Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийският канцлер Курц е заплашен от 3 години затвор, ако е излъгал под клетва

Канцлерът на Австрия Себастиян Курц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви в сряда, че е разследван във връзка с възможни неверни изявления пред парламентарна комисия, разследваща корупция, съобщи АФП.

"Искам да ви информирам, че ... прокурорите са започнали разследване срещу ръководителя на моя кабинет" Бернхард Бонели "и срещу мен", каза Курц пред репортери преди заседанието на кабинета.

Курц отрече да е извършил неправомерни действия, като каза: "Винаги съм отговарял на всички въпроси (на комисията) честно."

Прокурорите потвърдиха в имейл до "Франс прес", че разследването е открито след няколко жалби до тях. Престъплението лъжа под клетва предвижда затвор до три години.

Опозиционните партии отговориха на новините в сряда, като поставиха под въпрос позицията на Курц, но 34-годишният канцлер настоя, че разследването няма да окаже влияние върху работата му и той няма да подаде оставка. Разследването идва, след като опозиционните социалдемократи (СПА) и партиите NEOS обвиниха Kурц, че не казва истина пред комисията на депутатите, която разследва последиците от така наречения скандал "Ибисагейт", който свали предишното правителство на Курц през 2019 г.

Тогавашният вицеканцлер на Курц Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Партия на свободата (ПС) трябваше да подаде оставка, след като се появи видео, което го показва в луксозна вила в Ибиса, предлагайки услуги на жена, която той смята за племенница на руски олигарх, в замяна на подкрепа на предизборната кампания. Оттогава парламентарната комисия, разглеждаща скандала, разшири фокуса си, като включи и други обвинения в неправомерни действия, включително от политици от Народната партия на Курц (НП).

Хайнц-Кристиян Щрахе

Разследването, обявено в сряда, е свързано с изявления, които Курц даде пред комисията миналата година, в които той отрече да е имал влияние върху назначаването на ръководителя на държавния холдинг OeBAG Томас Шмид.

През последните месеци обаче се появиха текстови съобщения между Курц и Шмид, които предполагат, че двамата наистина са обсъдили назначаването на Шмид и попълването на консултативния съвет на OeBAG.

В един от тях Курц пише на Шмид: „Получаваш всичко, което искаш“, добавяйки няколко емотикона „целувка“, на което Шмид отговаря: „Толкова съм щастлив :-))) Обичам моя канцлер“.

В сряда Курц заяви, че е бил наясно, че отговаря на въпросите на парламентарната комисия под клетва и е отговорил честно. Той каза, че е трудно „да запомните всяка една дата, всеки един разговор, всяка част от всяко изречение“ с „неща, които смятате, че не са били важни по това време“.

Последното разследване идва, тъй като партийното финансиране и други практики на НП все повече попадат под светлините на прожекторите. През февруари домът на финансовия министър от НП и съюзник на Курц Гернот Блумел беше обискиран като част от отделна проверка за възможни нарушения на финансирането на партиите. По това време Курц публично критикува тяази операция и предложи промени в начина на работа на прокурорите.

Това предизвика недоволство от части от съдебната система и обвинения в липса на зачитане на върховенството на закона.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев призова българите да гласуват по-масово

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са намалели..

публикувано на 27.09.24 в 13:04
Антъни Блинкън и Ван И

Антъни Блинкън ще се срещне с китайския външен министър

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще се срещне днес в Ню Йорк с китайския външен министър Ван И, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс. Това съобщи БТА. Отношенията между двете най-големи икономики в света са обтегнати заради разногласията помежду им, свързани търговски ограничения, мита, Тайван, човешките права и..

публикувано на 27.09.24 в 12:59
Мигранти пристигат с риболовна лодка на пристанището в Палеохора, остров Крит, 22 ноември 2022 г.

Засилва се мигрантският натиск към Гърция, Атина иска промяна на условията по приемане

Атина настоява за промяна на условията по приемане на мигранти. Засилва се натискът от пристигащи на гръцките острови, съобщават от Морска охрана. За едно денонощие на гръцките острови са пристигнали 168 мигранти, като се е наложило морска охрана да ги спасява в морето. Една жертва има до остров Кос. От гранична полиция съобщиха, че през..

публикувано на 27.09.24 в 12:53

17-годишен от София е задържан с 39 дози кокаин

17-годишен младеж от София е задържан с 39 дози кокаин, съобщават от МВР.  Арестът е станал на паркинг в столичния квартал "Модерно предградие". От полицията припомнят, че същото момче е било задържано в средата на юли в София с кокаин и фентанил. По случая тече разследване. 

публикувано на 27.09.24 в 12:47
Подсъдимият по делото Петър Тодоров

Разпитаха трима свидетели по делото за смъртта на 15-годишния Филип

Трима свидетели бяха разпитани на днешното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип Арсов, който беше прегазен преди година на пешеходна пътека в София.  Подсъдим по делото е Петър Тодоров, който е с обвинение за причиняване на смърт при евентуален умисъл. Малко преди днешното заседание пред Съдебната палата имаше протест с искане за..

публикувано на 27.09.24 в 12:41
Иван Кондов

Министър Кондов и колегите му от Румъния, Гърция и Хърватия обсъдиха разширяването на ЕС

Министърът на външните работи в служебния кабинет Иван Кондов участва в станалата вече традиционна в рамките на Общия дебат на Общото събрание на ООН в Ню Йорк четиристранна среща на министрите на външните работи на България, Румъния, Гърция и Хърватия, съобщи Министерството на външните работи.  Четиримата първи дипломати са обсъдили продължаващия..

публикувано на 27.09.24 в 11:45
Начо Пантелеев

Фалстарт на делото за катастрофата, при която загина Ферарио Спасов

Фалстарт на делото за катастрофата, при която през ноември миналата година на главния път София – Варна край село Шереметя загина футболният треньор Ферарио Спасов. На разпоредителното заседание във Великотърновския окръжен съд не се яви адвокатът на обвиняемия Начо Пантелеев . Според защитата на близките на загиналия това е опит за шиканиране на..

публикувано на 27.09.24 в 11:36