване на напрежението в Газа и Йерусалим.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци.  Ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно, и той ще го върне мотивирано, тъй като няма хипотеза за временно назначаване при изтекли мандати на..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в района на Балканец е двупосочно в една лента. Възстановено е движението в активната лента при км 19..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и Бузлуджа.  Общо 1100 планински..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и югозападната част на Трансилвания топлинната вълна ще продължи да се засилва, като ще бъдат регистрирани..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната сесия на Европейския парламент.  Белери беше подал молба за отпуск. Той ще напусне затвора в..

публикувано на 13.07.24 в 15:38