Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два нови центъра за социални услуги в община Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Община Велико Търново приключи със строителството на къщите за 60 възрастни с умствена изостаналост и на центъра за грижа за 15 възрастни с невъзможност за самообслужване.

Инвестицията е за над 2,7 милиона лева. В четирите къщи от социалния център за хора с умствена изостаналост в село Церова кория ще бъдат преместени 48-те възрастни от дома и защитеното жилище в село Пчелище, които ще бъдат закрити. 12 от местата ще са за болни от други части на страната, посочи Росица Димитрова, директор на социалната и здравната дирекция в община Велико Търново:

„Има около 600 чакащи за цялата страна. За нашата община са към 180, заявили желание да ползват резидентни услуги – центрове за настаняване от семеен тип за грижи за лица с умствена изостаналост“. 

Във Велико Търново общинският хоспис е за 15 възрастни с невъзможност от самообслужване. 

Има нужда от поне още два такива центъра, посочи Росица Димитрова и уточни, че първите потребители в Церова кория и във Велико Търново ще бъдат настанени в началото на идната година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед към сградата на британския парламент

Четирима кандидати останаха в надпреварата за лидер на британските консерватори

Във Великобритания в надпреварата за лидер на Консервативната партия на мястото на Риши Сунак останаха само четирима кандидати след поредното гасуване на депутатите тори. След като Прити Пател отпадна на първия кръг от гласуване, снощи нейната съдба последва и бившият министър от последния кабинет на консерваторите Мел Страйд, който получи само 16 гласа...

публикувано на 11.09.24 в 05:27
Доналд Тръмп и Камала Харис

Проучване сред избирателите показва равни шансове за Камала Харис и Доналд Тръмп

Проучване на общественото мнение точно преди диспута между вицепрезидента Камала Харис и бившия държавен глава Доналд Тръмп показва, че двамата са с равни резултати в предпочитанията на избирателите и имат по 47,3 процента подкрепа от гласоподаватели, предаде "Гардиън". Очаква се седем щата да са ключови за спечелването на вота за държавен глава и по тази..

публикувано на 11.09.24 в 04:13

Антъни Блинкън: Байдън не изключва Украйна да изстрелва ракети дълбоко в руска територия

Президентът Джо Байдън "не изключва" да позволи на Украйна да изстреля ракети дълбоко в руска територия, каза намиращият се на посещение в Обединеното кралство американски държавен секретар Антъни Блинкън в интервю за "Скай нюз". В интервю за предаването "Светът" на "Скай нюз" Блинкън беше попитан дали президентът на САЩ би обмислил подобен ход, докато..

публикувано на 11.09.24 в 02:24

Цената на петрола "Брент" се понижи под 69 долара за барел

Цената на петрола "Брент" се понижи под 69 долара за барел.  Това е най-ниското равнище на северноморския сорт от декември 2021 година, отбелязва руското издание "Комерсант".  Американският лек суров петрол също поевтиня днес до равнище малко над 66 долара. Поевтиняването за деня е с около 4 процента.  Изданието обяснява тази тенденция с очакваното..

публикувано на 10.09.24 в 20:33

Бойко Борисов обвини ПП, че стои зад атаката срещу кандидатурата на Екатерина Захариева за еврокомисар

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини партия "Продължаваме промяната", че стои зад атаката срещу кандидатурата на Екатерина Захариева за европейски комисар.  "Всички знаем - в ада на българския казан дяволи няма. Дяволи се явиха пак ПП-тата. Отделно ги наричам само тях, защото много колеги от ДБ се обадиха и казват, че не са съгласни да си кепазят..

публикувано на 10.09.24 в 20:28
Росица Матева

В ЦИК е постъпила жалба от "Демокрация, права и свободи - ДПС" до ВАС срещу отказа за регистрацията ѝ

В Централната избирателна комисия е постъпила жалба от лоялната на Ахмед Доган Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" до Върховния административен съд срещу решението на ЦИК да откаже регистрация на коалицията за участие в предсрочните избори на 27 октомври - това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева. Следващото заседание на ЦИК е утре в 10.30 ч...

публикувано на 10.09.24 в 20:11

Във Великобритания гласуваха за намаляване на плащанията за горива през зимата

Във Великобритания депутатите в Камарата на общините гласуваха за намаляване на плащанията за горива през зимата за всички, освен за най-бедните пенсионери в страната.  Поисканият вот от консерваторите в опозиция за блокиране на непопулярната мярка беше отхвърлен с 348 срещу 228 гласа - мнозинство от 120, но гласуването беше сериозен..

публикувано на 10.09.24 в 19:43