Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел и Хамас си размениха нови удари

Дипломатически източник смята, че примирие може да бъде постигнато до дни

| обновено на 15.05.21 в 04:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел поднови въздушните удари срещу Ивицата Газа, а от палестинската групировка Хамас отговориха с нови ракети по израелска територия, съобщава Ройтерс. 

Според медици най-малко четирима души са убити при една от атаките в северната част на палестинската територия. Местни жители посочват, че израелски лодки са изстреляли снаряди от Средиземно море, а от палестинското министерство по религиозните въпроси съобщават за разрушена джамия. От израелската армия заявиха, че проверяват информацията. По-рано в Туитър военните обявиха, че са унищожили офиса на ръководителя на службата за сигурност на Хамас. 

Палестинските групировки съобщиха за изстрелването на десетки ракети по южната част на Израел. Според ТАСС, която цитира местна радиостанция, военното крило на Хамас - "Бригадите Еззедин ал-Касам" - е подложило на масиран обстрел градовете Ашдод, Сдерот и Беершеба. Друга групировка - военното крило на "Ислямски джихад" - също е обявило за пускането на десетки ракети по град Сдерот. С подобно изявление са излезли и от бойното подразделение на Комитетите за народна съпротива.

Групировките твърдят, че атаките са в отговор на удар тази нощ по жилищна сграда в бежански лагер в западната част на град Газа. В резултат на удара са загинали 8 души, а около 20 са били ранени. 

Междувременно пред изданието "Таймс ъв Израел" дипломатически източник, пожелал анонимност, заявява, че  Израел и палестинската групировка Хамас може да постигнат примирие до дни. По думите му ангажираните с преговорите са изразили предпазлив оптимизъм по отношение на възможен успех.

Изданието пише още, че политическият лидер на Хамас зад граница Халед Машал е заявил, че групировката е готова за спиране на огъня, но не е получила отговор от Израел. Машал посочва, че в преговорния процес участват Съединените щати и Русия. 

Друг източник от организацията обаче заявява, че няма напредък при разговорите.

В същото време телевизия "Ал-Арабия", цитираната от ТАСС, съобщава, че разработван в момента проект за примирие между Израел и палестинците предвижда наблюдение от страна на Египет и Съединените щати за спазването на прекратяването на огъня. Според източници на медията двете страни водят разговори поотделно, като американците преговарят с Израел, а египтяните - с палестинците. Те обсъждат продължително прекратяване на огъня с писмено поемане на задължение за недопускане на ескалация в бъдеще.

Телевизията посочва, че египетското посредничество до момента не е довело до резултати, но представителите на Кайро са готови да се върнат и да представят нов предварителен проект. Дипломатически източник заявява, че на дадения етап Египет предлага временно примирие за оказване на помощ на ранените, като то ще се използва за изработване на постоянно споразумение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Обвинен, че е блъснал дете на пешеходна пътека до МВР, отива на съд Детето беше прегазено на пешеходна пътека от миналото лято. 15-годишно дете почина в София, след като..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС.  В заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06