Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Колониъл пайплайн" плати на хакерите, за да освободят мрежата за рафинирани горива в САЩ

| обновено на 13.05.21 в 22:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията "Колониъл пайплайн" е платила 5 милиона долара на източноевропейските хакери, които успяха да блокират най-голямата тръбопроводна мрежа за рафинирани горива в Съединените щати.

За това съобщава агенция "Блумбърг", като се позовава на двама запознати със случая източници. Откупът, срещу който хакерите са се съгласили да освободят системата, е бил платен в непроследима от властите транзакция с криптовалута. Това е станало миналия петък, броени часове след хакерската атака.

По-рано тази седмица ФБР посочи за неин извършител престъпната групировка "DarkSide".

Тръбопроводът е с обща дължина 8900 километра с капацитет да пренася по 380 милиона литра бензин, дизелово и авиационно гориво дневно от щата Тексас до Ню Йорк.

За първи път  от  2016 г. цените на бензина в САЩ достигнаха над 3 долара на галон според данни на Американската автомобилна асоциация. Кибер атаката на най-големия тръбопровод, пренасящ 45% от доставките на гориво по източното крайбрежие, предизвика паника и презапасяване с бензин. Търсенето  скочи с 14.3% през седмицата. Четири щата в югоизточната част - Вирджиния, Флорида, Северна Каролина и  Джорджия- обявиха извънредно положение.

Президентът Байдън заяви от Белия дом, че тръбопроводът вече е включен. "Той трябва да достигне пълен оперативен капацитет всеки момент", каза Байдън, но побърза да поясни, че заедно с добрата новина трябва да има и разбиране, че не може веднага да се почувства ефектът, тъй като това не е като да “щракнем ключа на лампата”.

Щатските и федералните служители се борят да използуват всякакви възможности, за да доставят бензин в засегнатите щати. След настъпилата паника обаче повече от 1 000 бензиностанции са останали без горива.

Докато тръбопроводът възстановява работата си, от администрацията предупреждават, че цените на горивото няма да се върнат незабавно към нормални нива. Президентът предупреди никой да не се опитва да се възползува от потребителите през това време .

Байдън отказа да коментира информациите относно плащането на откуп на хакерите от страна на компанията,  стопанисваща тръбопровода, но каза, че ФБР продължава да вярва, че руското правителство не стои  зад кибератаката, въпреки че "престъпниците, които са я извършили, живеят в Русия." От Белия дом Байдън призова САЩ да не се паникьосват на фона на недостига на гориво и прогнозира връщане към нормалността  в края на седмицата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. "Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52