Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 училища удължават учебната година

Служебният министър на образованието Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Малко над 300 училища в страната ще удължат учебната година, обяви служебният министър на образованието Николай Денков като обясни, че се спазва заповедта на неговия предшественик Красимир Вълчев.

Удължената учебна година засяга училищата, които миналата година временно прекъснаха обучението на учениците от първи до четвърти клас. Вместо обучение онлайн те предлагаха извънкласни дейности за справяне с трудностите в учебния материал.

Всички останали училища ще могат да използват допълнителните две седмици за учениците от четвърти до шести клас и съответно три седмици за тези от първи до трети клас по два начина:

- за задължителни занимания за наваксване на учебен материал;

- за извънкласни дейности, но по желание.

Училищата ще публикуват графиците за планиране дейности на сайтовете си.

Документите за завършен клас или етапно обучение ще се издават най-късно до 7 дни от края на срока, независимо че учебните дни за съответния випуск може да са приключили по-рано.

Четвъртокласниците ще получат удостоверенията си завършване на 1 юни. Така ще могат да кандидатстват в гимназии с профили „Математика“ и „Природни науки“.

Вторият учебен срок за учениците от първи до трети клас ще приключи на 23 юни, а за тези от 4-ти до 6-и клас – на 30 юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдът в Дупница

Досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница

Образувано е досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница, казаха за БНР от прокуратурата в Кюстендил. Разследването е за унищожаване или увреждане на движими вещи. По данни на подалия сигнала, сечта е осъществена за времето от полунощ до 12:50 ч на 14 април.  Напрежение в Дупница заради отрязани дървета пред..

публикувано на 17.04.24 в 22:35

Камарата на представителите гласува за предоставяне на военна помощ за Украйна

Очаква се тази събота Камарата на представителите на Съединените щати да гласува предложението за предоставяне на дълго отлаганата военна помощ за Украйна, както и за Израел, съобщи председателят на Камарата Майк Джонсън. Това съобщиха АФП и Ройтерс. От месеци крайнодясното крило на Републиканците блокира подпомагането на украинските сили...

публикувано на 17.04.24 в 22:11
Районният съд във Велико Търново

Обвиниха пияния полицай, предизвикал катастрофа във Велико Търново

Районната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение на пияния полицай, който снощи предизвика катастрофа на оживен булевард в града.  Дисциплинарна проверка за пияния полицай, катастрофирал във В. Търново Резултатите от кръвната проба на полицейския инспектор Иван Атанасов показват концентрация на алкохол от 2,31 на..

публикувано на 17.04.24 в 21:56

Екзитпол в Хърватия: Управляващата партия води на парламентарните избори

Управляващата дясноцентристката партия Хърватска демократична общност (ХДО) води на парламентарните избори в Хърватия, които се проведоха днес, сочи екзитпол проучване на ИПСОС, цитирано от хърватската държавна телевизия ХРТ. Това съобщи БТА. ХДО на премиера Андрей Пленкович получава 58 места в 151-местния парламент, според екзитпол допитването...

публикувано на 17.04.24 в 21:47
Румънски леи

До 78 000 лв. глоба за хазарт в населени места в Румъния с под 15 000 жители

Законът за забрана на хазарта в населени места с до 15 000 жители беше подписан от румънския президент Клаус Йоханис.  Това съобщи Радио Румъния. За нарушителите са определени глоби до 200 000 леи или около 78 000 лева.

публикувано на 17.04.24 в 21:43
Александър де Кро

Какво казаха европейските лидери преди срещата си

"Моята позиция е, че Корпусът на гвардейците на ислямската революция в Иран трябва да бъде санкциониран", заяви на влизане на заседанието на европейските лидери белгийският премиер Александър де Кро, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Една от темите на вниманието на ръководителите ще бъде налагане на санкции на персийската страна заради..

публикувано на 17.04.24 в 21:40

Кола се преобърна на път Е-79 край Монтана

Лека кола се преобърна по таван на международен път Е-79 край Монтана. Инцидентът е станал след 18 часа. Автомобилът се е движел по пътя от Монтана към Видин. В района след село Клисурица, преди Смоляновци, шофьорът е изгубил контрол върху колата и се е преобърнал в канавката по таван.  Автомобилът е управляван от 22-годишен румънски..

публикувано на 17.04.24 в 21:11