Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън не изключва карантина за райони, засегнати от индийския щам на коронавирус

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство съобщи подробности за мерките, които ще вземе в Англия по повод на растящата загриженост от разпространението на индийския вариант на Ковид-19. Сред тях са осигуряване на втора доза ваксина в районите, които са огнища на заразата.

От общественото здравеопазване на Англия съобщиха, че са регистрирани 1313 случая на заразяване с индийския вариант на вируса. Това е двойно повече от случаите преди седмица. 

Министърът на здравепозването Мат Ханкок заяви, че правителството оказва пълна подкрепа на районите, които са най-тежко засегнати и призова хората да бъдат бдителни. От Министерството на здравеопазването посочиха, че няма категорични доказателства, че този вариант утежнява заболяването или че ваксината не е ефективна срещу него. 

Министрите обаче не могат да изключат повторно налагане на икономически и социални ограничения на местно ниво. 

По-рано премиерът Борис Джонсън също не изключи възможноста от местни карантини в най-засегнатите райони, но допълни, че няма данни, които да повлияят на решението му за излизане от локдауна, както беше планирано. 

По-активно тестване вече се осъществява в 15 района на Англия. Успешно продължава и масовото ваксиниране. 36 милиона британци са с първа доза, а 18,8 са напълно ваксинирани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън на пресконференцията в Лондон

Борис Джонсън одобри облекчаване на ограничителните мерки заради коронавируса

Британският премиер Борис Джонсън даде официално благословията си за следващата фаза на облекчаване на локдауна от 17-ти май. Той изрази увереност, че неговата „пътна карта“ за излизане от локдауна ще бъде спазена като срок, като на 21-ви юни ще отпадне и..

публикувано на 11.05.21 в 04:43

Във Великобритания ще поставят и трета доза от ваксините

Всеки над 50-годишна възраст във Великобритания ще може да си постави трета доза от ваксина срещу коронавирус през есента. Това съобщи вестник "Таймс". Целта на ваксинирането за трети път е пълното изкореняването на инфекцията до Коледа, става..

публикувано на 06.05.21 в 12:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра –..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха..

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки..

публикувано на 15.07.24 в 20:21