Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка на МЗХГ във фермата за норки край Стара Загора

Протест с искане за закриване на единствената ферма за норки у нас, София,12 май 2021 г.
Снимка: Фейсбук/Петя Алтимирска

Експерти от Министерството на земеделието и храните са на проверка във фермата за норки край село Маджерито, чийто съсобственик е бизнесменът Иван Ангелов.

От фирмата отказаха достъп до фермата на представители от неправителствената организация „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ), по чиято инициатива се провежда проверката.

Причината за спешната проверка е опасността и за животните, и за околната среда от отглеждането на норки.

При проверката обаче от фирмата отказват да пуснат представителите на неправителствената организация, алармира Петя Алтимирска.

„По никакъв начин не се зачита правото на организациите и на експертите, защото при нас също има експерти – ветеринарни лекари, достатъчно подготвени по конкретния казус. Отказва се правото ни на обществен контрол за това да разгласим на обществото какво се случва вътре. Да кажем по какъв начин се извършва самата проверка и да дадем отговори на всички въпроси, които зададохме“.

От КАЖИ алармират, че има вероятност фермата да разпространява Covid-19.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министър Христо Бозуков се срещна с протестиращи срещу фермата за норки

Служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков се срещна с протестиращи срещу фермата за норки в село Маджерито, област Стара Загора, веднага, след като встъпи в длъжност. Те го запознаха с искането си единствената такава ферма по рода..

обновено на 12.05.21 в 15:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОСВ: Няма замърсяване на въздуха в района на Елин Пелин и опасност за здравето на жителите

Данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин и днес показват, че няма замърсяване, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На всеки кръгъл час ведомството получава данни от мобилната станция,..

публикувано на 28.07.24 в 14:34
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията в бъдещи съюзи

Винаги съм твърдял, че независимо от различните проблеми, които имаме, коалицията ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията. На това трябва да почиват нашите бъдещи съюзи. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ..

публикувано на 28.07.24 в 14:30
Италианският министър-председател Джорджа Мелони (вдясно), заедно с дъщеря си Джиневра, на летището в Пекин, където е посрещната от местни служители, 27 юли 2024 г.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони на официално посещение в Китай

Премиерът на Италия Джорджа Мелони е на официално посещение в Китай. Днес тя разговаря с китайския си колега Ли Цян. Агенция ANSA цитира Мелони, която п реди разговорите заяви, че е много  щастлива за тази първа официална визита, предшествана от..

публикувано на 28.07.24 в 14:07
Военният министър Андрей Белоусов, Владимир Путин и главнокомандващият руските ВМС адм. Александър Мойсеев на годишния Военноморски парад в Санкт Петербург, 28 юли 2024 г.

Путин предупреди за опасност от ракетна криза като през Студената война

Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако САЩ разположат ракетни системи с голям обсег в Германия, Москва също ще позиционира оръжия на ударно разстояние от Запада, предаде Ройтерс. "Ситуацията напомня събитията от Студената война,..

публикувано на 28.07.24 в 13:38

Отново пръскат срещу комари в Радомир

В община Радомир планират две пръскания срещу комари - на 29 и 30 юли. Третирането ще обхване град Радомир и още 23 населени места в общината. Авиационна техника ще пръска площите, край канали и водни обекти в часовете от 5 сутринта до 10..

публикувано на 28.07.24 в 13:15
Илхан Кючюк в пленарната зала в Страсбург, 18 април 2023 г.

Илхан Кючюк: В ЕП трябва да се спре произвеждането на закони, които не решават проблемите на гражданите

Новозибраният председател на Правната комисия в ЕП Илхан Кючюк ще работи за антикорупционно и адекватно законодателство, което да решава проблемите на европейските граждани,  обеща той в интервю пред БНР.  В "Неделя 150" евродепутатът от "Обнови..

публикувано на 28.07.24 в 13:07

Дупница получи благословията на патриарх Даниил

Дупничани изпълниха централния храм "Св. Георги" за патриаршеската Света литургия, отслужена от Негово светейшество Даниил и свещеници от духовната околия по повод 5-та Неделя след Петдесетница и за Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и..

публикувано на 28.07.24 в 13:04